Hračkář

Hračkář https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409345/bmid_hrackar-IET-409345.jpeg 4 1396 401

Naturalista série

< 2. díl >

Od autora bestselleru Šelma Profesor Theo Cray se kvůli podezřením, která ho obklopila po smrti jeho někdejší studentky, a skandálním spekulacím poté, co byl zabit její vrah, nemůže vrátit ke svému univerzitnímu výzkumu. Pokouší se tedy začít nový život v jiné oblasti, ale téměř proti své vůli je vtažen do dalšího nevyřešeného případu. Zoufalý otec pohřešovaného dítěte, jehož úřady odmítají vyslechnout a odnikud se mu nedostává podpory, se obrátí o pomoc na Thea. Jediné stopy představují dětské kresby a městská legenda z chudinské čtvrti o bytosti přezdívané Hračkář. Aby Theo odhalil, co se za Hračkářem skrývá, musí odsunout stranou všechno, co mu říká věda, a vydat se do světa, v němž mají sny a noční můry stejnou váhu jako skutečnost. A čím hlouběji se do případu noří, tím zjevnější je, že za tím může být dalekosáhlé spiknutí – a nejspíš má i další oběti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Looking Glass , 2018


více info...

Přidat komentář

Mrňous1
19.03.2024 4 z 5

První díl byl určitě lepší, ale i hračkář stojí za přečtení. Hlavní postava se nám vyvíjí, příběh je akční, čte se dobře, chvílemi člověku připadá, že se Teo od začátku minul povoláním, ale způsob vyšetřování je jedinečný a tím i zajímavý, zábavný a taky trochu poučný.

charlizee
26.02.2024 3 z 5

To dá přece rozum, že když obrblu první díl série, že se pustím do pokračování
Vždyť u čeho bych jinak vyvracela oči? :))
Díky tomu vás teď taky můžu ubezpečit, že je dr. Theo Cray ještě geniálnější, nebezpečné masové zabijáky začal vyhledávat cíleně a za tímto účelem vyvíjí i sofistikovaný výpočetní systém. Samozřejmě, že o něj mají zájem i americké bezpečnostní složky.
Celé je to svižné, rozhodně se to dá považovat za zábavné, jen nad tím, jakým způsobem dochází k odhalování faktů a propojování souvislostí, nad tím by každý vědec i vyšetřovatel zaplakal.
Nebo snad rozřezaná těla obětí, která mají MOŽNÁ nějakou spojitost s magií, a MOŽNÁ jsou součástí nějakého rituálu, zároveň vždycky značí kanibalismus?
Proč mi nikdo neřekl, že je to tak snadné? Už dávno jsem mohla být elitní vyšetřovatelkou! :D


work
14.01.2024 odpad!

První díl tetralogie (Šelma) jsem si opravdu užil a také jsem ho pochválil. Všechno to, co se mi líbilo v ´jedničce´, v tomto volném pokračování chybí. Takhle to dopadá, když není nápad, ale vydavatelská smlouva zavazuje.
V Šelmě byl Theo Cray jen lehce přechytralým biologem, co se nachomýtne k záhadě v montanských lesích. Ačkoli od té doby uplyne jen blíže nedefinované krátké období (měsíce), máme tentokrát co do činění s Theem supermanem, geniálním biologem, fyzikem, odborníkem na terorismus a špionáž, umělou inteligenci, sériové vrahy, forenzní metody, programátorem, znalcem policejních procesů a geniálním stratégem. Nechápu, co tuto proměnu způsobilo, ale to je jedno, protože ani nechápu, co jsem to vlastně četl.
Hračkář je slepenec neuvěřitelných situací, který drží dohromady vše, jen ne logika, prokládaný exkurzemi do vědních oborů na způsob soupravy Malý chemik (biolog, fyzik, doplňte si co chcete). Theo zručně pendluje mezi podsvětím, utajenými a neutajenými státními institucemi, temnými kulty i senátory. Ve zbytku času se chová jako MacGyver. Policie je obzvlášť protivná a je tam jen proto, aby mu všechno co nejvíc ztížila. Na jednu knížku je toho trošku moc.
Dopadne to dobře? Samozřejmě. Bavilo mě to? Vůbec ne.

markinho962
03.01.2024 4 z 5

Fajnové pokračování, i když z jiného soudku než první díl, ale jinak příjemné počtení. Možná by to chtělo víc toho okultizmu a zabrousit do toho...

