Návrat na Longstray

Návrat na Longstray https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80212/bmid_navrat-na-longstray-2fE-80212.jpg 3 52 15

Druhá prozaická kniha mladého autora je hororovým příběhem, který prožívá dvanáctiletá dívka, vracející se po smrti rodičů do viktoriánské Anglie. -- Rodiče dvanáctileté Ellen, s nimiž poklidným způsobem žila v New Yorku, tragicky zahynuli při železniční dopravní nehodě. Před smrtí projevil Ellenin otec přání, aby dcera byla dále vychovávána jeho strýcem sirem Thomasem Longstrayem na starobylém rodinném sídle stejného jména. Sir Thomas platí ve svém okolí za podivína, neboť už téměř padesát dlouhých let neopustil zdi svého zámku, který kromě něho obývá ještě malá skupina sloužících. Do neznámého prostředí Ellen přijíždí jednoho květnového dne roku 1879, vybavena pouze svou nejoblíbenější hadrovou hračkou, pojmenovanou pan Hroch. Longstray je monumentální stavba v novogotickém styllu a její ovzduší i poněkud zchátralý a zanedbaný stav nahání Ellen od prvního okamžiku hrůzu. Je také přesvědčena o tom, že se tu ukrývá temné tajemství či prokletí. Ellenino podezření ještě více zesílí, když zjistí, že všechny pokoje ve druhém poschodí jsou zamčeny. A navíc se jí někdy zdá, že sir Thomas již překročil hranice normálního světa, pohybuje se v dávných snech a nedokáže rozlišit realitu od fikce. Baronet Thomas W. Longstray, podivínský stařec, kterého okolí považuje za vtělení ďábla, však už půl století neopustil zdi chátrajícího zámku. Tam žije obklopen pouze třemi sloužícími - majordomem Alfrédem, jeho dcerou Rachel a zahradníkem Robbinsem. Pro mladou dívku se ponuré sídlo záhy mění v místo hrůzy. Jenom díky laskavému Alfrédovi pozvolna překonává strach a postupem času se stává jedinou prastrýčkovou společnicí. Její čistota jí umožní proniknout k nemocnému starci a odkrýt tak děsivá tajemství minulosti. Pod rukama se jí pomalu začne skládat obraz dávné tragédie a zločinů sahajících až do současnosti. Netuší, že se přitom sama ocitá ve smrtelném nebezpečí.... celý text

Přidat komentář

Prateri
28.03.2021 4 z 5

Pana Zářeckého jsem objevila díky Databázi knih. Knihou 15 minus jsem byla nadšená. Návrat na Longstray je něco úplně jiného. Tentokrát knížka více potěší čtenářky. Historický příběh s tajemstvím, kterým se odsoudil sir Thomas k dobrovolnému vězení ve svém pokoji na dlouhatánská léta - bez denního světla, bez radosti . . . A pak přijede dívka Ellen. A její mládí to jen tak nechat nemíní. Poutavý příběh.
Moje pocity s četby plně vystihuje komentář Val. A super čtenářce Danago děkuji za to, že mi pomohla svými komentáři Tomáše Zářeckého objevit.

Schamila
09.09.2019 3 z 5

Takové pohodové odpočinkové čtení, i to někdy bodne - hezký příběh z historie a trochu smutné rodinné vztahy …


postrach
31.05.2019 5 z 5

Po knize 15 minus další dobře napsaná kniha.Silný příbeh.skvěle napsaný konec......

Val
25.02.2018 4 z 5

Pro mě docela příjemné překvapení, obzvlášť, když je autor muž. Kniha mi byla doporučena a rozhodně nelituji. Místy děj sice malinko stávkoval a občas jsem se musela pousmát lehké naivitě a občasné neuvěřitelnosti příběhu, ale jako celek se mi to líbilo. Vzhledem k věku autora se určitě ještě dočkáme lecčeho zajímavého .

Danago
03.12.2016 5 z 5

Knížka ve mě celou dobu vyvolávala mnoho emocí od radosti , přes smutek až po dojetí. Posledních několik stran sem už měla slzy v očích , že sem přes ně ani nemohla číst. A to se mi snad ještě u žádné knížky nestalo. Pro mě nádherná knížka, budu patřit k tomu nejlepšímu, co jsem četla. České autory moc ráda nečtu, ale toto bylo pro mě ohromné překvapení, kdybych to nevěděla, věřila bych, že to není kniha od českého autora. Před Panem Spisovatelem chci smeknout. Knížka určitě každou čtenářku pohladí po duši. Podle mého názoru je pro všechny věkové kategorie. Chápu , že je to čtení pro ženy, mužům to nic neřekne. Ale musím upozornit že se nejedná o žádnou červenou knihovnu , sladkou romantiku , je to román pro ženy. Někdo tu napsal, že měla být hlavní hrdinka o 5 let starší , ale to by celá zápletka ztratila smysl, věk byl zvolen správně. Rozhodně doporučuji je to nádherná knížka, kterou si já v knihovně ponechám. Víc takových knih.

