Tajomný závoj

Tajomný závoj https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496134/bmid_tajomny-zavoj-7ro-496134.jpeg 4 240 56

Niektoré z temných stránok nového demokratického režimu - drogy a prostitúcia - na seba nedali dlho čakať, prejavili sa krátko po revolúcii. Chlapci z oddelenia vrážd sa s nimi stretávali bežne aj predtým, no v menej drastickej podobe. Dnes nemali šťastie, vrah sa činil, nešetril ani ich, ani ju - mladú pouličnú prostitútku dopichal, podrezal a naaranžoval jej mŕtvolu tak, akoby ležala vystavená na márach. Ale bola naozaj podrezaná? Naozaj ju vystavil, aby im chcel zanechať nejaký odkaz? Zahráva sa s nimi? Detektívi zatiaľ netušia, či stopy na mieste činu čítajú správne, či im do mozaiky nechýbajú tie najdôležitejšie kamienky. Veľa času nemajú, zvlášť ak im hneď na začiatku vyšetrovania svojským spôsobom skríži cestu starý známy - hudobný skladateľ. Spácha samovraždu. Za jeden deň dva prípady spojené zvláštnou niťou, nezvyčajnými stopami. Zatiaľ nevedia, či im neušlo niečo dôležité. Je všetko tak, ako vidia na vlastné oči, alebo sú obidva zdanlivo nesúvisiace prípady zahalené tajomným závojom? Jedno je jasné, ak neodhalia tajomstvo skryté za oponou, ak nezmenia uhol pohľadu, záhada nebude nikdy vyriešená.... celý text

Přidat komentář

petrpospa
01.04.2024 5 z 5

Taky se Vám už někdy stalo, že jste šli do obchodu pro koblížky, ale protože už nebyly, odešli jste domů s vánočkou? Přesně v tomto duchu je další Dánův příběh. Ne vždy je vrahem zahradník. A jen výjimečně se stane, že se jméno vraha vůbec nedozvíte. Ale to nebrání tomu, aby čtení další "dánovky" nebylo vtipné a zábavné. Možná právě skutečnost, že se pachatele tentokrát nepodari vypátrat dává příběhu větší autentičnost a ještě více ho přibližuje realitě. Naštěstí Boží mlýny melou...

callahanh
11.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Dominik Dán si vesměs udržuje stejnou kvalitu knih a kdo od něj čeká něco extra nového, je tak trochu blázen. I v tomto případě nezůstane čtenář ušetřen špičkování mezi detektivy, ačkoli ho tentokrát není úplně hodně. Možná je to tím, že první případ ubodané prostitutky je dost krutý i na vraždaře a od začátku se řádně zamotává, protože je zdánlivě bez motivu. O to větší škoda je, že se v této knize rozřešení nedočkáme, což osobně nepovažuji za úplně šťastné, protože i když tzv. cliffhangery chápu a respektuju, sdílím názor, že čtenář by si pachatele zasloužil. Druhý případ se zdá být zdánlivě rutinní, právě on ale detektivům dost zamotá hlavy a končí poměrně slušnou konspirací. Je znát, že Dán už se vypsal, protože přesně ví, co je nutné a co už ne, píše hodně čtivě a děj má po celou dobu spád. Jak ale píšu u všech jeho knih a zdá se, že to budu psát pořád - jeho knihy jsou pro laika asi nejblíž běžné policejní práci, která spočívá v naprosté rutině sepisování různých výslechů a řešení několika zločinů najednou. I proto (a zejména díky sympatickým hrdinům) není moc autorovi co vytýkat a jako oddechovky jeho díla pořád slouží víc než dobře. 70 %


Klára90
09.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Za mě slabší díl, tentokrát se řeší dva případy, ten který se zdá stěžejní a je uvedený v anotaci knihy vlastně není ani dořešený, tak snad vraha najdou v nějakém dalším díle. Bohužel až posledních pár knih jsem začala číst chronologicky, předtím jsem knihy četla tak, jak byly v knihovně k dispozici, tak je docela možné, že už vraha znám a ani nevím, ale radši bych se ho tedy teprve dozvěděla :) druhá vražda tak nějak plyne, ke konci to vykrystalizuje, ale přiznám se, že tato dějová linka mě tentokrát moc nebavila a celkově mě tato kniha až tak nezaujala

