Komentáře knihy Návrat Ellie

Book886
26.03.2026

Recenze knihy Návrat Ellie

Román Návrat Ellie od americké autorky Emiko Jean představuje mrazivý a překvapivě temný thriller, který se od jejích předchozích young adult titulů výrazně liší. Jde o příběh, který nestaví jen na samotném zločinu, ale především na tom, co se děje poté, když se oběť vrátí.

Kniha sleduje případ sedmnáctileté Ellie Blackové, která před více než dvěma lety beze stopy zmizela. Když se náhle objeví v lese, vyhublá, traumatizovaná a podivně odtažitá, zdá se, že by mohl přijít šťastný konec. Jenže její návrat místo odpovědí přináší další otázky. Co se jí skutečně stalo a proč se její chování zdá tak znepokojivé?

Druhou klíčovou postavou je detektivka Chelsey Calhounová, která se případu ujímá. Pro ni nejde jen o další vyšetřování. Sama se vyrovnává s traumatem z minulosti, kdy přišla o vlastní sestru. Právě tento osobní rozměr dává příběhu silnější emocionální hloubku a propojuje vyšetřování s osobní obsesí hledat pravdu a spravedlnost.

Klíčovým prvkem celého románu je jeho atmosféra. Emiko Jean dokáže vytvořit napětí, které není založené na akčních scénách nebo brutalitě, ale na postupném odhalování skutečnosti.

Příběh se rozvíjí ve dvou liniích. Sledujeme vyšetřování i útržky Elliiných vzpomínek, které čtenáře pomalu přibližují k tomu, co se během jejího zmizení odehrálo. Tento způsob vyprávění je velmi poutavý a přirozeně nutí pokračovat ve čtení, i když je jasné, že odhalená skutečnost nebude příjemná.

Kniha zároveň otevírá i širší témata, jako je trauma, přežití nebo selhání systému, který nedokáže ochránit ty nejzranitelnější. Nejde tedy jen o detektivku v klasickém smyslu, ale spíše o psychologický thriller pracující s emocemi i společenským kontextem.

Autorka dokáže velmi dobře dávkovat informace, postupně odkrývat detaily a udržovat napětí až do posledních stran. Díky tomu má kniha silný „page-turner“ efekt – kapitoly končí v momentech, které přirozeně nutí pokračovat dál.

Velkým plusem je také práce s postavami. Ellie není jednoznačně čitelná. Čtenář si k ní hledá cestu postupně a často si není jistý, zda jí může věřit. Podobně i Chelsey není typickou dokonalou vyšetřovatelkou, ale člověkem s vlastními slabinami a minulostí. Právě tato nejednoznačnost dodává příběhu autenticitu a napětí.

Návrat Ellie je tak především temným a psychologicky laděným thrillerem o tom, že návrat domů nemusí vždy znamenat konec příběhu – někdy je to teprve jeho začátek. Pokud hledáte napínavou detektivku s důrazem na psychologii postav a postupné odhalování pravdy, tahle kniha si vás s velkou pravděpodobností získá.

Hodnocení: 90%

Petra Sasínová

markovaknihovna
24.03.2026

Předně díky @zonerpress_redakce za zaslání knihy v rámci spolupráce.

Téma pohřešovaných dívek je v thrillerech časté – ale Emiko Jean ukazuje, že i z tohoto klišé lze vykřesat něco nového. Návrat Ellie není jen další thriller do skládačky – je to silný, citově nabitý příběh o přežití, traumatu a o tom, jak hluboké mohou být vazby mezi lidmi, i když jsou poznamenané bolestí.

Sedmnáctiletá Ellie Blacková zmizí během večírku a ani rozsáhlé pátrání nepřinese odpovědi. Případ tehdy vyšetřovala detektivka Chelsey Calhounová, která na něj ani po letech nedokázala zapomenout. Až po dvou letech se Ellie nečekaně objeví – najdou ji v lese, živou, dezorientovanou a naprosto uzavřenou. Ellie ale odmítá spolupracovat. Neřekne, kde byla, co se jí stalo ani kdo jí ublížil. Chelsey se k případu vrací s novým odhodláním – jenže vzpomínky na tragickou smrt její sestry Lydie jí brání udržet si odstup a její snaha najít pravdu se mění v posedlost. Čím hlouběji se Chelsey noří do vyšetřování, tím víc si začíná uvědomovat, že to, co se stalo Ellie, je jen část temné mozaiky – a že některá tajemství zůstávají pohřbená z nějakého důvodu.