Fani
01.12.2023

Bylo to super, stejně jako první kniha, jedine co mi opět vadilo bylo složité vysvětlování různých postupu a odbornosti ale začínám si zvykat.

alca-212
17.11.2023 4 z 5

První zhruba dvě třetiny knihy čtivé, zdálo se mi, že více reálné - nic tak přitaženého za vlasy jako Šelma. No ale ta poslední třetina už mě teda moc neoslovila, občas jsem i nějakou tu stránku přímo nesouvisející s dějem přeskočila.
Tři a půl hvězdy zaokrouhlím nahoru, protože zas tak úplně marné to nebylo.

m2056
12.11.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře jen mě vadí kolikrát zbytečně natažené detailní popis události a některé věci co znova opakují ale jde to číst.

Lka
26.09.2023 4 z 5

Audiokniha :
Hračkář je druhým dílem ze série Naturalista. Opět to bylo pěkné. Jiné než ostatní thrillery. Jen opět mi vadilo moc odbornosti a zrychlený konec.

Šárka88
24.09.2023 4 z 5

Audiokniha
Taková naučná přírodovědecká detektivka s pomalým začátkem, kde se pár kapitol vysvětluje teorie o něčem a ničem. Později už je to zajímavější a konec zrychlený. Přes to vše to bylo celkem příjemné poslouchání.

heavy66
23.09.2023 4 z 5

Ta brazilská stopa v Theově pátrání vás nesmí zmýlit, to jenom autor zdraví dalšího vražedného magora Chrise Cartera!
Konec Hračkáře je slušně řečeno urychlený, jak bych to jenom popsal.....

„Haló, Andrew, tady John, váš šéfredaktor, pamatujete se na mě, že ano?! Slíbil jste mi toho Freddyho Kruegera (he, he) do Vánoc, a už máme jaro, za týden Velikonoce, tak co je s Vámi?"
"Zdravím, Johne, no jistě, já vím, omlo..., omlouvám se, mám to skoro hotové, ale on, tedy Theo..., do toho nějak zabředl...., víte, ty jeho analýzy. Tak já to do zítřka dopíšu a pošlu, slibuju!"

heavy66
19.09.2023 4 z 5

Z montanské divočiny se Theo přesouvá do městské divočiny Los Angeles. Jsem Theovi v patách, sleduju každý jeho krok a mám pocit, že se bořím do stejně hlubokého, zetlelého a smrdutého bahna jako v montanském lese. Výhodou je, že tady si policie nemyslí, že to udělal medvěd, tady to svádějí na dětského bubáka, Freddy Kruegera. Hračkář je nakažlivě napínavý příběh, jako hypertonik bych ho číst neměl, ale zahoďte zdraví nebezpečnou knihu, když už jste ji jednou otevřeli!

Betti
26.08.2023 5 z 5

Po Šelmě jsem se těšila na pokračování, která mě nezklamala. Hlavní postavou je stejně jako v předchozím dílu vědec Theo, který se vydal cestou detektiva. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, díky kterým kniha rychle ubíhala. Byla to napínavá detektivka a těším se na další díly série Naturalista.

zedir
09.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Po Šelmě, která mě nadchla, jsem logicky pokračoval i Hračkářem, který se mi také líbil, ale už méně. Především jsem ale na knize oceňoval jejího tajemného ducha, ono zapojení duchařské atmosféry, kdy Mayne vykresluje padoucha jako fantoma z jiného světa, ale Cray pochopitelně ví, že je z masa a krve. A to, co mě bavilo na Šelmě, ta hra kočky a myši, tady bylo příliš krátké, odhalení pachatele příliš rychlé a hlavně vypořádání se s ním, to jsem zůstal konsternovaně hledět, jestli se to opravdu stalo, a já tu pasáž vážně přečetl správně a Theo ho jen tak na místě zastřelil. Jinak opět oceňuji zapojení nezvyklých vědeckých metod.

helenkan
13.07.2023 3 z 5

Začátek byl trochu zdlouhavější. Ten překonáte a už knihu neodložíte dokud nejste na konci. Je zajímavé sledovat vyšetřování z pohledu vědce. Sledovat jeho uvažování při hledání vraha. A opět policie nezklamala v tuposti.

kaca1530
04.07.2023 4 z 5

Bylo to trochu slabší než předchozí díl série. Hlavní hrdina kompletně změnil osobnost, zato policie zůstává skoro stejně tupá. Asi bych uvítala víc o vrahovi.

