Návrat jadranské snoubenky

Návrat jadranské snoubenky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296517/mid_navrat-jadranske-snoubenky-IWd-296517.jpg 4 35 10

Který Čech nebo Čehinja nebyli alespoň jednou v životě na čtrnáct dní v Chorvatsku? A kdo alespoň jednou, uprostřed prázdninového rozjaření, nezatoužil všeho nechat a odstěhovat se k moři? Do jižní Dalmácie jezdívala i překladatelka Naďa, dokud nepoznala tamního rybáře Balda a nestrávila v zapadlé rybářské vesnici na poloostrově Pelješac celé léto. Jenže zrovna tak jako pomine prudká zamilovanost, i léto odezní a přijde podzim, ba zima. Jde do tuhého. Naďa a Baldo jsou zasnoubeni a chystají se rozeslat svatební oznámení, pozvánky na tradiční, velkou a hlučnou dalmatskou svatbu. A Naďa si začne klást další otázky: opravdu miluje Balda tolik, aby navždy opustila Prahu? Byla by na Pelješci šťastná, ačkoli se tu nenarodila? A je ochotna pro lásku k jednomu skvělému muži a k laskavé, dojímavé a věčné kráse Jadranu obětovat tvář moderní městské ženy a podvolit se tradici, která je v Dalmácii vším? Volné pokračování populární knihy Příručka jadranské snoubenky vás rozesměje v kterékoli roční době.... celý text

Přidat komentář

cornetka
02.04.2023 3 z 5

Ve volném pokračování Naďa zjišťuje, že život v Dalmácii je něco jiného než ne co je zvyklá, budoucí manžel vlastně není takový, jak si myslela a zkrátka myšlení lidí a celkově život a kultura jsou jiné. Je dokonce nalomená, že svatbu zruší a vrátí se do Prahy. Dokonce odjede a sama si není jistá tím, co chce.
Tento díl se mi nezdál tak vtipný, ale je spíš o porozumění dvou rozdílných kultur a o tom, že láska hory přenáší.

Ještě mě čeká další volné pokračování a jste tedy zvědavá, jak příběh dopadne. Chcete-li se tedy navnadit na letní dovolenou, jsou knihy této autorky pro vás ideální.

mira399
12.07.2022 4 z 5

Čteno přímo v Chorvatsku :-) Sice druhý díl už malinko pokulhává,ale stále je to zajímavé čtení. Pokud máte Chorvatsko a Jadran rádi, nebudete litovat.


Milan81
29.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Jak tu je zmíněno, že byla kniha zklamání, tak naopak považuji druhý díl za nejlepší ze všech, pokud pominu klišé a neuvěřitelné náhody, kdy hrdinka potkala v hotelu profesorku z Oxfordu nebo zapomenuté doklady s penězi při návratu do Prahy. Jak se po rozchodu domorodec ocitl na podzim a zimu v Praze, je vážně velmi působivé až dojemné. Sice ten lovecký lístek byl trochu moc a zmínil bych tam nějaký podnik jako třeba balkangrill na žižkově, ale jinak dobrý. Zrovna tak návštěva Kosova, šikana na celnici a vzpomínání na YU za doprovodu hudby též působivé.

Cher
15.01.2022 2 z 5

Četla jsem tento díl jako první. Moc mne to tedy nenadchlo. Čekala jsem asi něco jiného.
Hlavní hrdinka Češka má před svatbou s Chorvatem, Jadran miluje, ale přitom si většinu knihy stěžuje na rozdíly.
A poměrně hodně mi vadilo časté hodnocení situací hláškami z oblíbených českých filmů.

Eva-K
26.06.2020 4 z 5

Pro mě tato trilogie o tom, kterak Češka k Chorvatovi přišla, představuje ideální letní čtení - vtipná, lehká a trochu toho ona a on :) K tomu, aby si člověk každý z dílů řádně užil, je však zapotřebí střídmé dávkování, takže doporučuji nezhltnout všechny tři knížky během jedněch prázdnin, ale vždy jednu na jedny prázdniny - aspoň budete mít na tři roky jasno, čím začít literární léto :)

Květinka008
02.01.2019 3 z 5

Jako každá "dvojka" - slabší odvar. Méně vtipu, žádné recepty (mně nevadí, naopak), přílišné opakování toho, jací jsou Dalmatinci povaleči a gurmáni, zatímco ženské kmitají :-/ Děj také jednodušší, ale rozsah zkousnutelný včetně ne/očekávaného totálního happy endu. Dala bych 2,5, z nostalgie tři.

deedulka
26.03.2018 2 z 5

Celý příběh mi přišel hodně zdlouhavý a celkem nezáživný. Když později začali navíc popisovat i druhy ryb a větrů, to už jsem si říkala, že snad nemyslí vážně. :-) Nejvíc se mi líbilo, že si na chvíli vyměnili role a podívali se i na život v Čechách z pohledu Chorvata. První díl to ovšem nepřekonalo.

Moňas17
05.10.2017 4 z 5

Druhý díl se mi líbil podobně jako první. Možná byl víc humorný a zmizely protivné recepty, které mě tam rozčilovaly. :-D Jinak tam asi bylo méně dramatu. Každopádně, kniha k vodě a hlavně k moři super.

hanča34
24.08.2016 4 z 5

Tak já jsem nečetla Příručku, ale Návrat mně oslovil. Už jen kvůli prostředí, protože jsme kdysi strávili nádherných 18 dnů přímo v Orebiči s výletem na Korčulu. Tamní vína jako Dingač a
další jsou nezapomenutelná, pohostinnost místních taktéž. Chápu Naďu, asi bych v jejích letech taky neváhala.

77yasmin
19.06.2016 2 z 5

Velké zklamání a to jsem se na knihu tolik těšila, protože první díl byl super. Vytratilo se kouzlo, vytratil se Oliver Dragojevič, vytratilo se moře. Čeho přibylo, jsou politické komentáře, což mi v takové knize připadalo jako rušivý element, který se ani tak moc nehodí. Každý může mít názor jaký chce, o tom žádná, a pokud autorka chce přidat svou do mlýna může napsat nějaký pamflet a pak se o tom můžeme pobavit. Přitom již z prvního dílu je poznat, že p.Čechová má mnoho poznatků o Chorvatsku, které i v druhém díle mohla v příběhu daleko více využít a na které jsem se těšila. Místo toho jsem přečetla slabý odvar prvního dílu s politickou agitkou, kterou si může strčit za klobouk.

Štítky knihy

pro ženy svatba Chorvatsko zásnuby manželství s cizincem české romány

Autorovy další knížky

Blanka Čechová
česká, 1980
2011  94%Totál Balkán
2012  75%Příručka jadranské snoubenky
2019  80%Jadranská snoubenka navždy
2016  70%Návrat jadranské snoubenky
2010  81%Mým divákům

Kniha Návrat jadranské snoubenky je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce9x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x