O autorce Emiko Jean jsem předtím nikdy neslyšel – a o to víc mě překvapilo, že Návrat Ellie je její thrillerový debut. Působí totiž nečekaně vyzrálým dojmem. Je to typ mysteriózního thrilleru, který vás nutí číst dlouho do noci. Vyprávění z více pohledů funguje skvěle a přináší nejen různé vrstvy příběhu, ale i silné emoce. Líbilo se mi, jak autorka spojila osobní bolesti s tématy jako zneužívání, nefunkční systém, dysfunkční rodiny nebo misogynie. Postavy působí autenticky a procházejí přesvědčivým vývojem. Závěr byl sice stručný, ale šokující – a uzavřel všechny klíčové otázky. Pokud Emiko Jean bude v tomhle žánru pokračovat, rozhodně si od ní přečtu i další knihy.

Pokud vás baví odkrývání temných pravd, komplikované hrdinky a příběhy, které zneklidní víc otázkami než odpověďmi – pak Návrat Ellie rozhodně doporučuji.

mikika
11.08.2025

čekala jsem, že to bude taky pro mládež, když je autorka píše, ale tohle bylo dost dospělé, depresivní, drsné. vlastně nemám historky o únosech ráda, do téhle jsem šla jen kvůli srovnání se Znovuzjevením Rachel Priceové, a obě jsou napínavé, závěr překombinovaný, ale jinak každá úplně jinačí.

Knihomolka97
30.07.2025

Další detektivka lomeno thriller a tak trochu psychologický román, který rozhodně stojí za pozornost a přečtení. Střídá se er-forma, kde figuruje Chelsea a její vyšetřování s ich-formou, kde nám o sobě vypráví Ellie, což nám přináší zajímavý náhled do myšlenek oběti. Jak najednou na věci pohlíží jinak a stane se z ní prakticky nový člověk.

Chelsea je sympatická, odhodlaná a taková zvláštní vyšetřovatelka. Ztráta sestry se s ní táhne celý život, měla ji totiž za velký vzor a v mnoha chvílích na ni myslí. Upřímně mi to přišlo trochu přehnané.
O Ellie jsem vlastně nevěděla co si myslet. Opravdu její návrat a hlavně chování vyvolá otázky, měla jsem o ní chvilkama i pochyby, což byl samozřejmě účel. Nicméně se mi dělalo až zle, když v průběhu vycházelo najevo, co má za sebou, v jakých podmínkách se ocitla. Fakt psycho a co teprve ten závěr? Mazec! Rozuzlení a zvrat na konci mě sakra překvapil.
Autorka tady i ukazuje, jak jsou důležité vztahy v rodině, že každá mince má dvě strany a je potřeba otevřít oči.

Kuželka98
27.07.2025

Ellie byla pryč dva roky. A teď je zpět – ale nic na jejím návratu nedává smysl. A právě to mě dostalo.

Hned od začátku mě příběh překvapil – vtáhl mě, ani nevím jak. Atmosféra byla silná, lehce znepokojivá, napjatá… a já najednou zjistila, že čtu celý den v kuse. A to o knize něco vypovídá, že?

V knize nejsou hluchá místa – pořád se něco děje, odhalují se nové skutečnosti, děj je svižný a čtivý. S každou kapitolou jsem byla blíž k pravdě, ale i dál od toho, co jsem si myslela. Zvraty mě fakt sundaly. A to finále? Já jsem měla v hlavě několik teorií… ale to, co se nakonec stalo, jsem fakt nečekala. Zůstala jsem zírat.

Kromě napětí kniha přináší i emoce – chvílemi je smutná, místy opravdu mrazivá. Není to jen o tom, co se stalo Ellie, ale i o tom, co všechno v sobě lidé nosí, a jak moc je může ničit to, co nevidíme navenek. A v neposlední řadě - je to kniha i o přátelství.

Na to, že se jedná o autorčin kriminální debut, klobouk dolů. Skvěle napsaný thriller, na který jen tak nezapomenu. Prostě mi kniha parádně sedla!

