Náš dům je v plamenech

Náš dům je v plamenech
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425023/bmid_nas-dum-je-v-plamenech-BUj-425023.jpg 4 43 43

V srpnu 2018 se tehdy patnáctiletá Greta Thunberg rozhodla nejít do školy a začít před švédským parlamentem svou pravidelnou páteční stávku za klima, čímž zažehla jiskru globálního hnutí bojujícího s klimatickou krizí a inspirovala miliony studentů ke stávkám za planetu. Později obdržela prestižní Prix Liberté či nominaci na Nobelovu cenu za mír. Kniha Náš dům je v plamenech obsahuje český překlad knihy Scény od srdce, kterou společně s Gretou napsala její matka operní zpěvačka Malena Ernman, otec Svante Thunberg a sestra Beata Ernman. V této publikaci najdete také nejdůležitější Gretiny projevy, které v anglické verzi vyšly pod názvem No one is too small to make a difference.... celý text

Biografie a memoáry Politologie, mezinárodní vztahy Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Broken Books

Scener ur hjärtat / Speeches, 2018

Jrsnbl
23.06.2021 4 z 5

Greta je pro mnohé útokem vtipů. Lidé ji uráží za její vzhled, diagnózu nebo věk. "Tomu přece nemůže rozumět takové děcko, já mám nejlepší světonázor," pochází z hlav tradičních čecháčků a nejen nich. Problém je však v tom, že Greta klimatické změně rozumí dost. Neskutečně dost.

Knihu napsala společně se svými rodiči. V první části se dovídáme o jejím dětství, poruchách potravy, šikaně nebo Aspergerovu syndromu. V závěru Scén od srdce se však dostáváme ke Grétinému zájmu o aktivismus, ekologii a studentskou stávku.

Před přečtením, ač jsem člověk, který se silně snaží omezit svou uhlíkovou stopu (nejím maso, nelétám letadlem...), jsem měl na Gretu Thunberg tak trochu negativní náhled. Knihu jsem však hltal každým slovem a z Grety se mi v hlavě rázem stala frajerka. Náš názor na určité věci se převážně tvoří z informací, která nám jsou předkládána médii... A pokud se člověk ze všech stran dočítá, jakým pomateným děckem Greta je, za pomatené děcko ji v hlavě pokládat budete.

Náš dům je v plamenech. Je třeba ho začít hasit. Ihned.

NGC6715
15.06.2021 4 z 5

Pokud budete očekávat knihu primárně o ekologii, která nabídne technická řešení, budete zklamáni. Nicméně kniha nabízející uspokojivá technická ekologická řešení neexistuje vůbec. Pro mě to nebyla kniha primárně o ekologii. Je to příběh dítěte s Aspergerovým syndromem, které se o ekologii začalo zajímat, a jeho rodiny. Možná bych knihu doporučil spíše zájemcům o psychologii nebo lidem, kteří mají ve své blízkosti někoho s lehčí formou autismu nebo Aspergerovým syndromem, než zájemcům o ekologii. Pár zajímavých úvah o ekologii zde jistě je, ale pro mě by se kniha příliš nezměnila, kdyby si Greta zvolila jakýkoliv jiný obor. Z hlediska ekologie můžete očekávat spíše porovnání toho, jak se lidé na ekologii dívají a snahu změnit jejich pohled. A také to, jak je pohled člověka s Aspergerovým syndromem odlišný od těch ostatních. Na obou stranách jsou lidé stejně pevně přesvědčeni o své pravdě. Projevy Grety jsou spíše emocionální, technická část se omezuje víceméně na konstatování problému a jeho uznání jako faktu. I tak je to ale mnohem více, než dělá většina ostatních lidí. V prvé řadě je nutné, aby lidé problém začali brát vážně.

Kniha Náš dům je v plamenech obsahuje český překlad knihy Scény od srdce - Nemohli nechat název Scény od srdce? Nebo vymyslet něco podobného? To by vystihovalo knihu daleko lépe.

