Návrat deseti tisíc

Návrat deseti tisíc https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130435/bmid_navrat-deseti-tisic-u02-130435.jpg 5 6 1

Převyprávění jednoho z nejslavnějších příběhů světového písemnictví – Xenofóntovy Anabáze – odehrávajícího se kolem r. 400 před n. l. Autor vycházející ze svého moderního překladu tohoto díla nic podstatného z knihy řeckého historiografa nevynechává, mění jen expozici a používá fikce první vyprávějící osoby.

Přidat komentář

JiříŠkorpík
29.06.2020 5 z 5

Pochopil jsem proč Anabaze od Xenofónta patří mezi nesmrtelná díla a nejen to.
Tuto knihu jsem si vyhledal po přečtení knihy Řecký zázrak od p. Zamarovského, abych lépe pochopil tu revoluci v myšlení, který v antickém světě vznikl. V Anabazi si to prožijete – není to jen o technologické převaze, ale právě i o myšlení, které Řekům umožnilo se probít. V knize je popsána obrana proti všem možným formám závisti a zrady (a to dost často i od osob blízkých) – prostě se od Xenofónta v této knize hodně naučíte. Předpokládám, že je to povinná četba pro budoucí velitele a vedoucí pracovníky.
Mé pocity z knihy v podstatě shrnul i Doslov knihy od L. Windmanna [Doslov ve vydání s názvem Návrat deseti tisíc].
Je to velký příběh plný bitev, promýšlení taktik k vítěství a také o tom, kam až od té doby postoupilo lidství, protože ne všechny činy této armády by dnes byly považovány za morální.

Autorovy další knížky

Jaroslav Šonka
česká, 1918 - 1990
1975  93%Návrat deseti tisíc
1977  90%Případ Hérodotos
1982  0%Kronika čtená rýčem

Kniha Návrat deseti tisíc je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x