Návrat

Návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31440/navrat-31440.jpg 4 82 25

Pod majestátnými věžemi Alhambry hraje hudba a dlážděné uličky Granady skrývají tajemství. Sonia Cameronová, Londýňanka se španělskými kořeny, nezná dějiny města, přijela sem jen se svou přítelkyní Maggie, aby se zdokonalily v tanci. V tiché kavárně si však náhodou vyslechne cizí rozhovor a poutavá sbírka fotografií ji vtáhne do výjimečného příběhu děsivé španělské občanské války. Před sedmdesáti lety žila v domě, kde se kavárna nachází, soudržná rodina Ramírezových. V roce 1936 naruší křehký mír v zemi vojenský puč generála Franka. Manželé Ramírezovi, jejich tři synové a dcera Mercedes se stanou svědky nejhorších válečných hrůz. Svědky, ale i oběťmi. Jejich životy rozdělí politika a každý z nich si musí vybrat, na čí stranu se přidá, a bojovat v soukromých bitvách, zatímco se celé Španělsko rozpadá. Soniu tato pohnutá rodinná historie – a také tanec – zcela pohltí, a ani netuší, jak podstatně obojí zasáhne do jejího života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Return , 2008


více info...

Přidat komentář

Toňula
15.06.2023 3 z 5

Věřím, že pro někoho krásná kniha, pro mě strašně popisná, nedokázala jsem se s nikým z hrdinů ztotožnit, prostě neoslovila..škoda, Ostrov se mi líbil moc..

Belanna
02.07.2022 5 z 5

Nádherný příběh, plný emocí. Nevěřila jsem, jak krásy Španělska a tance mohou být společně s hrůzami občanské války v jedné knize, v jediném příběhu. Mohou. Autorce se to povedlo. Nenásilné přechody mezi současností a minulostí, skvělý jazyk a navíc poutavá obálka knihy.


Artep071
19.07.2020 5 z 5

Velmi hezký a napínavý příběh..

Runinka
06.06.2020 5 z 5

Nádherná kniha.

Jana283
29.04.2019 4 z 5

Pod vlivem úžasného románu D.Bolinga Guernika jsem se touto knihou znovu vrátilak témutu španělské občanské války. Ano, je to ženský román „plný náhod“, ale bez náhod by nemohly vznikat krásné příběhy a zamyslíme-li se, je i náš život mnohdy plný kouzel a nečekaných zvratů. Stejně jako Ostrov i druhý román V. Hislopové mne nadchl neotřelým námětem. Občanská válka ve Španělsku je kus historie, o které jsem toho doposud moc nevěděla. Hrůzy války je těžké pojmout nějak logicky, ale i díky této knize jsem snad trochu porozuměla tomu, jak je možné, že ze sousedů, přátel a dokonce i členů jedné rodiny se ze dne na den mohou stát nepřátelé plní nenávisti. Ano, dá se porozumět, ale ne pochopit….

orinka3
08.02.2019 4 z 5

Originální příběh, který mi přiblížil fascinující španělský tanec flamenco. Netušila jsem, že jde i slovně popsat, vždycky to byl zatím sluchový a vizuální zážitek. Román ve dvou časových rovinách. Většina děje je věnována občanské válce ve Španělsku a jejím devastujícím účinkům. I o Guernice se tu píše. No, upřímně, ty válečné stránky jsem prošla hodně rychle. Nemám na to dost dobré nervy. Konec se dal předem vytušit.

Irsaf
09.11.2018 3 z 5

Od zacatku bylo jasny jak to dopadne...

Jossie
31.10.2018 3 z 5

Dobrá polovina knihy je neuvěřitelně nezáživná - současnost, popisy tanců - zajímavé je to jen v momentech, kdy se vypráví o minulosti.

Anie.M
24.08.2018 5 z 5

Kniha mě až neskutečně pohltila. je tam vše, co do knihy patří. zprvu jsem ji hltala jen pro tu španělskou energii, pro café con leche, pro tanec a odpolední siestu. poté jsem se čím dál víc zajímala o osudy hlavních hrdinů, jak to muselo být těžké pro každého jinak a co vše válka dokáže. I přes to, že u nás byla válka taky zrůdná a knih i filmů je všude až moc, stejně to velmi silně zasáhne. Řekla bych, že to je i tím, jak obratně to autorka dokázala napsat. také styl "příběh v příběhu" mě velmi zaujal.

Celkové mám z knihy pozitivní pocit. člověk musí být vděčný za to co má. každopádně večer to vidím na nějaký klub se španělskou hudbou a další dovolená bude rozhodně v Andalusii.

rajen
07.02.2017 5 z 5

Od autorky jsem jíž četla knihu Ostrov a musím říct, že obě knihy jsou pro mě pecka. Nechci je srovnávat, jediné, co k oběma řeknu, že je na nich poznat autorčin styl, který je hodně podobný. Návrat je o občanské válce ve španělsku, líčí osud jedné rodiny. Opět mi autorka poodkryla oblast, o které jsem toho moc nevěděla a já si pak vyhledávala další historická fakta. Kniha skvěle vykresluje zrůdnost občanské války. Ze dne na den se pro vás soused stane nepřítelem schopným vás zabít, přestože jste spolu prožili celé dětství. A nejen soused, mnohdy i bratr.. V občanské válce není nepřítel oděn do jiné uniformy a nemá třeba jinou barvu pleti či typický vzhled, v tom vidím tu hlavní zákeřnost. Samozřejmě se i tam později vyprofilovala odlišnost v oblékání, ale nebyla to povinnost jak bývá u armády. Je to hodně čtivá knížka a doufám, že se ještě nějaké od této autorky dočkám.

