Pochovaní zaživa

Pochovaní zaživa https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413493/bmid_pochovani-zaziva-XyI-413493.jpeg 5 368 97

Každý sa túži dožiť šťastnej, bezbolestnej, pohodovej a dôstojnej staroby, preto pracujeme, zarábame, šetríme, vychovávame deti - preto žijeme. Mnohým sa celoživotné snaženie vydarí a ich život vyústi do vysnívanej pokojnej jesene, iní majú smolu, dožijú sa hlbokého sklamania, ignorácie od rodiny, traumy, nezriedka im ide o holý život. Práve o holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. Tu sa začína prípad neuveriteľnej ľudskej krutosti a hyenizmu - prípad, s ktorým sa detektívi z oddelenia vrážd musia popasovať na konci horúceho búrlivého leta, počas ktorého prišli o Burgera schváteného vážnou chorobou a o Petru, vážne zranenú pri tajnej operácii. Richardovi Krauzovi už nemá kto poradiť, musí si vystačiť s tým, čo sa stihol od najstaršieho z detektívov naučiť sám. Aby toho nebolo dosť, aj najlepší kamarát a spoľahlivý parťák Chosé opúšťa partiu, napriek varovaniam a prosbám sa na vlastnú päsť vydáva po stopách zákerného strelca Gaba.... celý text

Přidat komentář

Rapeh
13.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavý příběh, který vlastně může být pravdivý. Bohužel dnes se tak spousta lidí chová ke starým lidem

Aligator805
23.03.2024 5 z 5

Velmi povedený díl. Ať už jde o dějovou linku Choseho nebo o případ Oty a Richarda. Odporné praktiky v domově seniorů. Co vše jsou schopni lidé udělat svým nejbližším kvůli penězům, to je opravdu velmi smutné.


hana1039
23.02.2024 5 z 5

Audiokniha:
Pro mě další,,uff,, možná trošku přehnané, možná néé...co my obyčejní lidé víme,jak se chovají zaměstnanci v těchto sociálních zařízení ke klientům??? Nemusí to být zrovna injekce a tabletky,co takové šikanování, týrání starých lidí, skryté za ,, úsměvy,, Zrovna u mě v blízkosti je domov důchodců,, Slunečnice,, možná si někdo pamatujete tuto kauzu...

Dandy1
26.01.2024 3 z 5

Tentokrát mě to nenadchlo. Asi proto, že je to těžko uvěřitelné.

Lucissia
21.11.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Lehounce přehnané, jinak dobré. Nicméně, někdy jsem nechápala souvislosti, ale moje chyba, měla jsem sáhnout po Dánově starší knize a neposlouchat na přeskáčku. Jinak napínavé. :-)

kokrokr
20.09.2023 4 z 5

Je to zajímavé čtení, ale autor strašně přehání. Domov důchodců Irbis zde funguje po vzoru gangsterské organizace Murder, Inc. Vedení domova přijímá zakázky na vraždy a během roku odstraní dvě třetiny svých chovanců. Domovu šéfuje bývalý sanitář a statutárním zástupcem je dementní lékař nevycházející na veřejnost. Mladé zdravotní sestry jsou občas na večírcích u šéfa znásilněny a nestěžují si. Tohle je už opravdu sci-fi, statutární zástupce se přece jen někdy musí účastnit úředního jednání, určený vedoucí domova musí doložit úřadům doklady o svém vzdělání a některá ze zneužitých sestřiček by vše napráskala na policii. Státní dozor nad těmito domovy není dokonalý, ale existuje. Je mi jasné, že v některých zařízeních dochází k šikaně a ponižování klientů, ale tady autor zašel už mimo realitu. Odstranit dva či tři klienty by asi mohlo projít, ale dvě třetiny osazenstva za rok je už moc.

lalela
03.09.2023 4 z 5

Líbí se mi, že detektivky Dominika Dána jsou podle skutečných příběhů. Rozvine okolo nich příběh, který se skvěle čte. Moc jsem litovala Petru, ale doufám, že Chose se zachová jako chlap, i když, kdo ví. Jediné, co mi na detektivce vadilo, že se tam prolínaly dva příběhy a nemohla jsem se pořádně soustředit na ten hlavní.

Alilka
05.08.2023 5 z 5

Čtu Dánovky pěkně popořádku a nikdy mě žádná nezklamala, tahle není vyjímkou. Baví mě, jak se knihy mezi sebou pěkně prolínají a dozvídám se rozuzlení případů, které se řešily v některé minulé knize. Žádné knize nechybí napětí a humor vraždářské party, v této nechyběla krutost a hyenismus pachatelů.

katrin9435
03.08.2023

Kláro90 - musím tě bohužel zklamat - spisovatel opravdu čerpá z opravdových zkušeností - stalo se to

Pepina19
22.11.2022 5 z 5

Skvělý, ale dost drsný příběh z domova seniorů.