Bedřich63
02.01.2024 4 z 5

Tak jsem se tentokrát nemohl úplně dostat do příběhu, začátek mi šel trochu ztuha. Jakoby autor při zpětném chodu proti proudu dílů v tomto nemohl nějak uchopit zpětně dobu a příběh. Kniha je vydaná v roce 2022, o mnoho let později než jiné předchozí a následující díly série Naše Město. To je ostatně ten problém, který řeší všichni čtenáři. Jestli číst díly v pořadí, tak jak byly chronologicky napsány a vydány a nebo v pořadí, jak se příběh odehrává. Tento např. v roce 1993.
Já jsem si po prvních dílech zvolil časovou osu podle toho, ve které době se příběhy odehrávají a ne kdy je autor napsal. A nelituji. Má to určitě smysl.
Tento díl se mi ze začátku tak úplně nelíbil, ale po prvním oťukávání už to zase nabralo obrátky a ke konci už jsem si to zase užíval. Do detailu jsem měl možnost poznat nejstarší řemeslo, i když tento případ nebyl vyřešen. Ale ten druhý nakonec byl vlastně docela klasický, jen bylo potřeba projevit trochu fantazie a fabulace, ale to mistr Kraus dokáže vykouzlit na požádání.
Ano, opět další dobrý díl. Těším se na další knihy této série. I v tomto roce si pár dílů určitě přečtu. Autora řadím k mým oblíbeným.

Swissman
22.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Když se prokoušete ohraným úvodem o tom, jak se pánům z kanceláře 141 nechce makat, dočkáte se dvou docela zajímavých případů. Ten o němž se píše v anotaci se sice nevyřeší, ale to se u Dána občas stane, že mu něco přeteče o pár knih dál. Nemám to rád, ale odpustím mu to. Nicméně už jsem od něj četl lepší knihy.

Kory98
09.10.2023 5 z 5

Konečně se mi po pár měsících podařilo sehnat v knihovně další díl Dánovek, jsou totiž, a kdo by se divil, značně rozpůjčované. Už jsem se nemohla dočkat a taky jsem ho za dva dny zhltla. Tak do poloviny knihy se detektivům moc nedařilo a v jednom z řešených případů sáhli úplně vedle, ale to se asi také stane. Ovšem Krauzova dedukce u druhého případu byla brilantní, ale bez machrů z laborky by tentokrát vavříny neměl.

Pepina19
08.07.2023 4 z 5

Už jsem četla od pana Dána lepší knihy. Ale i tato byla zajímavá i když mě zklamalo, že jeden případ nebyl vyřešený, předpokládám že bude vyřešený v další knize.

Jiparis
25.06.2023 4 z 5

Sousta vaty při vyšetřování, tentokrát jsem byla trochu zklamaná.

lalela
30.04.2023 3 z 5

Tak já nevím, DD super top, všude to slyším, ale já jsem zklamaná. Nebo jsem narazila na slabší knížku? První případ nevyřešený, sakra a to mě zrovna zajímalo, druhý sice vyřešený, a docela zajímavé rozluštění, ale jakési utahané. Ale co mě strašně vadilo, a to jako že moc, byl překlad. Slova eště, dycky, já sem, to je oči trhající. A navíc jsem nepochopila ten incident ze zoologické zahrady, to jakože chybělo pár stránek, tak tam vrazíme nějaký krátký případ pro zasmání? Za mě ne e.

kolacky
20.04.2023 5 z 5

Výborné jako vždycky. Jenom je zase nějak pomotaná chronologie. Určitě to nebude 34. díl v sérii, ale našinec si to srovná.

evasamankova
20.04.2023 5 z 5

Detektivové i tentokrát řeší dva případy. Ten první se týká brutální vraždy mladé prostitutky, jejíhož pachatele nebude vůbec snadné odhalit. A možná se to tentokrát ani nepodaří... Druhý případ detektivů z oddělení vražd se týká podivné sebevraždy jednoho otravného umělce, který jak se zdá, tak dlouho chodil na policii si stěžovat, že ho někdo obtěžuje, až se nakonec raději zastřelil. Nebo to bylo celé úplně jinak? Dozvíte se v Tajemném závoji, který přináší vše, na co jsme od Dominika Dána zvyklí. Napětí, kousavý humor i lidové obžerství. Tak pěkné napínavé čtení.

