Naše hrady

Naše hrady https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321243/bmid_nase-hrady-zob-321243.jpg 4 16 10

Poznejte stavby známé a dodnes obývané,ale i zapomenuté, restaurované nebo opuštěné zříceniny, zbytky paláců a opevnění, dnes pokryté bujnou vegetací. Některé jsou na snadno přístupných místech, v rovinách, údolích, na kopcích, k některým vedou náročné turistické stezky. Co je navzájem spojuje? Vážou se k nim nejrůznější mýty a pověsti. Publikaci doplňují zeměpisné souřadnice a fotografie pořízené speciálně pro tuto knihu.... celý text

Žánr:
Mytologie , Architektura , Historie

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Naše hrady - Mýty a legendy z Čech a Moravy , 2016


více info...

Přidat komentář

paganblood
24.03.2024 5 z 5

Je to na pět hvězd, protože mne české hrady zajímají, a kniha je zpracována velice dobře, čtivě, s množstvím exkluzivních černobílých fotografií, nicméně některé milníky mi tam chybí, například Lemberk...

Ronnie68
15.08.2021 5 z 5

krásná kniha o vybraných českých památkách, doplněná o černobílé fotografie ... :)


Naďa2411
02.05.2021 3 z 5

Knize dávám velké plus za abecední seznam hradů a místopisný údaj, zatím jsem si pročetla historii a tím i spojené mýty a legendy jen u hradů, které jsem již v minulosti navštívila. V knize jsou černobílé fotografie, což mně se líbí, protože o to víc na mě dýchá dřívější doba. Postupně si budu ostatní hrady dočítat při dalších návštěvách.

PetiJelinkova
31.01.2020 3 z 5

Celkem zajímavé čtení. Jen je škoda, že fotografie nejsou barevné.

vlastimil577
05.12.2018 5 z 5

Krásné a zajímavé čtení. Historii mám rád - děkuji !!

MíšaS.
31.12.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila, se všemi příběhy a pověstmi, jen jsem si posteskla, že tam není více obrázků a hlavně mi bylo líto, že ty obrázky nejsou barevné. Ale v dnešní době internetu si najdete vše, co chcete vidět :)

Daydreamer
16.12.2017 4 z 5

Pěkně vypravená kniha, pěkné počtení, jen ten výběr hradů bych viděl rád jiný - aby tam nebyly hrady takřka úplně zaniklé, například - a naopak, aby tam nechybělo třeba Rábí, Valdek atd.

Titi
10.05.2017 4 z 5

Vladimíru Liškovi jsem se záměrně vyhýbala. Má neuvěřitelně široký záběr, od Ježíše Nazaretského, přes UFO, Karla IV., paranormální jevy, Čachtickou paní, až po upíry a kdoví co ještě. Od takového autora přece nemůžu čekat nic pořádného!
Kupodivu Naše hrady mě překvapily. Kniha je psána velice čtivě a poutavě, zaujaly mě pověsti, nádherné černobílé fotografie, kterých je v knize hodně. Najdeme zde hrady známé, i ty méně známé, i zříceniny. Jen nějak nechápu, jak mohl svolit k tak příšerné obálce, jak přes nějaké barevné sklíčko. Možná je to záměr, kdo ví...

Pablo Kral
26.11.2016 4 z 5

Hradologie je nepochybně impozantní disciplína, ale sám sebe - eufemisticky řečeno - mohu jen těžko zařadit mezi její znalce. Tuto neblahou skutečnost (no prostě ostuda) jsem se pokusil napravit koupí Našich hradů od V. Lišky a shlédnutím dokuseriálu Štíty království českého s Tomášem Durdíkem. Pochopitelně nelze tyto dva autory srovnávat prakticky v žádném ohledu, ovšem v mých očích se oba vhodně doplňovali a dotvářeli romantickou atmosféru. Ač toho velmi želím, neměl jsem mnoho příležitostí k osobním návštěvám hradů, tvrzí, či pevností (dobře znám jen Ronov), ale v poslední době razím takovou teorii, že člověk nemusí zrovna procestovat svět, aby něco poznal a pochopil. Tato kniha byla zajímavá jak svým legendistickým pojetím, tak čerstvým fotografickým doprovodem a zaujala čestné místo v mé knihovně. Dlouho jsem řešil (bezpochyby velmi relevantní) otázku kolika hvězdami ji ověnčím. Vyhrály to čtyři. O přidání té páté budu vážně uvažovat, ale asi až po druhém přečtení. Dá se v podstatě říct, že Vladimír Liška mne i přes vražedné tempo psaní ani nepřekvapil, ani nezklamal.

Anie361
18.11.2016

Hezká kniha, potěší jako dárek.