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Zoner Press.

tittanie
26.06.2025

Za mě asi ne. Přečíst se to dalo, ale vůbec jsem se nebála, což bych očekávala. Konec docela překvapivý, ale ani tam mě to neoslovilo. Snad jenom myšlenka, jak nám rodiče můžou zničit život.

nela3812
23.06.2025

Wau! Napínavý a dobře napsaný thriller, který potěší fanoušky psychologických příběhů. Pokud hledáte knihu, která vás udrží v napětí a nabídne nečekané momenty, tak zbystřete! :)

Svým tempem, atmosférou a způsobem vyprávění si vás příběh získá už od prvních stran. Autorka dokáže čtenáře vtáhnout do příběhu hned od začátku a udržet ho v napětí až do samotného konce. Děj je svižný, dobře strukturovaný a jednotlivé události se postupně skládají do promyšlené mozaiky. Mám ráda, když všechno souvisí se vším a všichni všechny znají. Přesně tak se z toho totiž stává obrovské záhadné klubko plné lží a motivů, které čeká až ho rozmotám.

Dějovou linku sledujeme z pohledu ztracené Ellie, a z pohledu detektivky Chelsey. A sem tam se objeví i krátké kapitoly z pohledu některé z vedlejší postav, např. rodičů Ellie. Vyprávění z více úhlů pohledu udržuje neustálé napětí a postupně vyvolává další a další otázky. Příběh má díky tomu také větší hloubku a umožňuje lépe pochopit motivace nejen hlavních, ale i vedlejších postav.

Ellie je tichá a uzavřená po tom, co prožila traumatem z únosu a dlouhodobého věznění. Její linka, ve které sledujeme její vnitřní boj a hledání pomyslné svobody, je emočně hodně nabitá a silná. Chelsey je inteligentní a empatická vyšetřovatelka, která má díky zmizení vlastní sestry obrovskou motivaci pro hledání ztracených dívek. Skrze ní pozorujeme spíše pátrání, než hluboké vyšetřování po pachateli. Mimo to nám dává nahlédnout také do osobního života, který kariérou u policie snáší tvrdé rány. I její linky má silné momenty, jen v trochu jiném úhlu pohledu...

Jediné mínus jsem našla v motivu pachatelů, kteří stojí nejenom za zmizením Ellie. Motiv působí místy ploše a nedostatečně vysvětlené. Některé klíčové momenty by si zasloužily hlubší rozpracování, aby se dalo lépe porozuměl tomu, proč se postavy chovají tak, jak se chovají. Takto to bohužel vyvolává pocit nedokončenosti.

Moc doporučuji. Kniha je čtivá a zápletka opravdu dobře promyšlená. Smekám pomyslný klobouček nad autorčiným debutem v tomto žánru. Skvělá práce.

Hodnocení: 4/5

Severčanka_
31.05.2025

Uniesli ju. Mnohí neverili, že sa vráti, no niektorí mali stále nádej. Takú, ktorú ona takmer stratila. A odrazu je tu, na pokraji lesa. Šrámy na tele a šrámy na duši. Vyzerá ako ona, no nie je to tak úplne ona. Ale je tu. Na pokraji...

To, čo sa odohralo pred dvomi rokmi sa postupne dozvedáme prostredníctvom kapitol z pohľadu Ellie. Autorka nám tým dala priestor, aby sme vnímali nie len stranu vyšetrovateľky, ale aj samotnej obete. Sme tak svedkami toho, čo sa dialo v minulosti a zároveň s viacerými postavami prežívame to, čo sa odohráva v prítomnosti.

Kapitoly z pohľadu Ellie považujem za najlepšie časti knihy, pretože nás to núti myslieť si, že už presne vieme, kam príbeh smeruje. No verte mi, nie je to také jednoznačné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Chelsey, vyšetrovateľka Ellienho prípadu, je sympatická postava. Nie je dokonalá. Je trochu netrpezlivá a občas príliš tlačí na pílu, ale má v sebe zápal, ktorý je potrebný na vyriešenie prípadu.

Z mnohých dôvodov je Chelsey veľmi podstatná postava. Nie len, že posúva dej, ale ukazuje nám, aké ťažké je pracovať v čisto mužskom kolektíve. Aké náročné je riešiť prípady, keď oddelenia nemajú peniaze a policajti zase snahu posúvať veci dopredu.

