Návod na vraždu pro hodné holky

Návod na vraždu pro hodné holky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443128/bmid_navod-na-vrazdu-pro-hodne-holky-B6V-443128.jpg 5 548 149

Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen. Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

A Good Girl's Guide to Murder , 2019


více info...

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
dnes 3 z 5

Pippa je v posledním ročníku na střední a jako téma své školní práce si vybere záhadnou smrt místní dívky. Pátrání ji pohltí a začne být i nebezpečné.

Kniha není špatná. Bavilo mi střídání polohy vyprávění v er-formě a zápisu jejích objevů a přepisů rozhovorů. Rušilo mě celkem velké množství postav.

Samotný příběh byl pro mě jen málo uvěřitelný.

JaAnička
JaAnička
16.03.2024 4 z 5

YA detektivka o premiantce, které něco nehraje na pět let uzavřeném případě...

Zajímavě pojatý příběh vyprávěný ve dvou rovinách, které se krásně doplňují - tedy to, co píše, a to, co zážívá - je, skvělé, že každé je vyprávěno jinak (1. vs 3. osoba) ono to totiž rozbourává vyprávení - v dobrém -, pak je tu ještě i to doplnění o různé grafy a seznamy, které esteticky vypadá fakt dobře.

Děj ubíhá velmi rychle, postavy jsou vcelku příjemné, hrdinka je otravně tvrdohlavá, což se do detektivek hodí, a i ostatní postavy mají svoje kouzlo. Není tam zbytečná romantika, která by brzdila děj, nebo nějaký extra vtipný/rušivý element - jako to u YA bývá.

Kniha není moc násilnická, spíš klade důraz na překvapení, a to je dobře. Sice ano, konec se klasicky utrhne ze řetězu a na mé poměry moc brzo skončí, ale vlastně tomu nemůžu nic moc vytknout.

Já teda musím pochválit zápletku, vždycky, když už jsem si myslela, že vím, kdo to udělal, byla jsem opět mimo. A nakonec jsem byla vskutku překvapená.

Takže dobrá práce a pokud si chcete přečíst oddechovku kriminálku bez potoků krve, sáhněte po této.


Petra00
Petra00
03.02.2024 5 z 5

Young adult úplně nevyhledávám, ale občas po nějaké takové knize sáhnu. Tady jsem neodolala z důvodu skvělých recenzí a taky kvůli přirovnání k PLL, což jsem dříve milovala. A vůbec toho nelituji. Knížka byla v rámci žánru skvělá! Bylo to zase něco jiného, než na co jsem u thrillerů zvyklá, jelikož se to odehrávalo ve školním prostředí. Po celou dobu mě knížka bavila ale top byl ten konec, nemohla jsem asi 150 stran knihu odložit. Takže určitě velké doporučení.

cestina_s_linus
cestina_s_linus
11.01.2024 4 z 5

Bez mučení se přiznám. Prvních 100-150 stran jsem se musela do čtení nutit. Po dalších 50 stranách mě začalo zajímat, kdo by mohl být vrahem... a až ke konci jsem si oblíbila Pipu a Raviho.

Knihomolka_176
Knihomolka_176
10.01.2024 4 z 5

Na tuhle knížku jsem se těšila už dlouho, vlastně ani nevím, proč jsem ji odkládala. I když už nejsem cílovka, moc mě to bavilo. Pipa se mi jako hlavní hrdinka líbila, její myšlenkové pochody byly uvěřitelné a chytré.
Raviho humor jsem si zamilovala od první chvíle. Spolu tvořili skvělou dvojku.
Všechna tajemství se odkrývala postupně, nic nebylo uspěchané, ale ani zdlouhavé. Všechno mělo svůj důvod.
Konec mě opravdu překvapil, nenapadlo by mě, v co to nakonec vyústí.
Za mě moc fajn, propracovaná detektivka pro začínající nebo mírně pokročilé čtenáře.

