Krv nie je voda

Krv nie je voda https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263005/bmid_krv-nie-je-voda-C7C-263005.jpg 4 504 106

Žiadne obdobie v Krauzovej krátkej detektívnej praxi nebolo také ťažké ako rok 1992. Bezpečnostní analytici tvrdili, že to spôsobila neuvážená porevolučná totálna amnestia, ktorá vyprázdnila väznice a presýtila ulice násilím. Krauz a jeho kolegovia z oddelenia vrážd sa v tom čase bezpečnostnými analýzami nezaoberali, pre nich bolo dôležité, že majú čo robiť, tak robili. V marci chytili Ondreja - Beštiu a dokazovanie viny a zadovažovanie dôkazov proti zatiaľ najplodnejšiemu sériovému vrahovi v dejinách slovenskej kriminalistiky trvalo mesiace. Nečudo, že na pozadí tvrdých spoločenských zmien bol celkom nenápadne spáchaný posledný federálny zločin, ktorý mohlo oddelenie vrážd v Našom Meste legálne vyšetrovať - potom sa už slovenskí a českí policajti hrali každý na svojom piesočku. Odohral sa tak nenápadne, že skoro zapadal prachom, no hoci nebol nijako beštiálny, ani príliš zložitý, aj tak by bola škoda nespomenúť ho, lebo bol pekný - ak sa dá niečo podobné povedať o upálení mladej ženy a jej dieťaťa.... celý text

Přidat komentář

m_martina
18.03.2024 5 z 5

Už se skoro vůbec neodvažuji číst knihy svého nejoblíbenějšího pana spisovatele, kterým je právě Dominik Dán, protože jich mi zbývá tak málo. Ale zase jednou jsem nedokázala odolat a přečetla si tedy tento případ z dost divoké doby brzy po sametové revoluci. A bylo to opět vynikající čtení, které mě aspoň na chvíli přeneslo do jiného světa. Nemohu jinak a dávám svých obvyklých pět hvězd.

Aligator805
02.03.2024 4 z 5

Asi budu opakovat, ale opět další skvělá kniha od DD. Tentokrát z divokých devadesátek. Opět skvělý humor chlapců ze 141.


Dandy1
28.12.2023 3 z 5

Nějak jsem se nemohla začíst. Ale aspoň už vím jak se dostal Chozé na místo parťáka Krauze.

Bedřich63
10.10.2023 5 z 5

Tak mám přečtenou 13. Dánovku a opět se jedná o skvělou knihu. Asi jsem už vše napsal u předchozích dílů, které se snažím číst chronologicky podle děje.
V tomto dílu se mi zdálo, že bylo ještě více pro mě skvělého humoru v dialozích vyšetřovatelů a také při výsleších. Hospodu tentokrát Krauz a jeho kolegové míjeli, o to víc panáků padlo v pracovně ředitele.
Vzájemně propojené vyšetřování dvou různých případů, děj se pomalu posouvá, až nakonec dospěje k docela zajímavému závěru.
Jsem rád, že jsem přibližně v třetině této série a že na mě ještě čeká spousta dobrého čtení. Brzy se opět s autorem a jeho vyšetřovateli vydám do Našeho města.

zuzana5244
21.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Další Dánovka a další super příběh. Zajímalo by mě zda má autor takovou fantazii nebo je to opravdu inspirováno reálnými případy. Mord partu nelze nemilovat. Každý z nich má svoje za drápy a přitom jsou to správní chlapy. Na počátku je smrt mladé ženy a její dcerky. Přesněji uhoření. Celkem jasný případ. Nebo to vše bylo úplně jinak???

Sofós
25.08.2023 4 z 5

Většinou čtu severské detektivky, ale občas sáhnu i po jiných autorech. A musím říct, že jsem byla příjemně překvapená. Zajímavá zápletka, příjemní vyšetřovatelé a čtivý styl psaní. Jen ten závěr mě trochu zklamal, zlo nebylo moc potrestáno....

Kory98
23.06.2023 5 z 5

V tomto díle možná není tolik akce a napětí, ale všechno se tak krásně šmodrchá a všechno se vším souvisí. Opravdu by byla škoda, kdyby nás o tento příběh autor ochudil. Škoda, že mi Dánovky nikdy dlouho nevydrží, 2-3 dny a nemám co číst, protože tohle je návykové :-)

Zouhee
15.06.2023 5 z 5

Tak já tomu nerozumím... Před pár roky jsem dala jen 3 hvězdičky, ale ty jsem právě změnila na 5. Je ale možné, že mě tak uchvátil přednes audioknihy, protože pán Gaišberg je naprosto dokonalý a nepřekonatelný. Asi jo, - prostě si to v hlavě neumím tak přednést :-) :-)
Ne, vážně je to hooodně dobrá detektivka, v které je nejen napětí, ale i humor a lidovost a je to celé tak skutečné a uvěřitelné, že to chvilkami až děsí. Moc se mi to líbilo, a to jsem odpůrce detektivek argumentující tím, že většina detektivek nemá žádnou literární hodnotu, že jde o čistou, prostou jednodušší zábavu. Tahle detektivka mě přesvědčila, že i tento žánr může být napsát velice kvalitně a hodnotně.
Prostě se za ty 3 původní hvězdy omlouvám...