DominaCZ
20.05.2021 1 z 5

Greta je směšná postavička a je smutný, že ji v tom ještě matka podporuje.
Když dostaneme hlody o jejích údajných nemocech, díky nimž by pak ale nemohla zvládat ty projevy, a přebal, kde vypadá že nás chce zapálit ona sama, není to dobrá volba.

Lenka.Vílka
17.04.2021 4 z 5

Hmm, asi hodně záleží na tom, co od knihy očekáváte. Protože knihu tvoří vlastně dvě knihy. Scény ze srdce a Projevy.

Scény ze srdce je přesně to, co vám slíbila anotace. Je to životní příběh jedné rodiny. Čtení to je zajímavé, ale místy jsem se přistihla, že se trochu nudím kvůli stylu vedení vyprávění. Což způsobuje, že některé dialogy potom působí moc strojeně. Za což podle mě může i použitý přítomný čas. A že ty vzpomínky nenapsal spisovatel. Škoda. Sice to potom působí jako "z lidu" a nevím, zda i "user friendly". Za mě tedy zajímavé, ale místy špatně čtivé... :(

A potom přijdou ony projevy. Zde lze hodnotit ne jejich hodnota, ale jejich provedení (páč, kdo si knihu přečte, je jasné, že...) a informace a jak je to sestavené. Mají svůj samostatný obsah, název a datum s místem. Takže za mě splněno na jedničku.

Greta Thunberg je podle mě taková lidská oliva. Buď jí přijdete na chuť a zbožňujete, nebo jí nepřijdete na chuť a nenávidíte. A nic mezitím. Prostě buď s ní souhlasíte nebo ne...

Dávám čtyři hvězdy kvůli tomu, jak je kniha napsaná. Pořád je to kniha a to by se v hodnocení mělo brát do úvahy...

Miladad
26.09.2020 4 z 5

Zajímavý vhled do života teto dívky. Myslím že není důležité jaké má duševní poruchy, ale to co nám chce sdělit a hlavně skutečnost že plno lidí fakta o klimatické změně nechce slyšet. Proto jí moc držím palce podporuji jí i další mladé kteří se v hnutí fridays for future angažují.

Realienka
10.07.2020 5 z 5

Skvelá kniha o tom, ako klimatická kríza pomohla jednej rodine nájsť smer. Zo začiatku boli kapitoly pomerne zmätočne radené, ale ako kniha pokračuje prestane to čitateľ vnímať.
Za mňa výborné čítanie a množstvo informácií podaných s adekvátnou naliehavosťou.

Marcela52
06.07.2020 5 z 5

Je dobře, že tato kniha vyšla, i když to není snadné ani optimistické čtení. Určitě je tam ale hodně inspirativních myšlenek a je na každém z nás, aby se zamyslel nad tím, co opravdu potřebuje k životu. Příroda si zatím poradila s bezohledným drancováním sama, ale ten čas, kdy toho ještě bude schopna se dramaticky krátí. Měli bychom více myslet na naše děti, než na to, jak si nejlépe užít životy, které žijeme až příliš hekticky. Spotřeba v tzv. vyspělých zemích je nepřiměřená tomu, co naše planeta snese, tak se zkusme uskrovnit, než bude pozdě...

horkosladka
16.06.2020 3 z 5

Ze začátku mě kniha bavila. Ale když jsem pochopila, že knihu vlastně napsala Gretina matka, operní pěvkyně, a ne Greta sama, tak jsem byla zklamaná. V podstatě většinu textu se řeší různé diagnózy v rodině Thunbergových, což mě v půlce knížky přestalo bavit. Škoda, některé myšlenky jsou naopak podnětné a nutí k zamyšlení, právě ty, které se týkají klimatické krize. Kniha na mě obsahem působí chaoticky. Kapitolky se na střídačku věnují Gretině autismu, matčině kariéře a ADHD, politice, klimatickým otázkám atd. Ve výsledku dostanete gulášek, který nemusí chutnat každému. Ale něco si přeci jen odnesete. Že být jiný je těžké, ale zároveň to může být vaše přednost. Že svět, ve kterém žijeme, si tvoříme sami a každý se tím, jak žije, podílí na osudu celé planety.

charlizee
01.05.2020 4 z 5

Řečeno slovy Grety: “Tohle je knížka o klimatu a má být nudná.” Upřímně vám říkám, že už jsem četla nudnější knížky. Mnohem nudnější. A zdaleka nebyly o klimatu.