Jitka6
12.04.2023 5 z 5

Klasická Dánovka.

Marian27
01.04.2023 3 z 5

Kniha je dobrá. Nie je zlá, veľmi slabá alebo slabá ale bohužiaľ ani skvelá, vynikajúca a parádna. Občas mi prišla zbytočne natiahnutá, a tým pádom trochu aj nudná a zdĺhavá. No a poriadne som sa zasmiala na nej len raz. Kde sú tie časy keď som sa učila chodiť Na podpätkoch, prežila som Noc temných klamstiev, spoznala Sáru a Nehanebné neviniatko, strávila pobyt v Cele číslo 17 a vôbec mi nevadilo, že sa občas udiala aj Smrť na druhom brehu. Nebála som sa dokonca obávaného krycieho mena Červený kapitán, vtedy som si zapálila Cigaretku na dva ťahy, dostala som List zo zahrobia a zistila som že Nevinnym sa neodpúšťa! Samozrejme dánovky budem čítať stále ale už pri ich čítaní nemám žiaĺ ten pocit, že čítam niečo výnimočné.

kačenka80
28.03.2023 5 z 5

Další super Dánovka. Sex, drogy a vraždy. Krauz a jeho parta musí vyšetřit další zapeklité případy.

pavčape
27.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Všechno je skryto za závojem... "Hlavní případ" je tentokrát nevyřešen, hlavní podezřelý má 100% nevyvratitelné alibi.. Škoda, vypadalo to tak slibně. No na vyřešení vraždy mladé prostitutky si asi budeme muset počkat.
Druhý příběh se dočkal svého vyřešení. Skvělá spolupráce mezi odděleními pomohla vyřešit takřka jistou sebevraždu. I když ... tentokrát jsem i já od začátku tušila, že to nebude jednoznačně sebevražda a už od první chvíle jsem odhadla pachatele. Ale ani to nic nemění na tom, že knížku doporučuji!!!

hanzmb
24.03.2023 4 z 5

Připadá mi, že autor zase začíná nabírat dech po dle mého slabším období. Do toho bych zahrnul díly 30, 31 a 33. Na 5* to ale zatím ale není. Na to mi tam chybí více těch fórků mezi parťáky a vysloveně odbytý můj oblíbený patolog. V té krimi složce je opravdu zajímavý a poučný rozbor nalezených stop jednotlivými odbornými techniky. V závěru nebuďte naštvaní a raději se co nejrychleji vrhněte na Dáma kontra strelec.

harena
05.03.2023 4 z 5

Jako vždy se čte detektivka od DD dobře, vtípky létají sem a tam, jen jsou některé věci zbytečně několikrát opakovány. Ale zůstal jeden nedořešený případ, takže asi jdeme do dalšího dílu.

konicekbily
05.03.2023 4 z 5

S jemným humorem nás autor provedl dvěma případy z nedávné minulosti. Brilantní vyšetřování u obou, skvělý popis policejní práce a vždy dokonalé vysvětlení - ať již u chyceného vraha nebo při osvobození podezřelého!

Kami33
05.03.2023 5 z 5

Růženka a čtenáři si budou muset počkat na další knihu. Ale to nám určitě nevadí.

Rapeh
03.03.2023 4 z 5

Neskutečný Dominik Dán. Velmi mne překvapilo, že vražda prostitutky zůstala nevyřešená.

Štítky knihy

tajemství krimi

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Tajomný závoj je v

Právě čtených4x
Přečtených318x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených8x
Knihotéce135x
Chystám se číst25x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x