Národní parky Středozápadu USA

Národní parky Středozápadu USA https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266554/bmid_narodni-parky-stredozapadu-usa-266554.jpg 5 6 1

Jen málokde na světě najdeme tolik národních parků, jako je tomu na americkém Západě. A jen málokde na světě jsou tyto parky tak různorodé, krásné a přitom všechny v dosahu jen několika hodin jízdy autem. Autor navštívil většinu nejznámějších amerických národních parků několikrát. Po prvním průvodci Jihozápadem USA, který vyšel v roce 2013, vydává nyní volné pokračování této knížky, v níž popisuje nejkrásnější národní parky Středozápadu USA. Největší prostor je věnován úchvatnému Yellowstonskému národnímu parku, mnoho fotografií a rad pro cestu je však i ze Skalistých hor, z NP Badlands, NP Grand Teton, NP Grand Staircase Escalante, z NP Mesa Verde a dalších. Popsána je navíc cesta k Bonnewille Salt Flats, testovací dráze rychlostních automobilů na Velkém solném jezeře u Salt Lake City. A jako bonus jsou přidána ještě některá místa z národních parků Jihozápadu, která se do předchozí knížky nevešla: mimořádně působivý trek Navajo Loop Trail v Bryce Canyon či cesta k proslulé Delicate Arch v národním parku Arches. Navíc je v průvodci podrobně a prakticky popsána cesta na dno Grand Canyon k řece Colorado a k mystickému Phantom Ranch. Průvodce Středozápadem se snaží, podobně jako průvodce Jihozápadem, o nové pojetí: je podrobně po jednotlivých dnech popsána dvoutýdenní (alternativně i třítýdenní) cesta, kterou autor v létě 2014 projel a může ji doporučit jako možnou, i v tomto relativně krátkém čase dobře uskutečnitelnou. Závěrem pak autor přidává i obecné rady k individuálnímu cestování a rady zdravotní ze své osobní pediatrické praxe.... celý text

Přidat komentář

Sidonka3
15.06.2021 4 z 5

Nádherně zpracovaný „kochací“ průvodce a cestopis, který nás stručně provádí po nejkrásnějších národních parcích, nacházejících se v Středozápadu USA. Kniha poskytne základní informace o zdejších malebných parcích s různorodou krajinou, faunou a flórou v divoké, čarokrásné romantické přírodě. Vrchol tvoří Yellowstonský NP, NP Grand Teton, NP Rocky Mountain, zvláštní krajiny NP Badlands a další. Jsou propojené silnicemi s nezaměnitelnou atmosférou napříč prériemi. Kniha je plná krásných fotografií jako z jiného světa (úžasná vyhlídka na Grand Canyon Lodge, kamenité stezky, které se vlní do nitra kaňonů, včetně zvláštních členitých útvarů z vápence v Bryce Canyon, vyhlídky na řečiště Bighorn Canyon, snímky nám ukážou i krásu podvečerních písečných dun v Great Sand Dunes nebo zelené kopce a louky Národního parku Wind Cave a zalesněné části jiných území (dolní část Skalistých hor).
Jistý prostor zde mají i historické stavby (viktoriánské hornické městečko Georgetown, hřbitov prvních přistěhovalců, Deadwood, jedno z nejslavnějších měst zlaté horečky na Divokém Západě) a další památky, muzea a památníky, které se staly neodmyslitelnou součástí americké historie.
Cesta vedoucí územím států Colorado, Nebraska, South Dakota, Wyoming, Utah, Montana, Idaho a Arizona se prý dá stihnout za čtrnáct dní (?).
Krásně se na to dívá, pro představu je to OK.
Motto: „Není těžké vyjet z Čech do světa s cestovní kanceláří. Není ani těžké vyjet bez cestovní kanceláře, pokud chcete. Je jen třeba vědět, jak na to.“ :-)
P.S. Obálka knihy se mi moc nelíbí, zato vnitřek je plný krásných scenérií.

Kniha Národní parky Středozápadu USA je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x