Natálka a svět vzhůru nohama

Natálka a svět vzhůru nohama https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421972/bmid_natalka-a-svet-vzhuru-nohama-WIw-421972.jpg 4 7 3

Natálka má velký den. Slaví osmé narozeniny, všichni se kolem ní točí a vypadá to, že ji mezi své kamarádky konečně přijme všemi obdivovaná spolužačka Justýnka. Její radost však netrvá dlouho. Po příchodu ze školy se dozví, že tatínek se odstěhoval a už s nimi nebude bydlet. Jak se Natálka s novou situací vypořádá? Spřátelí se někdy s tátovou novou paní a jejím synem Borkem? Vezme ji opravdu Justýnka do své party? Knížka určená malým čtenářům, kteří již dokáží samostatně číst. Jednoduchý příběh je přizpůsobený danému stupni čtenářských dovedností a doplněný krásnými ilustracemi.... celý text

Přidat komentář

Lienilda
22.03.2024 4 z 5

To, že je kniha hlavně o rozvodu rodičů a dalších problémů, které se navalují na malou Natálku, jsem se dozvěděla až při čtení. Anotaci jsem asi četla dost nepozorně při půjčování v knihovně. Nezalekla jsem se a dočetli jsme to až do konce. I když to bylo dost často smutné a ilustrace se ztrápeným výrazem tomu nepomáhaly. Hlavně části o nástrahách pravého přátelství se mi líbily. Nevím jak moc to pochopily děti, asi částečně také. Ale závěr knihy mi nepřišel jako závěr knihy, jen jako konec kapitoly. Příběh podle mě úplně nebyl dotažen do konce a proto nedávám plný počet hvězdiček.

broskev28
03.05.2022 5 z 5

Když jsem se dívala na hodnocení, zdálo se mi to přehnané.
Ale protože máme ve třídě Natálku, která má problémy se čtením, řekla jsem si, že jí knížku nabídnu. A abych věděla, o čem vlastně je, tak že si ji nejdřív přečtu. Teď už vím, že knížka je opravdu výborná, že by mohla pomoci mnoha ostýchavějším dětem, že docela jemně a citlivě informuje děti o rozvodových problémech, kterých - jako členové rodiny - nemohou zůstat ušetřeny.
Ale navíc, a to je podle mě další "tučné" plus, umožňuje dětem rozlišovat mezi kamarády, uvědomovat si, že někteří "přátelé" mohou spíše ubližovat nežli být oporou. Nejen tohle se Anně Burdové povedlo citlivě včlenit do útlé knížky a já skládám autorce velkou poklonu, tím spíš, když jsem si přečetla její životní peripetie. Ilustrace se speciální pedagožce Patricii Koubské také povedly, tak teď jen, co na knížku řekne "naše" Natálka?


JessieEx
04.03.2020 5 z 5

Vůbec jsem nečekala, že mě tolik osloví kniha pro sedmileté děti, ale stalo se...
I když je Natálčin příběh určen dětem, téma rozvodu rodičů je silné a bolestné a i mě zasáhlo. Je však dobře, že autorka nesklouzla ke zlehčování rozvodu, ukazuje ho v reálném světle, ale zároveň nabízí "řešení" a naději, že situace bude dobrá. Pro děti, které si samy rozvodem rodičů procházejí či prošly, je knížka krásnou ukázkou toho, že v tom nejsou samy. Pro děti, kterých se rozvod "zatím" netýká je pak knížka užitečná v tom smyslu, že zjistí, jak se cítí třeba jejich kamarádi a ti kteří si něčím podobným procházejí.
Takže určitě doporučuji, krásné ilustrace a milý příběh s poselstvím v jednom.
Celá recenze je na mém blogu a zde v záložkách :)