Nymfadora
Nymfadora
02.01.2024 4 z 5

Detektivky vás nebaví, ale chcete něco malinko reálnějšího než fantasy? Tohle je ono! :)
Za sebe můžu tvrdit, že se v té změti potenciálních podezřelých a minima informací nakonec dostanete do fáze, kdy se zdá být vrahem každý, snad i samotná Pippa... :)
Ale tohle je za mě právě to, co děla knížku natolik svěží a čtivou: štve vás nejen, že nevíte, kdo je vrah; ve výsledku nevíte vůbec kdo, s kým, co a jak - aby si snad člověk začal dělat tu Pippinu nástěnku, (co je znázorněna na obale.) :) Uznávám, že tohle může i odradit, ale fakt doporučuju tomu dát šanci. Je to sakra chytlavý !!
A pro ty z vás, co aspoň trochu zvládáte angličtinu, nebojte se toho. Knížka je napsána veelmi srozumitelně a jasně. Zezačátku může být malinko těžší se v cizím jazyce začíst, ale po tak prvních 30 stranách to půjde úplně samo ani nebudete vědět, že nečtete česky. :)) A originál je vždycky nejlepší!!

broskev28
broskev28
31.12.2023

Návod na vraždu pro hodné holky je první díl série, z níž jsme ale do knihovny zatím koupili jen 3. a 4.díl. Takže jsem chtěla zjistit, kdo je vlastně Pipa a proč je tak skvělá. A příběh nezklamal, opravdu je to výborná YA detektivka – vyšetřování zmizení a vraždy, kterou vlastně nikdy policie pořádně nevyšetřila: vzala za své konkrétní údaje a jevy, aniž se obtěžovala ověřovat jejich reálnost, neřkuli pravdivost.
Takže Pipa a její rodina, včetně Barneyeho, jsou hlavními hrdiny této první knihy, kterou já našim mladým čtenářkám určitě doporučím: čtivá, logicky sestavená, textově/stylově odlišená – skvělý základ pro budoucí čtenáře dospěláckých detektivních příběhů!

„Pipa věděla spoustu úžasných věcí, například že hipopotomonstroseskvipedaliofobie je odborný termín pro strach z dlouhých slov, že se děti rodí bez kolenních čéšek, znala nazpaměť nejlepší citáty z Platóna a Catona a že existuje více než čtyři tisíce odrůd brambor. Netušila ale, kde Singhovi berou sílu tady zůstávat.“

Lexie321
Lexie321
30.12.2023 5 z 5

Aj druhý krát to stálo zato. Skvelá kniha s úžasnými postavami a napätím. Vrelo odporúčam. 5/5

Lllvicek
Lllvicek
28.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Takové lepší 3 hvězdy. Nebylo to vůbec špatné, ale přece jen to bylo takové oddechové čtení, nic náročného a kdo je viník i proč to udělal jsem odhalila poměrně dost brzo.

Na druhou stranu druhý viník mé pozornosti unikal déle a když se z něj vyklubalo takové monstrum, byla jsem překvapená. Každopádně kniha se četla velmi dobře a líbila se mi. Už mám zálusk na další díl.

Jen prostě nečekejte od knihy nějakou sofistikovanou kriminální detektivku, je to YA a trochu přitažené za vlasy, že by středoškolačka byla lepší než policie? Na druhou stranu média a rasové předsudky dostaly za mříže už spoustu nevinných, což je smutná realita světa ve kterém žijeme. A proto mi některé věci vlastně ani nevadily.

michaela0704
michaela0704
27.12.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem se chystala dlouho a měla vysoká očekávání, protože má všude samé pozitivní recenze. Hodnotím slabší 4kou. Ve zkratce bych knihu popsala jako “detektivka pro středoškoláky.

Máme tu Filipu, zkráceně Pipu, která se pro svůj školní projekt rozhodne přezkoumat vraždu a sebevraždu, která se ve městě stala 5 let zpátky. Zavražděna byla sedmnáctiletá Andie a z vraždy byl obviněn, ne odsouzen, Andin přítel Sali, který následně spáchal sebevraždu. Tělo Andie nebylo nikdy nalezeno.

Pipa nevěří, že byl Sali vrahem. Stejně tak jeho bratr Ravi. Velmi rychle se tito dva spojí a pátrají spolu. Zjišťují, že Andie nebyla taková, za jakou byla považována. To pozlátko okolo ní není pravdivé a ve městě je více lidí, kteří si mohli přát její smrt.

Pipa sepisuje protokoly, objevuje nové důkazy a skutečnosti a eviduje svůj vlastní list podezřelých. Jak už to v takovýchto knížkách bývá, i ona se ocitne v ohrožení svého života.

Kdo zabil Andie? Je doopravdy mrtvá? A spáchal Sali sebevraždu nebo byl zavražděn?