V príbehu sa nám črtá aj záhadné úmrtie sestry Chelsey. A tu sa chcem pristaviť, pretože mi na knihe občas prekážalo, keď vyšetrovateľka spomínala na svoju sestru práve v tých najdôležitejších chvíľach, napr. keď vypočúvala svedka alebo si overovala dôkazy. Pre mňa to bolo rušivé a umiestnila by som retrospektívu buď na začiatok alebo na koniec kapitoly, určite nie doprostred rozhovoru.

Kniha poukazuje na aktuálnosť a závažnosť problému domáceho násilia na ženách, ktoré sa vyskytuje v celej spoločnosti: bez ohľadu na zázemie, vieru či postavenie. Je súčasťou toľkých z nás...

Návrat Ellie je zamotaný príbeh a isto vás pri odhaľovaní pravdy bude zožierať zvedavosť, pretože nič nie je tak, ako sa môže zdať. Kolotoč šokujúcich odhalení sa príchodom Ellie iba začína roztáčať.

Najdôležitejšie však je, že sa Ellie na-vrátila. Či nie?

Kiwi92
20.05.2025

Wow!!! Toto bola jednoducho pecka!!! Vždy si rada oddýchnem pri nejakej dobrej detektívke alebo krimi, kde moje šedé mozgové bunky pracujú naplno, aby odhalili všetky tajnosti..ale toto..ma dostalo, normálne som nechápala, nič som nezistila, nič som neodhalila, na všetko som si musela pekne počkať až do konca.

“Špatný den? zeptá se. Ellie zvedne obočí. Existují jiné?”

Ellie bola unesená, presne pred 2 rokmi, 2 týždňami a 2 dňami..a zrazu si len tak nakráča späť..

Príbeh sledujeme z pohľadu detektívky Chelsey, ktorá ho vyšetruje a tiež z pohľadu Ellie, čo mi prišlo super, pozerať sa na príbeh z jej strany, ako unesenej..

Ellie je len malá teenagerka s veľkými snami o tom, ako jej celý svet bude ležať pri nohách, verila, že to všetko dokáže..ako veľmi sa mýlila..ako málo stačí, aby sa nám celý život otočil hore nohami..

Detektívka Chelsey tiež nemala ľahký život, adoptovaná dcéra, sestra jej tragicky zomrela, keď bola malá, hneď na to ich matka opustila a otec nevedel, ako zvládnuť stratu. Ale aj vďaka tomu sa stala silnou, ale jej minulosť ju prenásledovala na každom kroku..dokáže sa cez ňu konečne preniesť a ísť ďalej a byť šťastná?

Knižka je dokonalým psychothrillerom..naozaj vás dostane. A nie je to celé len o únose, táto kniha pre mňa bola predovšetkým o láske..áno, viem, možno vám to príde zvláštne, ale je to tak, čo všetko by ste boli ochotní spraviť pre lásku? Lásku k niekomu, koho vlastne ani nepoznáte? Dokáže láska prekonať všetko? Čo myslíte?

“Řekni, co bys udělala, pro někoho, koho miluješ? Cokoli, odpověděla jsem. Udělala bych cokoli.”

Úprimne som netušila, ako to celé skončí. Autorka necháva stopy, ktoré nás pomaly ale isto vedú k tomu..že aj tak nebudete rušiť, čo sa tam deje a kto sa za tým skrýva, absolútne ma dostala!!!
Jediné, čo by som vytkla..niektoré pasáže mi prišli až moc nereálne, trošku prestrelené a pritiahnuté za vlasy, asi aby to vygradovalo príbeh, ale nevedela som si predstaviť, že toto by sa práve takto odohralo..ale inak mi táto knižka sadla ako viete čo na čo.

Jednoznačne môžem odporučiť milovníkom krimi a psychothrillerov, táto kniha vás dostane!

Kikina182
04.05.2025

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím ZonerPress za účelem recenze.

