Urla
Naslouchač série
< 4. díl
Napjatě očekávaný návrat do temného světa série Naslouchač. Ilan probudila meče a násilím si vzala to, po čem sklenaři vždycky toužili. Svobodu. Volnost však odebrala několika bojovníkům, které odvedla s sebou do podzemí, kde nejsou vítáni. Na Ilan čeká mnoho úkolů a překážek. Nejdřív ze všeho ale musí své muže přesvědčit, aby ji následovali nebo alespoň vedle ní kráčeli po cestě, kterou se vydala. Do míst, kde kdysi vznikla města a tlukoucí brány. Do míst, kam dlouhé věky nevkročila lidská noha. Do míst, kde se nachází dávno zapomenutá historie, kterou by bylo lepší nikdy nepoznat. Ilan si uvědomuje, že bez bojovníků nic z toho nezvládne. Zvlášť bez jednoho, který se jejím volbám brání nejvíce.... celý text
Komentáře knihy Urla
Nikdy bych nevěřila, že budu číst fantasy. Nikdy bych o sobě neřekla, že budu číst české fantasy. Ale jak už to tak v životě chodí, tak jsem k tomu samozřejmě přišla a ještě jsem tomu přišla i na chuť:)
Nejsem žádný znalec tohoto žánru (možná to dokonce patří zařadit i někam trochu jinam, nevím).
Mě prostě tahle série hrozně moc baví. Možná by to šlo napsat jinak a lépe, ale i tak mě to dostalo a knížku jsem doslova zhltala. Jako obvykle, u této série potřebuji pokračování :).
Slupnuto za 3 noci. Autorka se s tím opět nepáře, příběh frčí, snad na každé straně se něco děje. Celkem dost věcí se zde už vysvětluje, a také si opět přečtete několik nechuťáren, ale k příběhu nebo spíše podzemnímu světu tohle patří. Na poslední díl si zřejmě ještě dost počkáme, ale nevadí alespoň se zase normálně vyspím.
(SPOILER)
,,Ve stopách minulosti kráčíme vstříc budoucnosti."
,,Co to znamená?"
,, Že opakujeme stále ty stejné chyby. Pořád a dokola. Že jsme nepoučitelní."
*****
Když jsem knihu začala číst, byla jsem, jak Alenka v říši divů. Třetí díl jsem četla před několika lety a docela dost jsem zapomněla. Nicméně jsem se začetla a prostě jsem nemohla přestat. Upřímně, Ilan mě překvapila. Pamatovala jsem si ji jinak..... Nakonec se vrátila ke svému dřívějšímu ,,Já".
V knize se dozvíme, kdo je Buni a také tajemství Sklenářů a Nasterey.
Mrzí mě, že Kapitán nedostal moc prostoru. Doufám, že v dalším díle mi to autorka vynahradí. Už se nemůžu dočkat pokračování, protože ten konec nakopnul moji zvědavost na maximum.
Asi nejsem moc spokojená... Přišlo mi to zdlouhavé a žádné wow, které jsem čekala, se nestalo. Navíc mi tam nějaké věci prostě nedávaly smysl. Hlavní hrdinka a kapitán jako kdyby kolikrát dělali jen to, co autorka potřebovala, než aby jednali sami za sebe... Série jako celek na mě působí velmi dobře, ale podle mého místo dvou posledních dílů měl být jeden a bylo by to daleko lepší. Čistého děje by se v této knize vešlo skutečně třeba na 150 stran.
Samozřejmě, nikdy méně než pět hvězd :D
Celkem lituju vás, co jste museli čekat na Urlu tak EXTRÉMNĚ dlouho. Já jsem jen dočetla Nastereu a už jsem otvírala toto.
Strašně by mě zajímalo kolik má být dílů. Protože silně pochybuji že Naslouchač skončí takhle. Určitě ne-e. Že o tom vůbec přemýšlím.
Bohužel, domácí práce volají, takže asi za pár let u dalšího dílu??
