Natálie není sama

Natálie není sama https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88868/natalie-neni-sama-88868.jpg 4 10 3

Přidat komentář
Nofar197
Nofar197
01.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Šestiletá Natálie se stěhuje s rodiči a bratrem do jiného města. Zpočátku má problémy najít v novém prostředí přátele - Natálka, jak ji říkají doma, totiž není typickým devcatkem.Obvykle holčičí hry s panenkami ji příliš nebaví, raději proleza staveniště, toulá se přírodou, zajímají ji knihy a příběhy. Ale postupně se stává členkou bratrova Klubu citroniku, přes rozdíly se sbližuje s malou Evou a nakonec poznává, že není přece vůbec sama. Pěkná a krasne ilustrovaná kniha pro začínající čtenářky, na kterou jsem nikdy nezapomněla.

hrdlickova_61
hrdlickova_61
24.07.2022 5 z 5

S touhle knížkou nemám moc zkušeností, protože v knihovně se půjčuje málo a doma jsme ji s dětmi neměli. Ale jde o moji oblíbenou autorku, a tak jsem byla zvědavá a přečetla jsem si příběh malé Natálie jen tak pro sebe. Pěkné obrázky ukazují obyčejné výjevy z všedních dní a je poznat, že děvčátko, i když se tváří trochu posmutněle a zamyšleně, má hodné rodiče i staršího bratra a děti kolem sebe a samotou netrpí. Děj knížky je přesně takový a mám to jako čtenářka ráda, když se neděje nic dramatického a můžeme se pokojně vcítit do dětských představ a nápadů. Rodina se připravuje na příchod miminka, všichni se těší a jsou zvědaví, bude-li to chlapeček, nebo holčička. Šestiletá Natálie si je jistá, že domácí pohoda a vzájemnost vydrží i do budoucna – a tenhle pocit spolehlivě převládá nad každou její prchavou obavou.

„… Venku šumí, šumí déšť. Dlouhý, šedý, vonný déšť. Tomáš je ve škole a maminka odešla pod květovaným deštníkem k panu doktorovi. Kvůli miminku, které prý stále prudčeji ťuká drobnými prstíky na její srdce. Jenom tatínek je doma a pracuje v ateliéru. Natálie lží na bříšku na huňatém koberci a hledí do obrázkové knihy…“
(str. 51)


dearkiki
dearkiki
07.11.2012 5 z 5

Tak tahle knížka byla první, kterou jsem si přečetla úplně sama. Čas od času si na ni vzpomenu a znovu ji prolistuji. Ilustrace jsou moc pěkné, příběh nenudí a myslím, že mnoho dětí osloví - zvláště ty, kterým do rodiny přibude malý bráška nebo sestřička a cítí se najednou samy.