Čím déle je osoba nezvěstná, tím menší je pravděpodobnost, že je nalezena živá. Ellie zmizela už před dvěma lety, ale najednou se objeví na turistické stezce. Je zmatená a nese jasné známky týrání, ale žije. Detektiv Chelsey Calhounová se okamžitě pouští do vyšetřování ve snaze přijít na to, kde Ellie ty dva roky byla a kdo je její únoscem. Jenže Ellie ji to neulehčuje, nechce o tom, co se stalo, mluvit.

Styl psaní mi moc nesedl. Kniha se zabývala především tím, co prožívala Ellie a Chelsey, ale přestože vím, že oba tyhle pohledy byly pro příběh důležitý, tak mi to dohromady zkrátka nesedly. Navíc byly takové odosobněné, což úplně odporovalo emotivnímu náboji příběhu. Příběh je však doplněn částmi, které jsou jakousi zpovědí samotné Ellie, které se dobře četly a skvěle celý příběh doplnily.

Samotná zápletka je promyšlená. Autorka sice nechala v textu stopy, které vedly k pachateli, takže jsem po dočtení bylo naprosto jasné, že k tomu příběh celou dobu směřoval, ale zároveň jsem až do konce knihy neměla nejmenší tušení, kdo je za všechno zodpovědný.

Ačkoli je závěr skvělý a dalo by se říct, že nezbyly žádné otevřené konce, tak si nejsem jistá jeho reálností. Nevěřím, že by se některých věcí, které vedli k samotnému zločinu a nakonec i rozlousknutí případu, nikdo nevšiml.

Kromě detektivní zápletky bylo v příběhu i něco málo z osobního života vyšetřovatelky. Autorka přišla s několika zajímavými tématy, které by se daly rozpracovat tak, aby vynikly a zároveň nezastínily detektivní zápletku, ale bohužel upadly v zapomnění.

Postavy byly dobře popsané a měly hodně vrstev. Ale jak už jsem zmínila výše, kvůli stylu psaní mi přišly odosobněné, a to především Chelsey. Nedokázala jsem se do nich vcítit.

Návrat Ellie není špatná detektivka, ale zároveň ani opravdu povedená. Je to za mě spíše průměrná kniha, která sice nabízí zajímavý příběh, ale ne v jeho nejlepší podobě.

KočkomilkaJana
02.05.2025

S každým novým hlasem na literární scéně přichází přirozená zvědavost. Nakladatelství Zoner Press mi není neznámé, spojuji si s ním své první kroky ve světě mangy a pokusy o kaligrafii. Nicméně, má čtenářská preference tíhne k detektivkám, thrillerům a psychologicky laděným příběhům. Proto jsem s jistým očekáváním přivítala odklon Emiko Jean od jejího známějšího teritoria královské romantiky, zvědavá na směr, kterým se její autorský rukopis ubere.

Po dvou letech se v lese objevuje pohřešovaná Ellie. Navzdory zjevné fyzické vyčerpanosti a averzi k dotyku se zdá být v relativním pořádku. Mladá detektivka Chelsey Calhounová, která její zmizení vyšetřovala, však cítí jistý nesoulad. Přestože by se měl dostavit pocit úlevy nad alespoň částečně uzavřeným případem, cosi v jejím nitru rezonuje.

Žánrově lze dílo zařadit k psychologické detektivce s temnými prvky. Přestože se vyprávění vyhýbá explicitním scénám, trigger warning vůči potenciálním spouštěčům by nebyl na škodu. Nicméně, pomineme-li tuto úvahu, lze konstatovat, že Návrat Ellie se drží spíše na povrchu událostí. Profesionální policejní terminologie je zde zastoupena jen sporadicky, postupy vyšetřování a jejich detaily jsou sestříhány na minimum. Dominantním prvkem se stávají pocity a intuitivní vhledy hlavní hrdinky. Místy se vkrádala nejistota ohledně zvolené perspektivy pro český trh – kolísání mezi první a třetí osobou působilo rušivě. S výjimkou pasáží věnovaných samotné Ellie, které vynikaly propracovaností, postrádala kniha drive, nějaký silnější tah na bránu či motivaci zůčastněných. Střídání perspektiv postav a uchopení myšlenek nebylo vždy zcela plynulé. Chelsey Calhounová jako postava je nesporně sympatická – inteligentní, empatická a citlivá. Její vyšetřovací kroky jsou čtenáři předkládány srozumitelně. Avšak kapitoly věnované Ellie, ač atmosféricky silnější a s odlišným grafickým značením, zůstávaly spíše skicovité a rychlé.

