Národní očista

Národní očista https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51293/narodni-ocista-51293.jpg 4 10 2

Podtitul: retribuce v poválečném Československu Kniha osvětluje stíhání více než jednoho sta tisíc podezřelých válečných zločinců a kolaborantů prostřednictvím českých soudů a trestních komisí po 2.světové válce. Pro českého čtenáře může být pro svůj pohled na československou cestu od nacistické okupace ke stalinské diktatuře v mnohých směrech překvapením. Na rozdíl od publikací, které vykreslují retribuci spíše jako politickou spravedlnost prosazovanou komunisty, autorova práce, oproštěná od jakýchkoliv politických vlivů anebo stále se opakujících tradičních zkreslujících výkladů, je dokladem, že až do Února 1948 existovala u soudů a příslušných komisí upřímná snaha o objektivní posouzení viny. Potrestání kolaborantů a válečných zločinců představovalo opravdový, i když problematický pokus vyrovnat se se zločiny minulosti, včetně těch, které spáchali sami Češi. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Academia
Originální název:

National cleansing


více info...

Přidat komentář

Habrovan
17.06.2022 3 z 5

Ačkoli mám na retribuční vraždění svůj názor, autor se v knize vyhýbá hodnocení zjevných sadistů a zaobírá se jen spornými kauzami, což celé posunuje do jiného světla. Knihu ale stojí za to přečíst.

jprst
26.05.2017 4 z 5

Zajímavý pohled historika - cizince na dobu po II. světové válce v Československu nezatížený národními předsudky nebo zažitými výklady našich historiků, od kterých se v řadě případů dost výrazně liší.