Naše děti, naše světy

Naše děti, naše světy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130841/nase-deti-nase-svety-130841.jpg 5 17 2

Čerství rodiče stojí před nekonečnou řadou rozhodnutí týkajících se způsobu, jak nejlépe pečovat o své dítě, a přirozeně hledají radu a pomoc u přátel a příbuzných, kteří už děti vychovali. Vědci ale zjišťují, že většinu po generace předávaných postupů je třeba znovu pečlivě prověřit. Kniha Naše děti, naše světy je kombinací praktických informací o rodičovské péči a vědecké analýzy provokující k zamyšlení. Je první studií ukazující, proč vychováváme své děti tak, jak je vychováváme – a navrhuje, abychom se zamysleli nad tradičními názory na rodičovství převládajícími v naší kultuře. V této převratné knize antropoložka Meredith F. Smallová představuje svá pozoruhodná zjištění na poli nové vědecké disciplíny - etnopediatrie. Profesorka Smallová ve své práci spojuje objevy pediatrů, výzkumníků v oboru vývoje dítěte a antropologů, kteří studují, do jaké míry je naše rodičovská péče založena na biologických potřebách a do jaké míry na kultuře – a jak často to, co diktuje kulturní tradice, nemusí být to nejlepší pro naše děti. Mělo by miminko spát o samotě? Je kojení lepší než krmení z láhve, nebo je to mýtus 90. let? Kolik času by mělo uběhnout, než matka vezme do náruče plačící dítě? A jak je pro rozvoj kojence doopravdy důležité, když na něj mluvíme nebo mu zpíváme? To jsou jen některé z důležitých otázek, které Smallová pokládá. Odpovědi jsou nejen překvapivé, ale mohou dokonce změnit způsob, jímž pečujeme o své děti!... celý text

Literatura naučná Rodina
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Our Babies, Ourselves , 1999


více info...

Přidat komentář

vampyrcik
25.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha se spoustou informací z biologie lidských mláďat, které jsou ovšem podané v kontextu dané kultury. Ukazuje, že vlastně každá rodičovská cesta ma v určitém prostředí smysl a že je možné vyhovět lépe mláděcím potřebám i v naší kultuře, pokud víme čeho chceme dosáhnout. Budu doporučovat všem nastávajícím rodičům.

Silmarien
06.05.2017 5 z 5

Veľmi zaujímavé písanie o etnopediatrii a jej rôznych pohľadoch na deti - nosenie, dojčenie, spanie, vývin človeka a vývin dieťaťa, prečo sa rodíme v podstate nedovyvinutí a pod. Porovnávanie rôznych kultúr, ako to v nich chodí, popis rôznych štúdií. Samozrejme z celej knižky vyznieva príklon k prírodnejšej výchove, ale nezaznievajú tam žiadne násilné súdy a odmietanie správania tej ktorej kultúry - pre mňa veľmi dobre zmierlivo písaná kniha, ktorá má hlavu a pätu.


Štítky knihy

děti výchova novorozenci

Autorovy knížky

Meredith F. Small
americká, 1950
2012  94%Naše děti, naše světy

Kniha Naše děti, naše světy je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce13x
Chystám se číst35x
Chci si koupit20x