Červený kapitán
kniha od: Dominik Dán
KoupitKoupit eknihu
Pri rekonštrukcii starého cintorína v centre Nášho Mesta vykopú robotníci truhlu s pozostatkami bývalého kostolníka z Kostola svätej Barbory. Nešetrným zaobchádzaním sa truhla otvorí a chlapi zistia, že v lebke má zatlčený klinec. Na miesto záhadného nálezu privolajú začínajúceho detektíva z oddelenia vrážd Richarda Krauza a jeho staršieho kolegu Eduarda Burgera, ktorí onedlho zistia, že o odhalenie skutočnej príčiny smrti nebohého kostolníka nemá záujem ani cirkev, ani vyššie miesta....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371480/big_cerveny-kapitan-6BV-371480.jpeg 4.2694Naše Mesto / Případy Richarda Krauze 6.
Žánr:
Detektivky, krimi, Literatura slovenská
Vydáno: 2007, Slovart (SK)
Komentáře (182)
Kniha Červený kapitán

Za vsetkym je taky... az IndyJonesovsky hon za pokladom. (ale naozaj tak v pozadi) A jeden prilis zanieteny vysetrovatel. Dan prekrocil hranicu zanru, ukrocil mierne bokom, a rozvinul aj vedlajsiu linku tajomeho pokladu.
Pridanou hodnotou detektivok Dominika Dana je kronika nasej nedavnej historie. Takze zakonite nakoniec doslo aj na taky fenomen, akym je symbioza katolickej cirkvi s prakticky kazdym politickym rezimom. V cervenom kapitanovi konkretne s tajnou sluzbou komunistickeho rezimu. Za cenu kolaboracie a odovzdavania informacii dostali od rezimu povolenie spravovat cast svojich niekdajsich majetkov a ...v podstate ak budu drzat hubu a krok, zit si ako prasata v zite nadalej. Obcas vyrobime nejakeho martyra, obcas disidentskeho farara, ale vsetko pod kontrolou. Plus nie nezanedbatelny bonus, cirkev si tisko mohla cakat na zmenu rezimu a zase sa dostat aj k zvysku svojich majetkov. Comu verila ona, komunisti nie, takze kazdy mal pocit ze ma veci pod kontrolou.
No a do toho vam pride drsnejsi vysluch, nasledne poprava podgurazenymi agentmi, neporiadne odpratana mrtvola, mala nahoda, a dalsi pripad je na svete. Prave urcitou zmenou tempa a temy vycnievajuca detektivka z tejto serie. Velmi prijemne citanie, a podnietilo par spomienok.
Maly nedostatok som si zapricinil ja sam. Audio som pocuval v cestine, na co u Dana nie som zvyknuty, Asi bol Kapitan v nejakej akcii na audiolibrix tak som to hodil do kosika hned, nepozerajuc jazyk a interpreta. Ale toto ma nevytrhlo zo zazitku, aj tak asi 80% vsetkeho citam alebo pocuvam v cestine hlavne zo zvyku a kvoli ovela kvalitnejsim prekladom. Tentoraz som si dal prelozit svoj rodny jazyk... no nevadi. :)

Na konci by se člověku skoro chtělo křičet bezmocí. Krauz sice vypátral viníky, ti byli potrestáni jinak, než by si asi představoval, ale rozkrýt celou mašinérii se mu stejně nepodařilo (i když to vlastně nebyl jeho úkol). Na druhou stranu se mu ani nedivím i když jsem mu obrovsky fandila. V tomto dílu to skoro vypadalo, že má nějaké superschopnosti i když měl asi jenom štěstí. Takže na něho určitě nezanevřu a přečtu si další díl.

Konečně jsem se také dostala k proslulému a tajemnému Dánovi!
Příběh začíná skvěle, první třetina mne opravdu navnadila a vyvolala ve mne vzpomínky na horké léto 1992 a mnohé tehdejší estébácké kauzy. Ovšem ve chvíli, kdy děj začne napodobovat Ekovo Foucaultovo kyvadlo říznuté Brownovým Ztraceným symbolem, můj zájem hodně opadl.
Pobavily mne některé autorovy narážky na slovenskou realitu těch let (zvláště Sokol – Jastrab :=) a také některé „chybky“ českého překladu. Zejména ta na straně 124, kde jeden detektiv druhému doporučuje přečíst si Kosidowského knihu Co říkají EVANGELÍCI!
Panu překladateli vzkazuji, že evangelíci není totéž co evangelisté, a kromě toho by bylo vhodnější místo doslovného překladu slovenského názvu Čo rozprávali evanjelisti použít název té knihy, pod jakým vyšla v češtině – Na počátku bylo slovo, viz zde: https://www.databazeknih.cz/knihy/co-rozpravali-evanjelisti-77105
A také: když se jednou nějaká postava jmenuje Ferdinand, pak by se o pár stránek dál neměla najednou jmenovat František – a to ani když je o krycí jméno.
Ale jinak čtení to bylo napínavé, to jo.

Tak tato kniha DD mě opět bavila a těšila jsem se na každou chvilku, kdy budu moct číst.

Dominika Dána poslouchám audio knihy a díky němu jsem poslechu přišla na chuť. ( dříve jsem to zavrhovala s tím že raději vidím pismenka).
Tento díl byl zajímavý tím, že kdo vyrůstal v komunismu si umí představit, že to takto fungovalo. Myslím si, že knihu jinak vnímá mladá generace a jinak generace tzv. Husakovich děti

80%
..."pracoval pod krycím menom Červený kapitán...obluda...viete, prečo mal také meno? Lebo keď končil výsluchy, mal ruky červené až po vykasané rukávy!"
_______________________________________________________________________________________________________________
Další výborná Dánovka, ale na můj vkus tam bylo příliš záhad, tajemství a vysvětlování ( i když zase dozvědět se něco nového třeba o templářích špatné nebylo). A bylo to dost drsné, přesto nechyběl typický humor. Napínavé a hodně akční.

Za mě zatím nejslabší kniha od DD, co jsem zatím četla. Přišlo mi to celé tak nějak moc. Nicméně i tak 3*, protože to bylo napínavé a tajemné. Nicméně dánovky s klasickou detektivní zápletkou mi sedí více.

Další výborná knížka. Tentokrát mi připomíná příběh Indiana Jonese ale v česko-slovenských reáliích... Autor prostě umí, ať už si za látku ke svému příběhu vybere cokoliv. Palec nahoru za hlavní postavu Richarda Krause i skvěle propletenou dějovou linii vyšetřování s mysteria ferens. Možná jen to finále mohlo být o trochu kratší. Ale opět přečteno jedním dechem.
Štítky
detektivní a krimi romány Státní bezpečnost (StB) vraždy policie templáři zlato poklady mučení církev zfilmováno
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2016 | ![]() |