Naši, 1. díl

Naši, 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90053/bmid_nasi-1-dil-o6r-90053.jpg 3 10 3

Naši série

1. díl >

První díl, první kniha se jmenuje Jak u nás lidé žijou i umírají a druhá Leto (Frantík a Bartoň). Text se opírá o vzpomínky na dětství, rozlehlé vyobrazení jihočeského venkova.

Přidat komentář

sika444
11.06.2022 5 z 5

Jak u nás lidi žijou a umírají - skvostná poetická obrana jihočeského selství. Malé příběhy, filosofické pasáže, velmi osobní vzpomínky. Holeček zde vystupuje jako něžný, citlivý, hluboký a nádherný člověk - samozřejmě plný různých představ a předsudků (třeba proti Židům nebo Němcům). Vyprávění o Jožífkovi je opravdu dojemné.
Frantík a Bartoň pokračují ve stylu úvodní části, jen je zde pozornost zaměřena na Frantíka Skobů, jehož optikou pozorujeme svět. A to je na Holečkovi pozoruhodné - schopnost vcítit se do dětského hrdiny. Kniha je plná filosofických pojednání (rozhovor strejčka Skoby s manželkou). Hodnocení Kojanova jednání, jež je motivováno křesťanskou vírou, patří k tomu nejhlubšímu ponoru do křesťanské etiky. Texty ožívají v konkrétních situacích, při nichž sledujeme Kojana a jeho rodinu. Krásná kniha pro ty, kdo chtějí kultivovat svou mysl i svou víru.

Maty423
13.04.2021

Dobrý den, mohla bych poprosit o shrnutí díla k první části? Mám čtenářský deník z 1. Části a nemohu přijít na to jak bych to měla shrnout aby to nebylo jen na pár vět. A jaké jsou hlavní postavy a jaká mají jména? Děkuji předem za odpověď.


WEIL
28.09.2011

Naši, jedná se o práci, které autor zasvětil desetiletí svého života.

Má deset dílů, vycházeli od 1898 - 1930.