Návrat Ellie představuje solidní, místy opravdu poutavou detektivku s postavami, které si dokážou získat čtenářovu pozornost. Pestrá paleta charakterů ztěžuje prvoplánové odhalení dobra a zla. Příběh dokáže v momentech zaměřených na bezpečnost a vzpomínky dosáhnout hlubší roviny a postupně budované napětí eliminuje sušší místa. Nicméně se nelze ubránit dojmu nevyužitého potenciálu, což je vzhledem k rozsahu díla pochopitelné. Přesto postrádám esenci, která bývá typická pro tento žánr. Chelsey disponovala neobvyklou svobodu v práci, časové rámce jejího vyšetřování zůstávaly nejasné a očekávatelná ostrakizace, vzhledem k jejímu původu a pohlaví, byla spíše minimální. Detailní propracování chybělo na mnoha úrovních. Ačkoliv to činí knihu přístupnou i mladšímu publiku, zralejší čtenář, který detektivky čte pravidelně, může po přečtení anotace zůstat "ochuzený".

Přestože Návrat Ellie od Emiko Jean ve mně nezanechal hlubší dojem, s klidným svědomím jej doporučím mladším čtenářům. Navíc hodlám i nadále sledovat detektivní tituly z produkce Zoner Press, neboť jejich výběr zajímavých jmen slibuje potenciál. Návrat Ellie se ideálně hodí jako nenáročná četba na dovolenou či chatu – neurazí, nenadchne, ale během čtení nepochybně něčím upoutá.

gracielal
28.04.2025

Nejsem cílovka a přesto mě Ellie neskutečně bavila. Postavy jsou zajímavé, příběh peláší před očima a jedna kapitola před spaním se rychle změní v půlku knihy. Knihu bych spíše zařadila do kategorie young adult, což ze mě možná udělá nečekanou fanynku tohoto žánru.

zlaskykekniham
25.04.2025

„Jsem Elizabeth Blacková. Myslím, že jsem pohřešovaná.“

O ČEM KNIHA JE:
Svéhlavá puberťačka Ellie Blacková jednoho dne zmizí. Ale vždyť ona se určitě zase brzo objeví, že jo? Mladé holky to tak přece občas dělají. A Ellie se opravdu vrátí. Ale až za víc jak dva roky. Navíc je jiná. Starší. Hubenější. A JINÁ.
Detektivka Chelsey Calhounová má za úkol zjistit, co se vlastně stalo. Jako žena (navíc s asijskými rysy) se stále potýká s předsudky a rychlým zaškatulkováním. A nejen ona.
Chelsey se pustí do rozplétání příběhu Ellie, ale místo toho, aby případ dostával jasnější obrysy, se čím dál víc zamotává. Co když je v tom něco víc než se na první pohled zdá? Jak moc vyšetřování případu ovlivní událost z minulosti, která Chelsey neustále pronásleduje?
A co to s tou Ellie sakra je?

CO JÁ NA TO:
Kniha Návrat Ellie mě překvapila množstvím témat, kterými se zabývá. Není jen o případu Ellie, je i o tom, jaký vliv na nás má výchova, přátelé, prostředí, ve kterém žijeme, je o společnosti, ve které jsou hluboce zakořeněné určité „pravdy“, které se nedají změnit i kdyby se člověk snažil sebevíc. Je o psychologii. A o lesích ve státě Washington.
Příběh má dva úhly pohledu: sledujeme vyšetřování, které je občas přerušeno Elliiným vyprávěním. Neobsahuje potoky krve, ale některé scény příjemné nejsou.
Kniha je hodně o pocitech a obsahuje i myšlenky k hlubší úvaze, takže hodně záleží na tom, jak moc si pocity a myšlenky v knihách připouštíte k tělu. Za sebe musím říct, že mi snad autorka vidí do hlavy, jinak to není možný, že by se tak trefila. Předpokládám, že hodně čerpá ze svých vlastních zkušeností.
Doufám, že Emiko Jean napíše víc příběhů z tohoto žánru.

KOMU BY SE MOHLA LÍBIT:
Všem, co mají rádi zamotané psychologické thrillery.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi