Naše budoucnost je lokální

Naše budoucnost je lokální https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479098/bmid_nase-budoucnost-je-lokalni-lum-479098.jpg 4 9 4

Kniha brilantně vysvětlující podstatu dnešních problémů a jejich řešení Jedná se o naprosto unikátní knihu, která nás uchvátila tím, jak srozumitelně, čtivě a přitom (i pro zaneprázdněného čtenáře) stravitelně a na "pár stránkách" vysvětluje, jak jsme se dostali k dnešním problémům a se stejnou lehkostí nastiňuje i nutná řešení. Nevíme o žádné jiné knize, která by toto v takové jednoduchosti zatím dokázala. Myslíme si proto, že je to jedna z těch knih, které v dnešní době "post-faktické" potřebujeme. Proto jsme se jí rozhodli v naší mateřtině vydat. Pokud totiž máme změnit svět, je třeba udělat dvě věci v následujícím pořadí: Zaprvé si musíme vyjasnit, co je s ním špatně. Zadruhé se potřebujeme se shodnout na řešeních. O knize více v: Naše nejradikálnější kniha: Čtečka rentgenových snímků Antónia Guterrese Fakt je ten, že globalní rozmach korporátního laissez-faire kapitalismu v posledních bezmála padesáti letech s sebou přinesl strmý nárůst chudoby, nerovností, pocitů nespravedlnosti a tím logicky i extremismu. Politická stabilita je minulostí, klimatický chaos sílí - více viz "krize". Jak se dočtete v knize, naše budoucnost musí být znovu lokální. Je třeba začít znovu začít žít tam, kde dnes většina pouze bydlíme. Potřebujeme znovu-objevit pravidla "dobrého života" tak, jak ho v naší tradici definoval Aristoteles.... celý text

Ekonomie a obchod Ekologie, živ. prostředí Zemědělství
Vydáno: , PeopleComm
Originální název:

Local Is Our Future: Steps to an Economics of Happiness , 2019


více info...

Přidat komentář

vladku
09.01.2023 odpad!

Brak. Nejvíce člověk ušetří ne využíváním slevových akcí, ale prostým nekoupením zbytných věcí. A stejně tak vidím přínosnost této knihy, pro ekologii bude nejpřínosnější ji prostě nekoupit, přínosy jsou dle mě menší než náklady na tisk knihy. A to, co shledávám nejužitečnějším, příručka pro kolibříka, je dostupné online.
Jinak je to „hezká“ ukázka zaujatého pohledu. Kniha obsahuje spoustu faktu, polopravd, i dezinterpretací, mnohé ozdrojovaná. A pak tyto fakta, ty negativní jsou přisouzeny autorem odsuzovaného jevu – v případě této knihy globalizaci a ty kladná jsou přisouzeny autorem uctívaného jevu – v případě této knihy lokálnosti. Naštěstí je to děláno tak okatým jevem, že to člověku udeří po pár stránkách cca 40. stránka).a
Stručný popis knihy? Za všechno může globalizace.
Je zjevné, že autorka je etatista. Mnohé z těch kritizovaných věcí správně nepřímo popisuje, že jsou za ně vinni státy, centralizované chování, nicméně autorka místo kritiky státu kritizuje globalizaci.
Na jedné straně kritizuje, jak rodičovství nebo tvorba vlastního jídla je ohodnocena nulu, aby o kousek dál to ani nezmínila, když zmiňuje nerovnost na světě, která používá stejné dříve kritizované ukazatele.
Na jedné straně kritizuje, že je málo regulací firem, aby o kousek dál správně identifikovala, že současné regulace decimují především menší firmy, větší firmy rozloží náklady do větších objemů či jinak je lépe zvládají.
Na jedné straně kritizují, že státy mají „málo“ moci oproti korporacím, aby o kousek dál říkali, že je potřeba místo státních silnic a dálnic, investovat do lokálních projektů.
Na jedné straně mluví o tom, jak globalizace nutí lidi pracovat místo být v komunitách, a na jiném místě řeší alá Marx tvorbu pracovních míst.
Kniha je plná takových rozporů, argumentačních faulů jak falešných dilemat.
Kniha zklamala nenaplnila možný potenciál. Nejužitečnější částí je dostupný online: https://www.peoplecomm.cz/prirucka-pro-kolibriky Kniha plná inspirativních lokálních aktivit, bohužel nejde do hloubky a tak praktické otázky zůstávají nezodpovězeny.
Škoda, že ve svém textu víc nepomáhá lokálním službám jak prakticky lépe probruslit spletí regulace. Nebo jak zastavit dotace, pobídky, regulace a další státní zásahy, protože ty nejvíce pomáhají velkým firmám. Mnohé projekty, co obdivuje jinde, by v EU plné certifikací, regulací nešli zrealizovat.

whack
21.08.2022 4 z 5

V tejto knihe sú zaujímavo popísané negatívne dopady globalizácie – od rôznych sociálnych a zdravotných dopadov, po klimatickú zmenu. Ako alternatívu autorka presadzuje decentralizáciu a návrat k lokálnym ekonomikám, pričom argumenty má celkom presvedčivé. Som na 100% stotožnený s myšlienkou formou zdola aj zhora obnovovať lokálne ekonomiky na úkor ekonomickej globalizácie, no nezdieľam príliš autorkine utopické vízie, že odstránením globalizácie a decentralizáciou sa ľudia vrátia do bodu, keď žili šťastnejšie, bezstarostnejšie a solidárne k sebe navzájom, pretože si myslím (a utvrdili ma v tom aj knihy ako napr Kolaps od Jared Diamonda), že takýto bod v histórii ľudstva reálne neexistoval, navzdory niekoľkým výnimkám, ktorými autorka argumentuje (napr obyvateľmi Indickej náhornej oblasti Ladak, ktorí sú však dnes už globalizáciou psychicky a kultúrne zničení tiež).

Mali by sme ničiť ekonomickú globalizáciu a obnovovať lokálne ekonomiky, obnovovať domácu výrobu a spotrebu. Je to jedna z kľúčových problematík sveta, ktoré by sme mali riešiť. Páčilo sa mi, ako prehľadne a zrozumiteľne je táto kniha písaná, a navyše bez nadbytočného politizovania. Odporúčam na prečítanie.


roso.mak
26.01.2022 3 z 5

Ach jo. Tahle knížka je tolik tolik potřebná, ale hrozně špatně napsaná.

Hrozně mě to připomíná styl jakým studenti píšou diplomky, včetně mě. Takovéto: uf informace jsem tam narvala, pryč od toho. Mám prostě neodbytný dojem, že původně to byl jeden obří dlouhý odstavec, který nakladatel nechal rozškubat na části a opatřit mezititulky.

Jednotlivé věty jsou v pořádku, tematické rozčlenění také, ale čte se to absolutně mizerně.

pepe837
19.09.2021 4 z 5

Kniha ukazuje,jakým zlem je globalizace.O co vše nás obrala a jaké jsou její důsledky.Neveselé,neradostné čtení.