Kniha se čte skvěle, ale doopravdy by obyčejná středoškolačka zjistila více než policie nebo rodina Andie? Na to si budete muset odpovědět sami, ale knihu rozhodně doporučuji.

Liuyio
Liuyio
17.12.2023 4 z 5

BOMBA, napínavá kniha kde jsem musela položit knihu a zamyslet se nade vším co se děje v knize

~ANDY~
~ANDY~
14.12.2023 5 z 5

Za mě nejlepší YA thriller. Už od začátku byla knížka úžasná, zajímavá a uvěřitelná. Dělalo mi problém se od ní odtrhnout. Konec byl dobře napsaný a pochopitelný. 11/10 Doporučuji <3

nela3812
nela3812
07.12.2023 4 z 5

Jen z nejlepších YA thrillerů, na které jsem narazila. Pohltil mě od začátku do konce a to včetně sympatických postav a promyšlené zápletky. Je to přesně ten typ vyprávění, který vás vtáhne natolik, že vytvoříte nespočet vlastních teorií a až do samého konce budete hltat každou stranu v domnění, že máte toho správného podezřelého. Dokreslení atmosféry pomáhají také fotografie, tabulky, apod...

Vyšetřování je jednodušší a vše vyřeší selský rozum a správně poskládaná časová osa, ale právě to by mě jako mladší čtenářku bavilo. Teď už jsem znalá všemožných technik a postupů, ale dříve by mě to ani nenapadlo a líbilo by se mi mít možnost odhalit vraha sama. Autorka se místy do pátrání natolik položila, že vytvořila až příliš slepých uliček, které v příběhu neměli žádný význam a působili vlekle.

Velké plus je za rozumnou hlavní hrdinku. Sem tam šla sice do něčeho po hlavě, ale jinak se snažila nebýt nanic sama nebo se s někým poradit. To se příliš často nevidí ani u dospělejších hlavních hrdinů. Byla to opravdu svěží změna, že v tom nebyla sama, dokázala si říct o pomoc a pomoc jí byla poskytnuta.

Hodnocení: 4,5/5

tittanie
tittanie
26.11.2023

Na knihu jsem narazila na instagramu.
Ze začátku mi přišla docela naivní. Pak se děj docela rozjel a musela jsem číst, dokud nebyl konec knihy. Ale přemýšlím jestli se mám pustit do dalších dílů.

ValiPages
ValiPages
26.11.2023 5 z 5

Tahle knížka mě hrozně bavila. Hltala jsem každou stránku což se mi už docela dlouho nestalo. Kdyby mohla tak bych jí dala nejradši 100 hvězdiček. Za mě byla tahle knížka skvěle napsaná a postavy byly super. Pipa byla skvělá. Skvěle mi sedla protože miluju stejně čaj jako ona :). A Ravi.No co k němu dodat. Doslova jsem se do něho zamilovala. Bavily mě ty různé protokoly a rozhovory. Bavilo mě porovnávat seznam podezřelých s tím mým. Upřímně jsem měla celkem odlišný seznam podezřelých. Vždycky jsem byla napjatá, když přišel Pipě nějaký anonymní vzkaz. Vraha jsem čekala tak na 50%. Měla jsem čtyři podezřelé, ale dva mi neseděli vůbec. No a ono to byl jeden z nich vrah :) Rozhodně si přečtu i dvojku a trojku a budu doufat, že Holly Jackson napíše další díl. Velmi doporučuji.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Kate3003
Kate3003
13.11.2023 3 z 5

Musím říct, že mě kniha až tak nenadchla. Nechybělo sice napětí a na rozluštění celého případu jsme si opravdu museli počkat do úplného konce, ale ke konci mi to přišlo možná trochu překombinované.
Celé to začalo poměrně nevinně ve chvíli kdy se hlavní hrdinka rozhodla v rámci školního projektu rozklíčovat případ zmizení jedné místní dívky a sebevraždy jejího údajného vraha. Jenže jak se hlavní hrdinka prokousávala případem začalo se na něj nabalovat mnoho dalších "nevyřešených" záležitostí. Najednou jako by každý druhý měl nějaké tajemství, které čirou náhodou souviselo s vyšetřováním. Kdyby autorka ubrala myslím, že by to působilo trošku realističtěji.
To že se hlavní hrdinka dost často chovala nelogicky už je pro YA knihy taková klasika takže to mě ani moc nepřekvapilo. Co mě ovšem bavilo byla chemie mezi postavami. Hlavně tedy mezi hlavní hrdinkou Pipou a Ravim bratrem údajného vraha Addie Bellová.
Líbilo se mi jak autorka vykreslila skutečnost, že lidi jsou schopní odsoudit celou rodinu jen kvůli činu jednotlivce a to bez toho aniž by věděli co se doopravdy stalo. Oceňuji i udržování napětí v knize a celkovou čtivost.
Další díly, ale v dohledné době neplánuji číst.