Brace
04.05.2016 2 z 5

Z pohledu čistě mužského čtenáře se jedná vyloženě o průser. 15 minus mě kdovíjak na zadek neposadilo (vzhledem k vysokému hodnocení), ale chtěl jsem dát Tomáši Zářeckému další šanci. Historický román, nu proč ne? Bohužel již v Patnáctce autor ukázal, že mu nejde o originalitu příběhu a zde to platí dvojnásob. Umrtí rodičů, sirotek z lepší rodiny, podivný prastrýc, zanedbané sídlo - kdepak jsme to již viděli? Ano, Tajná zahrada od Frances Hodgson Burnett, 100 let staré známé dílo anglické spisovatelky. Naivně čekáte na drama typu filmu Žena v černém (s Danielem Radcliffem v hlavní roli). Podivný stařec, který 50 let nevyšel ze svého pokoje? Paráda, řeknete si. Co ho k tomu asi tak vedlo? Jaképak mysteriózní tajemství? Nechala ho ženská! To je všechno? Tak to mě tahej za fusekli. Vyvrcholení příběhu vidím přesně na straně 197, kdy stařec (který již vyšel z pokoje na vzduch) vypráví své dvanáctileté (!!!) praneteři detaily, jak sexuálně ztrestal její babču. To jsem měl dost. Tak nevím, co si o mladém autorovi myslet. Již v pořadí druhá kniha, která mě nepřesvědčila o jeho kvalitách. A jak jsem začal, tak skončím. Názor příspěvku je braný pouze z mužského hlediska.

labupor
01.01.2016

Nadchla a pobavila:-) Navíc překvapení - mladý autor z našeho kraje. Vím, že do naší knihovny jej určitě ráda zařadím.

Adriana.82
11.06.2015 4 z 5

Za sedmero horami a sedmero moři ........žili spolu štastně až do dnes ...
Taková pohádka pro dospělé ....neurazí , nenadchne ....

IlonaIlona
12.05.2015 5 z 5

Tohle má naopak úroveň, styl a potenciál. Autor ukázal, že umí psát dobře.

LéňaS.
28.04.2015 5 z 5

Lepší než 15 mínus. Ale nevím, jestli byla pro mládež nebo pro dospělé. Hrdinka byla dívka. Těším se na další knihy autora

salma
25.02.2014 4 z 5

Pěkně napsaná a napínavá.

Marie F.
19.02.2014 4 z 5

Pěkně napsaná kniha. Ale dala bych jí jinou obálku a hlavní hrdinku bych nechala zestárnout o pět let. V anotaci je to prezentováno jako kniha pro děti. Styl hezký, lepší než 15 mínus, tam se příliš vysvětlovalo a vzdychalo a úpělo

p24
08.02.2014

Me se libila velmi!!!!Byla sem mile prekvapena!!!

Hanča100
26.10.2013 3 z 5

Knížka byla takové zvláštní. Doteď tak nějak nevím, co si o tom myslet. Ale jsem každopádně ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst.

Thanyss
19.06.2013 3 z 5

Knize nelze upřít příjemný styl vyprávění i to, jak dobře je čtenář vtažen na počátku do příběhu zahaleného rouškou tajemství. Nicméně v polovině mě kniha začala nudit zbytečným patosem a rozbředlostí děje, kdy se prakticky nic nedělo a čtenář se jen "plácá" ve starcových vzpomínkách, které postupně odhaluje. Konečné plné odkrytí tajemství minulosti mě bohužel nakonec nikterak nešokovalo.
Výsledný dojem zvedla druhá dějová linie o schizofrenním pedofilovi, pracujícím jako zahradník. Dávám 3 hvězdy za skvělý začátek a dobrý konec, který měl dynamický spád (i když nad určitými věcmi jsem musela přivřít oko).
A co mi ještě utkvělo v paměti, je pro mě nelogické použití podobných spojení jako "koukal jako vyoraná myš", které v kombinaci s tím, jak je jinak kniha psaná, působí doslova jako pěst na oko.
Pokud bych ještě měla porovnávat s Tomášovou druhou knihou 15 minus, za mě jednoznačně vede Patnáctka a to o celou koňskou délku. :)
Návrat je příběh určený spíše melancholičtějším a romantičtějším duším než jsem já.

Štítky knihy

česká literatura

Autorovy další knížky

Tomáš Zářecký
česká, 1988
2011  87%15 minus
2011  69%Návrat na Longstray
2015  71%Utopeni ohněm
2017  92%Krysí requiem

Kniha Návrat na Longstray je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce41x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x