Rapeh
18.02.2023 4 z 5

K tomuto autorovi nevím co psát za recenze abych se neopakovala. Prostě zase dokonalý poslech.

medlovice
27.01.2023 5 z 5

Přečetla jsem po druhé, už moji vlastní knihu , pěkně pomalu a pečlivě , ten konec, to vyřešení , propletence jak to sebe vše zapadalo i se staršími případy, je to geniální. Můj mozek si pěkně povzpomínal kdo je kdo a kam patří, starší nevyřešená vražda, muž, který dlouho čekal na svůj čas, muž s neobyčejně modrýma očima a nezvykle blondatou kšticí , to je nejlepší konec nejen z dánovek, ale ze všech detektivek, co jsem kdy četla.

99jana99
07.01.2023 5 z 5

Tleskám, četlo se to samo. Dominik Dán mě prostě baví a každou knihu bych zatím hodnotila stejně pozitivně. Asi půjdu hned na další.

Gibis
06.01.2023 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale já ty kluky z Nášho mesta fakt baštím :) Miluju jejich humor, odpouštím jim jejich hříchy a na každý další případ se neskutečně těším a jsem šťastná, že DD stále chrlí nové díly. A když přidám dokonalé načtení audioknihy M. Geišbergom, zážitek je bezkonkurenční.

ArwenAragorn
25.09.2022 5 z 5

81%
...Načiahol sa do plechovej skrine a vybral fungl novú prevádzkovú knihu od fungl nového žiguláka model dvetisícstosedem. Nový typ ruskej mašiny v plnej výbave - čo v praxi znamenalo, že všetky štyri okná sa dali kĺukou stiahnuť aj vytiahnuť a z výfuku sa v kuse dymilo.
________________________________________________________________________________________________________

Další bezvadná detektivka. Krauz tentokrát pomáhá svému kamarádovi detektivovi z Brna. Vražda ženy a dítěte z vesnice u Brna, ze které byl původně jasně podezřelý manžel se hodně zamotává. Opět čtivé, napínavé a nechybí typický humor.
Já doporučuji.

marekB78
23.09.2022 5 z 5

Tak tenhle spisovatel mě hodně baví. Zajímavá knížka nejen ohledně napětí, ale i lidských vztahů na oddělení a vývoje vyšetřování. Určitě musím sehnat i zbývající knihy autora, které jsem ještě nečetl :)

Benny215
26.08.2022 5 z 5

Je to silně návykové

Radka1911
04.08.2022 5 z 5

Další skvělá detektivka mého oblíbeného autora. Hodnotím opět pěti hvězdičkami (on prostě jinak psát neumí).

muf-rodrigo
18.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Po delší době jsem si pustil chronologicky další případy v audioverzi. Vyšetřování běží svižně a je zajímavě spletité, jen jsem se trochu nemohl zbavit dojmu, že tam je až příliš mnoho náhod. Nicméně je logické, že když se vyprávění soustředí na pouhé dvě dějové linie z mnoha paralelně probíhajících, může jejich souběh vyznít nerealisticky.

tittanie
23.02.2022

Tak jsem si dala pauzu tři dny a přečetla několik jiných knih a musela jsem se pustit do dalšího Dána.
I tento díl je super. Jsem hodně nadšená straně se mi líbí jak autor proplétá více knih dohromady, akorát je to trochu náročné na moji paměť. Moc se mi líbilo propojení s případem v ČR. Tak zase si dám chvilku pauzu a pustím se do dalšího dílu.

ErikaKej
02.01.2022 5 z 5

Skvelá detektívka,opis práce operatívcov,hladanie a vypočúvanie svedkov a vyriešenie prípadu. Kniha plná napätia vypočuta v úžasnom podaní pána Geišberga. Jedna z mojim naj od DD.

SadUnicorn
24.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Tahle kniha je vážně plná vyšetřování a vyslýchání svědků od začátku do konce. Sledujeme hned 3 různá vyšetřování, která se na konci krásně logicky spojí dohromady. Každý milovník detektivního žánru si přijde na své.
Opět se setkáváme s faktem, že moc, kterou některým lidem propůjčuje jejich obrovské bohatství, je velmi nebezpečná a vymyká se klasické představě o spravedlnosti a trestu dané zákonem. Na druhou stranu nemám pocit, že by pachatel unikl trestu, i když to není trest v podobě vězení.
Přesto mi tato kniha nepřišla tak napínavá jako ty předchozí. Možná je to tím, že vyšetřovatele vlastně netlačí čas, protože další vražda na obzoru není.
Před touto knihou doporučuji přečíst Něžnou fatamorgánu. Není to vyloženě nutné, ale čtenář pak lépe pochopí pohnutky muže s nebezpečně modrýma očima. Je zajímavé vidět jak ztráta blízké osoby změní povahu člověka.