Národní park Šumava 30 let

Národní park Šumava 30 let https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479210/bmid_narodni-park-sumava-30-let-PgD-479210.jpg 5 2 1

Národní park Šumava, který si v roce 2021 připomíná už třicáté výročí svého založení, je nevyčerpatelnou studnicí příběhů, poznatků a zajímavostí. Kniha sumarizuje historické i nejnovější informace o flóře, fauně a dalších oblastech šumavského života, aby je poutavou formou přiblížila také laickým čtenářům. Vedle svébytného autorského stylu Jana Dvořáka zaujme bohatý fotografický doprovod, zahrnující i některé dnes již unikátní fotografie.... celý text

mira.l
mira.l
10.09.2021 5 z 5

Tenhle dárek k třicetinán NP Šumava se opravdu povedl!! Krásná kniha jak po stránce grafické (kvalita papíru, množství a kvalita fotografií), tak obsahové. Kniha v jednotlivých kapitolách přibližuje jak historii CHKO a NP Šumava v obecnější rovině, tak tématům velmi konkrétním. Na začátku se dozvíme, co předcházelo jeho vzniku, stručnou, leč vcelku přehlednou časovou osu toho, co se kdy v parku za dobu jeho existence dělo, především ty zásadní přelomové okamžiky, které se týkaly hlavně boje s kůrovcem, změn v systému členění jednotlivých zón parku i to, jak jsme postupně poznávali, že hospodaření v něm se nedá praktikovat stejně jako v běžném hospodářském lese. Těmto tématům je věnována především úvodní část knihy, i když jejich střípky se dají najít i v jiných kapitolách.
Ty se pak zabývají mnoha konkrétními tématy, z nichž některá jsou mediálně celkem známá, jako třeba záchrana a návrat rysa, vlka, tetřeva či bobra, vděčné téma - boj s kůrovcem - se pravidelně stávalo i velmi žhavým tématem politickým a v nějaké rovině se vlastně prolíná celou knihou, jiná témata zase až tolik známá nejsou. K těm patří třeba témata o spolupráci se správou sousedního parku Bavorský les, kapitoly o kornatci, motýlech, loukách, problematika zachování či nezachování sekundárního bezlesí, návrat sokola, perlorodek, revitalizace mokřadů a další.
V závěru knihy je pak zařazeno představení několika z těch nej- šumavských lokalit, které je snad i povinnost navštívit. Březník, Poledník, Prameny Vltavy, Ptačí potok/Trojmezná, Plechý a Plešné jezero, Smrčina. Není to ale jenom jejich pouhé představení, jsou to ve většině případů lokality, které do značné míry ovlivnily osudy parku a jeho další směřování. Třeba blokádami ekologických aktivistů proti kácení, na které se v té době pohlíželo všelijak, ovšem jejich výsledkem je v konečném důsledku dnešní zonace parku a řada míst ponechaná přirozenému vývoji, ve kterých tak dnes můžeme sledovat tu nádhernou podívanou, jakou nabízí příroda při obnově horských lesů. Z knihy mi také poměrně jasně vyplynul asi největší ignorant ve vedení parku za dobu jeho existence, který byl sice možná odborníkem na dopravu, ale v čele této instituce asi nikdy stanout neměl, protože mi to připadá, že jeho ideálem bylo snad vykácet celou Šumavu, a pak už by asi přišli developeři... Ale to jen tak na okraj.
Po knize o šumavských pralesech další krásný počin z pera tiskového mluvčího NP. Jen tak dál!!

Štítky knihy

Šumava příroda ochrana přírody NP Šumava

Autorovy další knížky

Jan Dvořák
česká, 1980
2016  100%25 let příběhů Národního parku Šumava
2021  100%Národní park Šumava 30 let
2017  100%Pralesy Šumavy

Kniha Národní park Šumava 30 let je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x