Ily
Konečně dočteny všechny 4 díly na jeden zátah. Tento svět byl zajímavý, dokonce čtvrtý díl vysvětlil nějaké záhady z minulých, ale jsem rád, že mám dočteno a znovu číst určitě nebudu. Ilan se od prvního dílu chová silně náhodně, děj mi místama nedával smysl. Jako velké pozitivum posledního dílu beru fakt, že autorka konečně opustila myšlenku, že v každé kapitole vymyslet nějaké další extra nové pojmenování čehokoli náhodného. Při prvním dílu jsem si ze začátku psal slovníček, ale pak jsem to nechal plynout, protože většina pojemnování bylo buď nějaký kus oblečení, druh bydení nebo pojemnování skupiny lidí/funkce/pozice.
Občas už se místy ztrácím v postavách, ději i historii samotného příběhu, ale to mě neodradilo s napětím každou volnou chvilku audioknížku poslouchat.
Nádherný fantazy svět.
Tuto sérii jsem si zamilovala především pro její originální svět. Knihy zaujmou už jen poutavými jednoslovnými názvy a celé názvosloví odvozené z rumunštiny mi přijde kouzelné a osvěžující. Moc bych autorce přála, aby s Naslouchačem uspěla i v zahraničí - opravdu si to zaslouží.
Od předchozího dílu uplynuly 4 roky, takže kde jsme posledně skončili, jsem si už vůbec nepamatoval. Taky nevím, jestli je problém ve mně, ale já si ten svět vůbec neumím představit. Podzemní města, brány, řeka se dvěma proudama... všecko to zní fantasticky, ale popis nikde. Ať jen neremcám - proti předchozímu dílu je to lepší, něco se tam děje a příběh dobře odsýpá... ale co je vlastně hlavní zápletka celé série, to vám asi neřeknu.
(SPOILER)
Série mě baví a chci vědět, jak dopadne, takže si sem odložím shrnutí v bodech, aby se neopakovalo to, co teď... po tolika letech jsem zapomněla děj Nasterey! Pamatuji si jen dojem a pár útržků. Zároveň to ale není takový terno, abych četla knížku znova. Takže POZOR SPOILER!
Urla mi přišla čtivější, ne tak zdlouhavá, ale ten konec byl chaos. Něco jsme se sice dozvěděli, ale mohli jsme se dozvědět mnohem víc, kdyby autorka nebyla tak "záhadná". Ty obecné monology na konci byly taky spíš na škodu.
- Ilan se dostane ke svým mečům, takže už se zase chová lidsky
- základnu mají v podzemí, ale vydává se s klukama z 25 na výpravy, aby našli zbylé meče a urly (sklenařky předurčené mečům, které odvedli do nor)
- objeví v kobkách staré laboratoře a zjistí, že nasterey byly vytvořené nechutnými pokusy z lidí (dětí)
- k nastereám a otortenským monstrům ještě zamíchala divný mutanty, který žijou v jedu za reteou, ale vydávaj se mezi lidi, aby jim vysáli plíce
- z buniho se vyklubal bratr Zogy - kdysi největší sklenařka, ona vybudovala města, nechala po sobě hádanky a návod na otevření bran (zabila jí Héchají?)
- na konci nasterey napadly celé Duvalské pohoří a chtějí dostat zbylé urly (jedna z nich je Héchají, které patří vortolské meče), aby mohly otevřít brány
- nasterey jsou na straně Podfortové a jejího syna Samuela (faja), proti nim Kozlowská z nížin s grátama
- kapitán se vzpamatoval a šel za Ilan a 25 do podzemí, kde vytvořili třetí skupinu
Urla mě chytla hned od začátku a nepustila až do poslední stránky. Tahle část je napínavá, plná zvratů a skvěle vystavěných momentů, které drží tempo až do konce. I když je jasné, že série bude pokračovat, Urla působí jako sebevědomý a silný krok dál a já se po dočtení těším na další pokračování.
Napětí se tu vaří na plný plyn a přitom nikdy nepřijde chuť na popcorn, protože není kam odklonit oči, když se všechno točí kolem nečekaných zvratů s takovou grácií, že by je mohla závidět i cirkusová artistka. Nikdy nebylo tak snadné zapomenout na realitu, když každá stránka šustí tajemstvím a neklidem, který vás chytí za límec a nepustí, dokud není jasno. Umění držet čtenáře v napětí se tady proměnilo ve skutečný sport, kde výhra znamená nemožnost odložit a dopřát si i tu nejkratší pauzu. Kdyby šlo o závod v nervy drásajícím tempu, byl by to jasný vítěz, co jde pod kůži a ještě vás naučí pár věcí o lidské povaze s jemným úšklebkem v koutku. Fandím všem, kdo rádi objevují temnější zákoutí bez zbytečných sentimentů, protože tady se točí všechno kolem ostrých hran, které nikdy neztratí lesk. Čtení, co dokáže překvapit a zanechá vás s pocitem, že jste zažili něco opravdu neobyčejného. Takže připravte nervy i smysl pro humor, protože tohle nezklame ani ty nejnáročnější.
