Návrat z nicoty

Návrat z nicoty https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306326/bmid_navrat-z-nicoty-4ER-306326.jpg 4 178 56

Strhující vítězství chlapce, jenž se stal vězněm vlastního těla Deset let žil ve vegetativním stavu a jen on sám věděl, že je při plném vědomí. Nyní vypráví svůj neuvěřitelný, úžasný a zároveň otřesný příběh, který se stal světovým bestsellerem. V lednu roku 1988 se jihoafrický školák Martin Pistorius vrátil domů z vyučování a stěžoval si na bolest v krku. Nikdy potom se už do školy nevrátil. Během roku dosud naprosto zdravý chlapec degeneroval – kompletně ochrnul, přestal komunikovat i vnímat. Do čtrnáctých narozenin z něj byla jen prázdná schránka. Nepředstavitelných deset let poté strávil při plném vědomí, ale uvězněný v těle, které mu znemožňovalo dát cokoli najevo. Chápal a prožíval všechno, co se kolem něj a s ním dělo, jenže byl úplně bezmocný, pokud šlo o komunikaci. Návrat z nicoty je příběh, který napsal sám Martin poté, kdy se s pomocí moderních komunikačních metod vrátil zpět do života. S naprostou upřímností a otevřeností líčí vše, co prožíval jako jasně myslící bytost, o níž se ostatní domnívali, že jen přežívá ve vegetativním stadiu. Od perverzního a krutého chování některých takzvaných pečovatelů, hřešících na jeho bezmocnost, přes obětavost a soucit dalších až po nezdolné odhodlání těch, kteří věřili, že v jeho pohledu vidí záblesky inteligence.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Ghost Boy , 2011


více info...

Přidat komentář

Zuzi_cte
19.01.2024 5 z 5

Sakra...jeste nez jsem zacala cist tak mi bylo jasne, ze to je presne ten typ knizky, ktery me rozplace a budu smutna. A tak to bylo. Martinova neuveritelna sila a cesta vratit se do zivota je uzasna, plna nadeje a ma stastny konec. Fotky v knizce jsou prijemnym bonusem.

matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

Jedného dňa sa z Martinovho tela stala nehybná schránka na dlhých 10 rokov a zrazu precitol a bol znovu pri plnom vedomí, no nedokázal komunikovať z okolitým svetom. Ako dať ľuďom najavo že,, zije" a nie je len bezduché telo? Neuveriteľný príbeh muža ktorý sa nikdy nevzal.


Jirinamac
29.08.2023 5 z 5

I když má Martin spoustu omezení, tak nikdy to nevzdává a myslím, že dokáže život užívat víc s úsměvem, než leckdo z nás zdravých. Koukala jsem i na jeho FB stránky a štěstím jen září, má k životu ten největší důvod.

spongy
27.07.2023 5 z 5

Narazila jsem na ní úplně náhodou. Myslím, že dokonce v Levných knihách. Zaujal mě obal a šla k pokladně... Naprosto nelituji. Bylo to dojemné, zdrcující, inspirativní... Všechno tohle. Dokud je život, je naděje! Jasných 5*

pavlinda
02.06.2023 5 z 5

Vynikající!

ForiCZ
28.05.2023 5 z 5

Přemýšlím, co k té knize říct. Rozhodně je to silný příběh... takový, který se nedá vymyslet v mysli spisovatele. Realita zas předčila fantazii.
Nikdo ze zdravých lidí si neumí představit situaci, ve které se Martin ocitl. Při plném vědomí a zcela myslící inteligentní bytost, uvězněná do mrtvé schránky na úrovni kaktusu. Nepředstavitelná noční můra, a přesto stav, který člověk dokázal překonat. Domnívám se, že jsem si z toho, teď po dočtení (během jediného dne), odnesl dvě myšlenky.
Tou první je, že člověk je schopen přežít a překonat i zdánlivě nemožné, pokud k tomu má vůli a odhodlání. Autor možná nebyl schopen z vlastní vůle zemřít, jak ho prosila matka, ale měl obrovskou sílu v následujících letech, aby dospěl k relativně naprosto normálnímu životu.
Tou druhou je, že cizí člověk někde v anonymním ústavu se nikdy nepostará o nemohoucího líp, než ti, kteří ho milují. Na jednu stranu tu byla Virna (a jistě mnozí jiní), bez které by tato knížka možná nikdy nevznikla, ale na druhou stranu tu existuje "domov na venkově". A blbý je, že neexistuje žádný jasný viditelný rozdíl mezi nimi - andělé i zrůdy mají stejnou tvář. Žádný rohy, žádná svatozář.
Další hlubší otisky, co ve mně tahle knížka zanechala, budou dozrávat nejspíš časem.

Aveli
14.09.2022 3 z 5

Zajímavý příběh o tom, jak se může člověk postupně navrátit do života, o ohromné naději a vůli žít. Ovšem z literárního hlediska musím říct, že mě příliš neoslovila, děj se tak různě proplétal všemi možnými fázemi života, takže jsem si často vůbec nebyla jistá, v jaké životní fázi autora se nacházíme. Chybělo mi nějaké jasnější ohraničení.

