Naslouchám

Naslouchám https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479345/bmid_nasloucham-YKz-479345.png 5 28 17

Skvělá vypravěčka Šárka Šišková s velmi vytříbeným citem pro dramatičnost čtenáři nabízí zajímavé téma z psychologické poradny. Živoucí postavy jsou skutečné a plastické, plné normálních lidských emocí. Je obdivuhodné, že se autorka nebojí kontroverzních témat a nepoužívá, jako řada jiných současných autorů, jen schematická zjednodušení typu „dobro/zlo“ a výhradně prvoplánově „černobílé“ postavy. Možná proto měly její předcházející knihy A co láska?, Dokonalý život? a Navždy nebo jen na chvílí? tak pozitivní ohlasy a zajistily svým čtenářům velmi intenzivní prožitek… V tomto příběhu poprvé věnuje pozornost nejen vztahům mezi lidmi, ale tyto vztahy, jejich kulturu a vývoj, odvážně analyzuje prostřednictvím hlavní hrdinky, psycholožky Báry. Mistrně popisuje, jak se její emoce, pocity, vzpomínky a nálady postupně stávají katalyzátorem změn ve vztazích v jejím okolí. Vypráví o tom, jak zdánlivé maličkosti iniciují vznik nejdříve nedorozumění a později problémů, které začnou žít svým vlastním životem a časem se vyvinou do stavu, kdy je velmi obtížné je zvládnout. Autorka je ve svých analýzách, kterými charakterizuje a prokresluje jednotlivé postavy, situace a události, objektivní, chirurgicky přesná, chvílemi nemilosrdná. Obvyklá sladkobolná a všeobjímající klišé ve stylu hollywoodských „kasových trháků“ jsou jí zcela cizí, dokonce se jim kultivovaně vysmívá. Právě tohle pak dává jejímu dílu hlubokou dimenzi. Dimenzi toho, abychom přemýšleli. Nejen nad knihou, ale nad vlastním životem. Protože kousek Báry je určitě v každém z nás…... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
14.02.2024 4 z 5

Tato knížka nebyla žádnou odpočinkovou četbou. Četla jsem ji už podruhé, nyní v rámci čtenářské výzvy. Poprvé mne nějak moc nenadchla. Musela jsem se dost soustředit, abych pochopila vztahy mezi hlavnímu osobami.
Při druhém čtení mne už víc zaujala. Chce to více se soustředit na jednotlivé osoby, na jejich životní situace, problémy, nejistoty, zároveň si promítnout vztahy s partnerem, dětmi a u každého vyhodnotit jeho myšlení, zájmy, názory.
Hlavní osoba, doktorka psychologie Bára, provdaná za podnikatele Jakuba a matka dvou dětí, má sama dost svých problémů a každodenně se musí zabývat problémy svých pacientů, pomáhat jim je řešit. Ve skutečnosti by pomoc často potřebovala sama. Její neuspokojivý vztah s vlastní matkou, domnělý nezájem o její práci od manžela, jí také radosti ze života nepřidává. Jiné problémy zahltily jejího manžela, který měl velké starosti s firmou, aby přežila, aby se nesložila.
Autorka velmi citlivě zpracovala mezilidské vztahy, rodinné, profesní, osobní. Její kniha patří k výtečnému čtenářskému zážitku.

mirka0586
20.01.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, protože se jí jde věnovat každý večer před spaním...


JJFV
21.12.2022 5 z 5

Děj knihy se odehrává v současnosti, postavy románu jsou reální lidé, se kterými se setkáváme každý den.
Řeší své pracovní a vztahové problémy, v prostředí silně ovlivňovaném okolím.
Vynikající a napínavá četba, s originálními názory autorky, bez jakýchkoliv stereotypů.
Rychlý a dramatický děj, který motivuje k přemýšlení nad sebou samým.

lagina
20.09.2022 3 z 5

Kniha, kterou mi nabídla knihovnice, že bude velmi zvědavá, jak se mi líbí. Čtivá, rychlé dialogy, dobře se čte. Nicméně příběh pro mě na spoustě míst drhne a zdá se mi neuvěřitelný. Hlavní hrdinka je mi nesmírně nesympatická a zvláštně napsaná. V mnoha rovinách velmi ploché. Našlápnuto dobře, ale za mě to nějak nefunguje.