“...pravda je jen další věc, která se dá koupit za peníze.”

“Žijeme jen jednou..., ale co ti po nás?”

“Vám došly výmluvy a nám dochází čas.”

“Naděje je úplně všude. Ale to na nás klade požadavky.”

Greenfingers
09.04.2020 5 z 5

Kniha líčí životní příběh rodiny, kde téměř všichni její členové (kromě otce Svanteho) trpí nějakou duševní poruchou. Není to však pro ně handicap; vyrovnávají se s touto skutečností každý po svém a úspěšně.
V případě Grety je to její veřejná angažovanost v oblasti ochrany životního prostředí. Tato činnost se stala smyslem a náplní jejího života. Díky ní překonala potíže s příjmem potravy a začala komunikovat s okolím. Stala se neoficiálním mluvčím vědců, kteří již desetiletí upozorňují na rizika spojená se změnou klimatu.
Gretin hlas zní naléhavě a přesvědčivě. Dokázala inspirovat milióny lidí na celém světě a podnítila je k aktivnímu zapojení se do boje za další budoucnost nastupující generace. Protože (a o tom jsem hluboce přesvědčen) kdybychom globální klimatickou krizi nadále brali na lehkou váhu, následky pro celé lidstvo by byly fatální. Každý z nás může svým (ač malým) dílem přispět ke změně. Rozhodující jsou však postoje a kroky vlád, politiků, ale zejména korporací, které jsou největšími znečišťovateli životního prostředí.
Gretě v jejím úsilí fandím. Sám se snažím o co nejmenší uhlíkovou stopu a hřeje mě vědomí, že lidí , kterým současný kritický stav není lhostejný, neustále přibývá.

iška
23.02.2020 5 z 5

O Gretě jsme dost četli v médiích, ale kniha nám přeci jenom její osobnost i problematiku přibližuje více. No osobně si myslím, že bych měla za sebe přistoupit k nějakým činům v osobním životě.

amaenium
02.01.2020 4 z 5

První část mě překvapila, nečekala jsem tak důkladný vhled do rodiny Ernman-Thunbergových. ale o to líp pak uvede čtenáře do problematiky a to nejen ohledně klimatických změn. V určitých částech mi vyprávění matky přišlo příliš vyumělkované, popisy detailů, které mohly být zamýšlené poeticky, mi akorát narušovali čtení. Zvláště pak když o kousek dál se zabývá obecnými fakty (konkrétnější fakta mi zde chyběly). A v jiných částech byly pasáže zdlouhavé, někdy trochu zbytečné. Avšak jakmile jsem se dostala ke grétiným projevům, čtení šlo opět hladce. vzhledem k tomu, že jsou to projevy v rámci určitého časového úseku a na různých místech, je jasná možnost opakování některých pasáží. Ještě bych zmínila pocity, které jsem během čtení měla – v první části to byla převážně beznaděj, v druhé pak bojová odhodlanost.
Kniha rozhodně dala podněty k přemýšlení. Rozhodla jsem se, že se na toto téma více zaměřím v osobním životě a sama provedu nějaké změny.

OsolenéKnihy
16.12.2019 5 z 5

Kéž by této knize dali šanci všichni, co popírají klimatické změny a tuhle osobu nemají rádi. Do problematiky vás uvede příběh celé rodiny, osvětlí vám její fungování a pochopíte, že Greta to opravdu nemá od rodičů. Dozvěděla jsem se zde spoustu informací o klimatu. Jen v závěrečných projevech to bylo už dost podobné a tak jsem trochu ztrácela pozornost.

Autoři knihy

Greta Thunberg