Návrat z vánočních prázdnin

Návrat z vánočních prázdnin https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27511/navrat-z-vanocnich-p.jpg 3 17 6

Hrdinkou románu je dospívající třináctiletá dívka z malého města, která má zrakovou vadu a vedle problematiky citových zmatků se sžívá s novým prostředím internátní školy pro slabozraké ve velkém městě.

Přidat komentář

Květinka008
28.02.2023 2 z 5

Knihu mi půjčil přítel, který mohl být Tamařiným spolužákem na škole pro zrakově postižené děti na Veveří. Dnes sídlí v domě naproti Slovákovy ulice křesťanský internát a škola se přestěhovala do Pisárek. Již od dob studií jsem v kontaktu s komunitou zrakově postižených. Z dětí a puberťáků, kteří pobývali třeba již od mateřské školy na internátech, museli se naučit brzy žít bez rodiny/zažít i nepěkné věci v integraci mezi zdravými dětmi, vyrovnat se se svým handicapem a prosadit se v majoritní, vizuálně zaměřené společnosti, se stali dospělí se zaměstnáním a rodinami. Proto vím, že by se toto zajímavé téma dalo uchopit mnohem niterněji a osobněji. Autorce nelze upřít originalitu námětu, ale jde velice po povrchu, náměty nerozpracovává a samotné vyprávění "o hrdince" je odosobněné. Zvolila bych raději "ich formu" a nechala promluvit Tamaru či Ivu napřímo... Mrzí mě také neuzavřená dějová linka tajemné sestřenice Elišky.

mataaskorice
23.06.2021 3 z 5

Příjemné, nenáročné čtení. Kniha o vztazích, komunikaci, o tom, jak k některým lidem přistupujeme s jistými předsudky a vlastními očekáváními, aniž bychom se zeptali, jak na věc pohlíží oni.


JancaMia
25.01.2020 3 z 5

Tahle knížečka na mě vykoukla v knihobudce, nejprve jsme prolistovala a doma jsem přečetla na jeden zátah. Autorka vypráví o dívce která je slabozraká a rodiče jí odloží k tetě která pracuje v rozhlase, následně do jejího pokojíčku nastěhují protivnou našpulenou sestřenici. Dívka také musí bydlet na internátě se stejně postiženými spolužáky , musí se vyrovnat se spoustou životních překážek které nakonec hravě zvládne.

SSTknihy
19.07.2018 3 z 5

Jako kdyby nestačilo, že má Tamara problémy se zrakem a musí proto chodit do speciální školy. Do jejího pokojíčku se nastěhovala protivná sestřenice, rodiče se chovají podivně, a ona navíc musí bydlet u tety, která je považována tak trochu za černou ovci rodiny. Spousta nových věcí, se kterými se musí vyrovnat. A samozřejmě to nakonec zvládne.

Znedla
05.01.2018 4 z 5

Třináctiletá slabozraká Tamara nastupuje do nové speciální školy v Brně. Její nástup je složitější, protože její rodiče odjíždějí na dovolenou v Jugoslávii a jí nechají na víkend u příbuzné Elišky, kterou Tamara viděla jen jednou v životě a o které rodina nemá valné mínění, protože je rozvedená a tak trochu nesplňuje rodinná očekávání.
Další rána pro Tamaru přijde, když při návratu domů z internátu zjistí, že její pokoj obývá její sestřenice Pavluška a že maminka chodí pozdě v noci, když tatínek není doma, někam ven....
Příběh o tom, jak se Tamara musí vyrovnat se vším novým, o nových přátelstvích i o rodinných trampotách.

Esmeralda168
22.07.2017 2 z 5

I když jsem od autorky četla už "Výprava za parádou" a moc se mi to líbilo, tahle kniha mě nějak nedokázala zaujmout. Přišla mi taková rozvleklá.