Klára90
08.09.2022 5 z 5

Velmi povedená dánovka, v tomto případě doufám, že příběh nečerpá z opravdových zkušeností. Pokud ano, tak v němém úžasu zírám nad hyenismem některých lidí…tento díl začal velmi pozvolně, vlastně celý ten děj byl tak nějak “na pohodu”, ale ve finále rozhodně o pohodový případ nešlo. Bavilo mě to, byla jsem zvědavá jak s tím Krauz s Hanzelem naloží, takže četba na 2 dny.
Nečetla jsem zatím Venuši se zátoky, takže jsem trošku předběhla v ději s Chosém, ale myslím, že už jsem na tuto dějovou linku narazila u Klubka zmijí. Nevadí mi to, knihy od DD si půjčuji v knihovně a ne vždy jde dodržet chronologie, i když snaha je.

klokan.1905
28.08.2022 5 z 5

Pochováni zaživa...
V případě, že by se Vám dostala do rukou tato kniha, tak ji odložte a přečtěte si nejprve díl Venuše ze zátoky... Pochováni zaživa na ni hodně navazuje jednou ze dvou dějových linek, které obsahuje tato kniha...
První dějová linka se týká Chosého, který má z předchozího dílu nevyřízené účty se zákeřným střelcem Gabem... Jaké účty? Hm, zde byste museli sáhnout právě po Venuši ze zátoky, já Vám to neprozradím... ;-)
Druhá dějová linka... Irbis... Irbis je buď sněžný leopard, kočkovitá šelma z oblasti Altaje a Himálají... Nebo je IRBIS Integrovaná rehabilitační buňka invalidních důchodců... Tak do Himálají se s naší partou z oddělení vražd opravdu nepodiváme... ;-)
Každý se chce dožít šťastného, bezbolestného, pohodového a důstojného stáří... Vítejte v IRBISu...
Vynikající pokračování, nelze jinak než opět za pět hvězdiček...

SadUnicorn
21.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Kam až jsou někteří lidé schopni zajít pro moc a peníze? Pro většinu normální populace je ta hranice v bodě, kdy by ublížili jinému. Ale jsou mezi námi i tací, kteří neváhají tuto hranici dalece překročit a co je horší, využijí k tomu ty bezbranné.
Tahle kniha má nepochybně velmi silné téma. V každém z nás tohle jistě rozpoutá vztek nad tak prasáckou nespravedlností. Dokonce mě to zajímalo tolik, že dějová linka v Tatrách mě bavila mnohem méně, přestože chci spravedlnost pro Petru. Ale konečně jsem se dočkala i dobrého konce v podobě potrestání viníků, což u dánovek nebývá úplně zvykem.
Silné a čtivě popsané téma, nechybí ani akční pasáže a opepřeno trochou vraždářského humoru (i když o poznání méně než v jiných knihách). Za mě naprostá spokojenost. 5*

jprst
20.08.2022 5 z 5

Autor předvedl, že poutavě a nenásilně dokáže zpracovat i takové vážné téma, kterým je lidská krutost a hyenismus bezohledných jedinců ve vztahu k bezbranným starým lidem.

hanzmb
04.08.2022 5 z 5

Další z vynikajících autorových knih. Dle mého jedna z Top 10. Především závažností zápletky - násilí na bezmocných (ať dětech či starcích) jsou ta nejdrsnější témata. Bohužel trest smrti už nemáme. Navíc autor navázal na minulý díl a dozvídáme se plynule další osudy části party. Ani zde si tolik fórků neužijete, ale nějak mi to tentokrát nechybělo.
Při sledování Chosého tatranské tůry jsem pochopil, proč ve slovenských horách se potkávám hlavně s Čechy a Poláky, ale se Slováky minimálně. A už zmizeli ti z NDR, kterých tam bylo v 80. letech plno :-).

tittanie
08.07.2022

No tak to bylo něco. Případ ze kterého mrazí. Jenom mi bylo líto, že vlastně celý případ odsunul do pozadí případ Petry. Ano, mordýřská parta jsou tvrdí chlapi, takže se v tom nebudou nijak babrat, ale čekala jsem, že bude daleko silnější touha po pomstě nebo spravedlnosti. Doufám, že tato linka bude pokračovat i v posledním díle série, protože mi přijde, že se mě to dotklo nejvíce, ze všech příběhů.

Radka1911
22.06.2022 5 z 5

Další pěkná detektivka, jako ostatně všechny od tohoto autora. Doporučuji

Alena1957
03.03.2022 5 z 5

Pekna detektivka, trochu depresivni prostredi, prvni kniha od spisovatele, urcite ho budu vyhledavat.

breughel
17.02.2022 2 z 5

Slabé. Žádná detektivka. Pachatele znáte od začátku. Chosého linie velmi chabá. Autor hraje s domovem důchodců na city, ale účinek to nemá.

Lamanai
23.01.2022 5 z 5

Tohle fakt jo! Dominik Dán si mě získal zpět už minulou knihou, na kterou tato zčásti příběhově navazuje. Oddělení vražd zdánlivě bez mrtvoly, ale pak. To téma, tak důležité a skvěle zpracované. Žádná zbytečná akce, poctivá policejní práce, lidské pochyby, cynický humor pomáhající týmu zvládnout náporna psychiku, citlivé momenty. Vynikající.

Štítky knihy

krimi

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Pochovaní zaživa je v

Právě čtených2x
Přečtených501x
Čtenářské výzvě66x
Doporučených17x
Knihotéce162x
Chystám se číst43x
Chci si koupit16x
dalších seznamech7x