aninaji
25.07.2022 5 z 5

Tohle byl koncert! Intimní příběh jednoho obyčejného manželství, jakých se kolem nás odehrává jistě mnoho. Autorka má neuvěřitelný dar zachytit to podstatné jen jemnými náznaky či dialogy mezi postavami. Děj je opravdu komorní, kniha nemá ambice zachytit velké události. Odehrává se tady a teď a vnější dění vlastně nehrají žádnou roli. Přesto musíte číst dál a dál, protože máte najednou pocit že jste sami uprostřed toho všeho a jen se necháváte unášet dál spolu s hlavními hrdiny. Vše plyne naprosto přirozeně a i když až do poslední věty nevíte, jak to celé dopadne, nevadí vám to. Dialogy i myšlenkové pochody postav jsou vypilovány do naprosté dokonalosti, takže působí naprosto nenuceně, samozřejmě a autenticky.
Je velká škoda, že je Šárka Šišková tak málo známá. Vlastně i já jsem na ni přišla náhodou. Její knihy by si zasloužily mnohem víc pozornosti.

Zemolni
16.05.2022 5 z 5

Přečteno za dva dny, čte se úžasně! Byla jsem naprosto vtažená do děje. Spisovatelka je podle mě dobrý psycholog, mohu říci, že její všechny knihy jsou napsány bez jakékoliv záliby v utrpení, či jiném masochismu, kterému podléhá spousta současné literární tvorby. Její hrdinka Bára a její manželství mě přivedlo na myšlenku, proč taková kniha neaspiruje na cenu Magnezia litera? Jenomže odpověď je jasná. Chybí v ní cokoliv, co by mohla porota označit za "umění". Je to totiž nadevše čtivá, kvalitně napsaná a chytrá kniha, která vypráví příběh "pouze" o normálních mezilidských vtazích. Za mě nejlepší kniha od Šiškové. Vřele doporučuji.

ZitaFukal
04.02.2022 5 z 5

Výborný psychologický román o manželství, ve kterém chtějí oba jediné, být úspěšní v práci a mít šťastnou rodinu. Četla jsem rychle a naléhavě, jako u všech předešlých autorčiných knih má děj velmi svižný spád a čtenář čte a čte..dokud není konec. Tato kniha se mi líbila naprosto nejvíc! Psychologie jednotlivých postav je geniálně popsaná a naprosto autentická. Kdyby bylo více než pět hvězd, dala bych je této knize. Díky za vřele doporučuji!

Katka941
30.01.2022 5 z 5

Přečteno za dva večery, nemohla jsem se od knihy odtrhnout! Vynikající román o manželských “neshodách”, které se dají řešit, pokud jsou oba na úrovni, která jim toto řešení umožní. Vřele doporučuji tento příběh ze současnosti stojí za přečtení. Budu se ke knize ráda vracet!

JJFV
30.01.2022 5 z 5

Skvele čtení, velmi doporucuji ! !

AnuleAnue
30.01.2022 5 z 5

Nejlepší kniha, kterou jsem od Šárky Šiškové četla. A to píšu i přesto, že ty předešlé u mě bodovaly nesmírně vysoko. U předešlých jsem si už neuměla představit, že by se dala laťka posunout výš. Ale stalo se. Její román má tempo, rytmus, napětí. Vynikající dialogy, které jsou nedílnou součástí děje, který graduje až do poslední věty… Knihu jsem si nadělila na Vánoce. Ale píšu až dnes. Přečetla jsem ji už třikrát. Pokaždé jsem se o sobě a svém životě dozvěděla víc. Román ukazuje touhu po lásce, po dobru, porozumění, naslouchání. Touhu, která se ukrývá v každém z nás. Román vřele doporučuji a těším se na další knihu od autorky!