ZuzanaZ83
24.08.2022 5 z 5

Neuvěřitelný příběh neskutečně silného kluka a muže.
Vůbec nevím, jak bych se s touhle situací vyrovnala já sama. Ta bezmoc musela být děsivá. Jak pro Martina, tak pro jeho rodinu a blízké. Z pocitu, že vnímám, ale nikdo to neví, by mi asi přeskočilo.
Hluboce obdivuji nejen Martina, ale i jeho blízké a manželku.

Ishir
09.04.2022 5 z 5

Zázračný příběh

dennydee
04.03.2022 4 z 5

Velice silný příběh o nemohoucím člověku zavřeném ve svém těle. Prožil si opravdu muka, přístup pečovatelů, kdy rozuměl všemu, co se říká, ale nemohl nijak reagovat. Kniha popisuje postupný progres a nalezení lásky. Velmi silné.

Josefie
01.01.2022 4 z 5

Čtenářská výzva 2022: Kniha, jejíž postava má fyzické postižení

Pro doktory je Martin Pistorius záhadou. Až do svých dvanácti let byl zdravý normální kluk. Než si v roce 1988 začal stěžovat na neškodné bolení v krku, časem se přidala i bolest nohou, únava, zapomínání, až nakonec byl Martin odkázán ve čtrnácti letech na vozík. Ztratil kontrolu nad svým tělem, i nad svou myslí, stala se z něj prázdná schránka bez vědomí. Dokud po pár letech se nezačal probouzet z nicoty a znovu dokázal vnímat okolí. Jenže to už byl zařazen do stracionáře pro postižené, kde podmínkou pro přijetí bylo maximální IQ 30. Jak má teď dát lidem najevo, že je zpět? Že sem nepatří? Mysl se mu sice vrátila, ale svoje tělo stále ovládat nemůže.

,,Považují mě za prázdnou skořápku, a proto tady sedím den za dnem už devět let a poslouchám Barnyho nebo Lvího krále, a když si myslím že nemůže být hůř, začnou hrát Teletubbies."

Martinovi je teď už dávno po třicítce, a má zpátky svůj hlas, sice počítačový ale konečně se může vyzpovídat ze všeho čím byl za ta léta neviditelnosti svědkem - hlavně co se týče pečovatelek, vybíjející si svůj vztek na nic nemohoucích pacientech.

Samozřejmě že jsem knížku začala číst, kvůli tomu abych věděla jak se pečovatelky k Martinovi chovaly, protože nevěděly že se za jeho nefungujícím tělem někdo opravdu skrývá a není jen prázdnou skořápkou (ale kdyby to věděly, vážně by to něco změnilo?)
Když na vyprávění přišla řada, zjistila jsem že to nezvládám číst :(

Krom krutého popisování, píše Martin také o všem co ho posouvalo vpřed a jak těžké to celé pro jeho rodinu bylo.

,,Pro druhé lidi jsem byl něco jako kytka v květináči, kterou zalévají a nechávají stát v koutě. Všichni už byli tak zvyklí, že tam nejsem až si vůbec nepovšimli mého návratu."

Je pro mě těžký knize dát jiné hodnocení než pět hvězd, ale po literární stránce je kniha slabá a hodně věcí se v ní opakuje.

pakoshka
16.09.2021

Tohle jsem nedočetla. Příběh zajímavej, ale z literárního hlediska to bylo šílený, takže vracím do knihovny po třech měsících nedočtené.

PepkazDepka
03.09.2021 4 z 5

Uplne ina ako som podla popisu cakala, ale velmi dobre sa citala. Po tom vsetkom som rada, ze to skoncilo happy endom :)

jarmila7388
23.06.2021 2 z 5

Kniha je zajímavá,ale takových jako je on jsou stovky.On vše překonal,ale většinou to končí nešťastně.Sila ducha se mu nemůže upřít.

Olous1
28.02.2021 5 z 5

Opravdu strhující příběh, dojemný, hodně emotivní. Během čtení mě překvapil přístup pečovatelů,jak dokážou být zlý. Jinak konec je šťastný, moc jsem to Martinovi přála. Za mě 100%.

Damaj
28.02.2021 4 z 5

Dojemný, silný a skutečný příběh o hodně velké síle Martina, který ušel ohromě velkou cestu. Nemoc ho upoutala na vozík a lůžko, nemohl se pohybovat, mluvit ani myslet. Vše vypadalo beznadějně a nakonec byl schopen vystudovat, pracovat, oženit se, mluvit a napsat knihu.

čef
14.02.2021 5 z 5

Skutečný příběh chlapce Martina Pistoriuse uzamčeného v nemohoucím těle musí dojmout každého. Jeho návrat k téměř plnohodnotnému životu je naštěstí ještě možný, ale je to opravdu těžký boj se sebou samým, ale i s nechápajícím okolím. Leccos se o něm dá vyčíst na jeho stránkách nebo i na Wiki, ale tady v té knize je toho opravdu dost k tomu, aby nás to také k mnohému dobrému inspirovalo.

emilieselden
10.12.2020 4 z 5

Úžasná kniha. Není třeba nic dodávat.

Uma
30.11.2020 5 z 5

Kniha je krásně napsána a dožene Vás k slzám.

mandari
22.11.2020 5 z 5

Wow, úžasná kniha neskutečně silného autora!