kata3529
kata3529
10.11.2023 4 z 5

Tenhle YA thriller si mě získal, ale musím říct, že to nějakou dobu trvalo. Prostě jsem se musela začít a od dobré poloviny knihy jsem už toužila být na konci, a vědět, jak to všechno dopadne. Jsem moc ráda, že se ke mně tahle kniha dostala, a už teď se těším, až si objednám další díly..

A co, že vlastně v tomhle příběhu jde? Z počátku to vypadá naprosto nevinně, neboť se Pipy, hlavní představitelka, rozhodne psát v rámci školy práci o jednom starém případu, a o tom, jaký je vliv médií v rámci vyšetřování. Na tom by asi nebylo nic zvláštní, pokud by to Pipa nepojala jako šanci, aby obhájila Sala, který je ze začátku popisován jako vrah, který zabil svou přítelkyni Andie, neunesl tíhu svých činů a rozhodl se pro sebevraždu. Pipa se tedy zaměří na to, že chce dokázat jeho nevinu, a postupem času jí s tím pomáhá i bratr mrtvého, Ravi. Zvládne Pipa přežít tento příběh bez úhony, anebo se minimálně někomu v jejím okolí stane něco, co bychom nikdy nikomu nepřáli? Dobere se Pipa i přes všechny možné překážky k tomu, aby opravdu odhalila skutečnou verzi dřívějších událostí? A zvládne Pipa zajistit, aby i v tomto případě zvítězila spravedlnost?

Příběh se mi ze začátku nečetl až tak dobře, ale zároveň měl krátké kapitoly, takže to nebylo až tak náročné, a postupem času jsem se do toho tak ponořila, že jsem to doslova hltala celou, a ne a ne knihu odložit, dokud nebude dočteno. Děj na sebe krásně navazoval, a postupně vyplouvalo tolik zajímavých informací, až bylo občas těžké to všechno pobrat. A prozatím to v podstatě i „dobře“ dopadlo, tak uvidíme, co přinesou další díly.

ydnac
ydnac
07.11.2023 5 z 5

VRAH NENÍ VRAHEM!
MOŽNÁ...

Sal spáchal sebevraždu a všichni si myslí, že ON zabil svojí přítelkyni Andie, ale bohužel, už se nemůže bránit.
O pět let později se do pátrání pustila středoškolačka Pipa v rámci svého školního projektu.
Podaří se jí Sala očistit nebo se potvrdí to, co si všichni myslí?
Její pátrání je komplikované a možná i nebezpečné, protože vrah může být stále na svobodě...
Pipa si vede důkladné protokoly, kde můžete sledovat její výsledky, myšlenky a spekulace.
Zaznamenává nové stopy a své vlastní výslechy.
Kontaktuje příbuzné a kamarády jak oběti , tak domnělého vraha.

Může odhalit to, co se MOŽNÁ policii nepovedlo?

Oběť nebyla takový andílek, jak si všichni mysleli a tak motiv k vraždě mohlo mít celkem dost lidí...
Pipa odkrývá tento příběh slupku po slupce a celý případ jí nedá spát.

A nedal ani mně :-)
Musela jsem vědět jak to celé dopadne :-)
Napínavé čtení a opět děkuji Petra-1 za doporučení :-)
A také doporučuji :-)

Nikoll2
Nikoll2
25.10.2023 5 z 5

Velmi povedená YoungAdult detektivka, která si udrží vaši plnou pozornost od začátku až do úplného konce. Tomu napomáhají i samotné postavy, které je opravdu jednoduché si oblíbit. Získaná paranoia vás však pravděpodobně donutí na každého alespoň jednou ukázat prstem. Troufám si tvrdit, že konec umí překvapit.

martineknatasa
martineknatasa
18.10.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Hlavní postava - Pipa je velice sympatická. Autorku jsem si zařadila mezi oblíbené a pustila jsem se do dalšího dílu.