JankaST
05.02.2017

Četla jsem nejdříve Ostrov (v angličtině), který se mi moc líbil. Ovšem Návrat mě zklamal, hlavně kvůli špatnému a diletantskému překladu do češtiny (překlad Martina Náhlíková).
Při čtení mě doslova do očí udeřilo několik školáckých gramatických chyb ve shodě podmětu s přísudkem na různých místech knihy. Také "Terrace house" opravdu není terasový dům...
Jelikož dnes už fakticky neexistuje pozice sazeče v tiskárně, není jiné vysvětlení, že tyto chyby pocházejí od "překladatelky". Zkazila mi tím dojem z knihy, která by jinak nebyla špatná.
Hanba překladatelské profese!

jluky
25.12.2016 2 z 5

Podľa mňa príliš zdĺhavé,popisné, aj keď príbeh zaujímavý...zasadený do obdobia, o ktorom som veľa nevedela.....smutné tragické časy...

Elisa.Day
06.07.2015 4 z 5

Váhám mezi třema a čtyřma hvězdičkama... Kniha jako taková mě nijak zvlášť nenadchla, postavy mi přišly málo propracované a celé to bylo takové plytké, nehledě na tu OBROVSKOU náhodu, že Sonia byla zrovna v Granadě, zabloudila zrovna do TÉ kavárny atd. To prostě fakt není uvěřitelné. Na druhou stranu se mi líbil příběh ze španělské občanské války, respektive spíš její vylíčení. Člověk se aspoň ledacos dozví. A četlo se mi to dobře, takže nakonec 4 hvězdičky.
Neubráním se srovnání s knihou Čas mezi šitím, kterou jsem četla nedávno - ta se mi líbila víc, ale o španělské válce se tam toho čtenář zase tolik nedozvěděl.

Alu
19.04.2015

Smutná, ale i přesto nádherná kniha...ukazuje historii o které rodilý Španělé neradi mluví...vnímají toto období jako černou skvrnu v jejich historii.

DennieForbes
14.03.2015 5 z 5

Úžasná kniha.. Autorka už mne jednou překvapila, u knihy Ostrov. Proto jsem si říkala, že její další kniha jistě nemůže být lepší, než ta předchozí a to jsem se mýlila. Příběh je tak smutný, ale má takové kouzlo. Konec mne naprosto dostal, i když jsem tušila, kdo záhadný pán asi bude, nečekala jsem tak docela, že by to autorka mohla vymyslet až takhle. :)
Opravdu skvělé, dávám zasloužených 5 hvězdiček.

lenkavildomcova
23.02.2015 4 z 5

Občanská válka ve Španělsku mě překvapila svým rozsahem... nějak to šlo mimo mě ...Kniha byla super, doporučuji přečíst.

Sarah01
13.06.2014 4 z 5

Velice zajímavé a poutavé, člověk nedokázal přestat číst...přestože jsem tušila, jak to asi dopadne, byla jsem hrozně zvědavá, jestli mám tušení správné. Osudy rodiny Ramírezových za občanské války mě šokovaly, ale přesto si myslím, že popisy válečných hrůz do knihy patří, bez nich bychom nic nepochopili. Navíc o občanské válce ve Španělsku se toho běžně mnoho nedovíme, v současné době se toto období spíše zlehčuje, protože španělské ekonomice Francova diktatura prospěla. Ovšem nikdo si neumí představit naprosto rozvrácené a nešťastné rodiny. Rozhodně doporučuji přečíst!
O jednu hvězdičku méně dávám za chyby v knize, i když za ně možná nemůže překladatel, ale tiskárna. Dělat chyby ve shodě podmětu s přísudkem mi přijde jako zločin na češtině.

Dáda4
25.03.2014 4 z 5

Opět skvělá kniha od autorky. Nicméně na můj vkus se v Návratu až moc věnuje popisu děsivých útrap za občanské války. Kniha Ostrov, která má také závažné téma, se mi od autorky líbila více.

Juicyk
20.04.2013 5 z 5

Skvělá knížka! Autorka umí popsat prostředí a postavy tak dokonale, že si připadáte, jako byste tam byli :)
Další velké plus je její schopnost popsat tak čtivě něco tak hrozného, jako byla občanská válka ve Španělsku. I když se třeba o takové věci moc nezajímáte, tak tohle vás rozhodně nudit nebude a ani si neuvědomíte, že se vlastně při čtení příběhu rovnou učíte i něco o historii. Tím krásným, i když velice tragickým příběhem, si mě autorka rozhodně získala.

valentýna
05.03.2013

Autorka vylíčila tento příběh tak mistrně a barvitě, že se mi při čtení před očima odvíjel jako film.... Mám ráda takové romány, ze kterých se dozvíte o dějinách i běžném životě lidí a vezmete si z nich i ponaučení, aby se již nic takového neopakovalo.