Karlos666
22.01.2022 5 z 5

Opět skvělá četba od Šárky Šiškové, která fakt rozumí mužské duši. A nejen ji. Psychologie jednotlivých postav je naprosto věrohodně vykreslená, žádné umělé kašírování, ale naprosto reálný obraz současného života. Díky moc a těším se na další autorčin literární počin.

milovníciknih
06.01.2022 5 z 5

Skvělá kniha! Podle mě nejlepší, co Šárka Šišková doposud napsala. V roce 2018 jsem zcela náhodou dostala dárkem její prvotinu, A co láska? Moc se mi líbila! její text má výborné tempo, a ono stále zrychluje. Všímá si detailů, které používá k vytvoření atmosféry děje, který je vždy napínavý až do konce a je překvapivý svým vyústěním. Všechny její knihy jsem tedy přečetla s velkou chutí. Je to chytré čtení, žádná červená knihovna ani nesmysly viz. P.H. nebo “srdceryvné” opisy dějin jiných autorek, které se zastřeší “dějinami” a o tzv. drama mají postaráno… Jenomže tak to není. Když to shrnu, Šárka Šišková je pro mě ženská, která umí nejen psát, ale její příběhy mají duši, přesah, který rezonuje ještě velmi dlouho po přečtení poslední stránky právě proto, že píše ze současnosti a nebojí se otevírat témata, která žijeme úplně všichni. Dělá to s citem a noblesou. Těším se moc na její další knihu!

LenkaMatous
31.12.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Ostatně jako všechny od Šárky Šiškové. Krásně napsaná, čte se to samo.

5tužka
30.11.2021 5 z 5

Skvělé, konečně opravdu vím, jak to všchno kolem nás cítí i člověk, který druhým pomáhá a na sebe vlastně zapomíná...

Zuzulinka
28.11.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila! Neměla jsem příležitost se nudit; děj mne pohltil a chtěla jsem vědět, jak vše bude dál..
Vřele doporučuji!

Dana575
01.10.2021 5 z 5

Netuším, kdo na Databázi vypisuje kolonku Žánr: protože řazení - Pro ženy i pedagogika…zavádí toho kdo o knize nic neví do úplně jiné roviny.
Je to především výborný román. Autorka se vrhla na téma rodinného soužití a vztahů o kterých už bylo napsáno tisíce knih. Přesto mě její příběh velmi zasáhl. Umožnil mi nahlédnout do normálního manželství, kde se v podstatě nic dramatického neděje. Jenomže… přesto pod povrchem vzniká pozvolné latentní napětí a pod pokličkou skryté něco… graduje… Styl psaní a časté a vynikající dialogy atakují pozornost už od první stránky než děj graduje až do finále. Text je neskutečně živý! To není jen literatura, to je pro mě scénář k výbornému filmu. Velmi silný zážitek, který mě donutil zamyslet se nad svým manželstvím… nad tím, co prožívám… a co si myslím, že doopravdy žijí ti, na kterých mi záleží. Psychologie postav, dramatičnost, výborná a bohatá čeština, skvělý námět. Těším se na další knihu od této autorky.

maruska285
29.09.2021 5 z 5

Vynikající román. Napsán citlivě, bez složitě a uměle vytvořených kulis minulosti. Příběh se odehrává v naší přítomnosti, v Praze. Jemná psychologie, která napovídá o velké empatii a znalosti lidských charakterů autorky, která se opravdu nepotřebuje schovávat za nic, co by i ona nemohla prožít, co by nemohl prožít i její čtenář... Každá její nová kniha ukazuje, jak nevyčerpatelnou studnici zážitků, myšlenek, postřehů v sobě má. Její literární Můza je na její straně, jsou společně na jedné vlně. Hlavní hrdinka Bára a její manžel Jakub žijí ve spokojeném manželství se dvěma malými dětmi. Mají své profese, které je naplňují a baví. On vybudoval a řídí reklamní agenturu, ona je psycholožka, která se snaží pomáhat svým klientům s rodinnými a vztahovými problémy. Geniálně vystavěný děj, který posouvají mistrně napsané dialogy. Bára naslouchá svým klientům a zároveň jejich slova konfrontuje se svým životem, svými postoji... Do poslední stránky jsem nevěděla jak příběh dopadne. Napětí autorka umí držet až do posledního písmene.
Jsem velká čtenářka, ale jen pár autorů mám ve své knihovně v první řadě, protože se k nim ráda vracím, a kdekoliv knihu otevřu, naleznu pro sebe námět k úvahám, k zamyšlení. Tato kniha mezi ně bezpochyby patří.