Návrat na Ithaku - Román o prítomnosti

Návrat na Ithaku - Román o prítomnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284056/mid_navrat-na-ithaku-roman-o-pritomnost-aEp-284056.png 3 10 3

Román předního švédského prozaika. Moderní verze nejslavnější dobrodružné knihy světa – Homérovy Odyssey, v níž autor zachovává prostředí i sled Odysseových osudů, avšak jeho Odysseus je zlidštěný, zpozemštěný a méně závislý na vůli bohů. Těžiště románu je v paralele, již evokuje Odysseus, který se vrací z války a netouží již být hrdinou, nýbrž obyčejným člověkem. Zde si bere autor příležitost k zamyšlení nad válkou a násilím vůbec. Jeden z vrcholů Johnsonovy tvorby.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Strändernas svall , 1960


více info...

Přidat komentář

incognit
09.02.2024 4 z 5

Já knížku četl kdysi dávni i ve slovenském překladu a možná se mi v něm líbila více- asi kvůli poetičnosti použitých slov. Každopádně je to výborná "antická detektivka" směřující ke dramatickému rozuzlení, navíc propletená filosofickými úvahami prezentovanými skrze postavu Odyssea. Jako milovník vyprávění a příběhů oceňuji i strukturu (byť, nebo právě proto, že je právem trochu převzatá od struktury Homérovy Odyssey- a funguje jak u Homéra tak i u Johnsona). Tahle knížka do dobré knihovny patří.

čef
24.06.2014 4 z 5

Náročné čtení pro nemnohé čtenáře plné složitých obrazů a psychologických ponorů. Zvláště začátek, hutný a těžko stravitelný, asi odradí i mnohé silné povahy. Přiznám se ke skokovému stylu rychločtení v této části. Závěr už celkem stál za strávený čas, no ale žádná bomba - příběh je dosti známý a tak tápu, co chtěl touto variantou asi básník říci.


honajz
18.07.2013 2 z 5

Na mne je to až moc velké umění. Od beletrie tak nějak očekávám alespoň nějakou vstřícnost ke čtenáři, nikoliv sled úvah a popisů, jež se zdá odnikud nikam nevedou a je na čtenáři, jak si jednotlivé náznaky odkryje a pojmenuje. Když tady přes půl stránky spisovatel popisuje něčí prst, začal jsem se bát, že bude pokračovat všemi záhyby na kůži. Vždy se něco nakousne a zmizí. Paralely se světem řecké mytologie, ale jen vzdálené ozvuky, ozvláštnění. Ale čte se to hrozně těžce, asi jako když u sto let starých aut musíte dlouho točit klikou, aby naběhl motor.

Autorovy další knížky

Eyvind Johnson
švédská, 1900 - 1976
1977  75%Za časů Jeho Milosti
1967  68%Břehy a příboj
1982  75%Sny o růžích a ohni
1969  47%Po všechny dny života
1935  0%Čtrnáctý rok

Kniha Návrat na Ithaku - Román o prítomnosti je v

Přečtených15x
Doporučených2x
Knihotéce42x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x