Situaci jsem nepodcenila a četla opět celou sérii od začátku. Pamatovala jsem si, že trojka byla náročnější, hodně nových informací a trochu jsem se ztrácela. Když se čtou knihy za sebou vcelku, je to podle mě srozumitelné.
Sklenařský svět mě baví, celou sérii mám hodně ráda. Jsem fanoušek a to možná zkresluje. Velmi mě oslovuje fantazie autorky i její styl vyprávění a samozřejmě se těším na poslední knihu.
Raději mám Duvalské pohoří než podzemí, třeba se tam vrátíme. Každopádně to byl skvěle strávený čas ve společnosti čtyř knih.
Tahle série mě vážně baví. Líbí se my prostředí, miluju postavy. Ale z zohoto dílu jsem trochu zklamaná. Nemohla jsem ae vůbec začíst, protože jsem zapomněla spoustu pojmů a událostí od poslední knihy. Některé otazníky mám i po dočtení, prostě mi toho hodně nenaskočilo a já marně tápu v ději. Ten mi přišel hodně výplňový, víceméně se tam nic nedělo a veškeré důležité informace jsme se dozvěděli na posledních stránkách v chaotickém a úplně nepromyšleném monologu různých postav.
Kolik má série vlastně dílů? Původně tři, pak se to prodloužilo na čtyři, stále neukončeno... Achjo, snad bude další díl stát za to a neupadne celá dobře rozjetá série mezi další braky podobného rázu.
“Ve stopách minulosti kráčíme vstříc budoucnosti.”
Je trochu znát, že mezi třetím a čtvrtým dílem série Naslouchač je delší prodleva a já si díky tomu úplně nevybavovala vše, co se v předchozí knize událo. Na začátku jsem si díky tomu přišla tak trochu vhozena do děje, bez nějakého shrnutí toho, co se do teď událo.
Kniha se na začátku rozjela poměrně svižným tempem a děj hezky plynul. To je po předchozím díle velmi příjemná změna. Společně s hlavní hrdinkou nám autorka dál odhaluje různá tajemství o Nastereách a historii světa, která postupně zapadají k dalším kouskům skládačky. Nakonec ale pořád zůstává víc otázek než odpovědí. Velká škoda je i to, že Ilan opět dostává všechny odpovědi velmi jednoduše.
Po přečtení jsem i s odstupem času tak trochu na vážkách, zda to byla spíš předehra k chystanému závěru, nebo se příběh opravdu někam posunul. Naopak jednotlivé postavy prošly určitým vývojem a nejvíce je to znát u Ilan, která je o něco dospělejší. Trochu mi chyběli někteří členové pětadvacítky a jsem zvědavá, jak a jestli se objeví v závěru příběhu.
Jsem zvědavá na závěr této série a hlavně, jestli konečně dostaneme odpovědi na všechny otázky, které v průběhu vyvstaly. Doufám, že prodleva mezi díly bude o něco kratší a my se posledního dílu dočkáme brzy. Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy k recenzi.
myslela jsem, že po devíti letech, co jsem začala číst Naslouchače, se dozvím konec... no a on to konec zase není...
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
antiutopie, dystopie, kakotopie magie, kouzla otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasyPetra Stehlíková také napsal(a)
| 2016 | Naslouchač |
| 2017 | Faja |
| 2021 | Nasterea |
| 2024 | Urla |
| 2012 | Zrozena z popela |

86 %

Petra Stehlíková je autorka, kvůli níž jsem přečetla zas a znovu všechny předchozí knihy, aby mi ta poslední dávala smysl, aby mi neunikly důležité detaily. K sérii začínám mít dost výhrad, ale nezabývám se jimi, nechci si kazit výsledný dojem. Autorku neskutečně obdivuji za to, co dokázala vymyslet. Fantasy série, která by se klidně mohla měřit se světovou literaturou. Klobouk dolů, ale už konečně napište poslední díl!