Anastazie0810
12.06.2023 5 z 5

Theo Cray opět zasahuje. Byla jsem dost zvědavá jaké budou další osudy tohoto geniálního vědce. I Přes delší začátek byl námět zajímavý a čtivý. Kombinace magie a vědy byla příjemným zpestřením. Velký posun se udál i u samotné postavy Thea. Za mě je to o malinko slabší než Šelma, ale stále se to skvěle čte.
Sem zvědavá na pokračování

Lucy
12.06.2023 5 z 5

Tak já bych s této série doporučila Šelma a Hračkář, Teorie vraždy už je taková slabší a teď budu číst 4.dil. Knihy se čtou dobře, občas moc rozvleklé popisy odborných témat,ale jinak pohoda . Mě třeba víc baví série Theo Cray. Pokud chcete něco cca jako detektivku a napětí, neočekáváte něco náročného,tak určitě doporučuji. Třeba na dovolenou.

DeWom
30.05.2023 2 z 5

Obvykle si dávám od knihy pár dní odstup, než ji zhodnotím, ale tentokrát udělám výjimku. Proč? Protože se obávám, že bych si za týden už pořádně nevzpomněla, o čem kniha byla.

Ani jednou jsem se nedokázala začíst, takže jsem se s tím mořila několik týdnů a vůbec nic mě nenutilo se k příběhu vracet. Ke čtení jsem se dostala vždy až ve chvíli, kdy jsem opravdu neměla nic jiného na práci.

Konec byl neskutečně uspěchaný a popravdě jsem se ani nestihla zorientovat, co se děje. Možná je to tím, že jsem měla knihu rozečtenou opravdu dlouho, ale závěr a vlastně ani průběh ve mně nevyvolaly vůbec žádné emoce.

Theo by nepoznal pud sebezáchovy, ani kdyby ho nakopl do zadku. Jako fakt. To jeho riskování mi připadalo neskutečně hloupé, krátkozraké a zbytečné. Snad to není velký spoiler, ale normální člověk fakt nepůjde sám do lesa s někým neznámým a nevypije nějaký pofidérní dryák jenom proto, že mu to ten člověk řekne. Absurdit tam bylo požehnaně, ale tady u toho jsem si říkala, že tohle je už fakt moc.

Vedlejší postavy tentokrát hodnotit nebudu, protože zaprvé tam žádné nehrály významnou roli a zadruhé mi ničím neutkvěly.

Po Šelmě jsem si tento díl šla ihned koupit a těšila jsem se na další dávku Theovy jedinečnosti prokládané fakty (to mě na tom bavilo a pravda, tyhle pasáže byly fajn), ale musím říct, že Hračkář mým očekáváním rozhodně nedostál. Dalším dílem pravděpodobně pokračovat nebudu.

Za mě 2/5*

zelda7
08.05.2023 4 z 5

Druhy díl této serie byl mnohem víc povedený než první díl Šelma. Vyšetřování počínaje legendou, po ztracené děti až k woodo bylo velmi zajímavé. Jediné co mi v knize stále trochu vadí je to jak je tam prezentovaná policie jako ta, která blokuje vyšetřování a není schopna dopadnout vraha.

Pampalini
23.04.2023 4 z 5

Všechno je jenom biologie a matematika. Detektivka vysokého nadprůměru, promyšlená, s napětím, někdy trochu přitažena vlasy, což vůbec nevadí. Nemá smysl srovnávat se skutečností a reálními postupy. Myslím, že by to mohl být dobrý námět na scénář pro film. Proto čteme knihy, jejich obsah má obrovský předstih ten prožitek stojí za to.