Národní hospodářství

Národní hospodářství https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229142/bmid_narodni-hospodarstvi-229142.jpg 4 8 2

Publikace seznamuje s nejvýznamnějšími okruhy problémů týkajících se národohospodářské teorie. V textu je zahrnuta problematika měření výkonnosti národního hospodářství, peněz, inflace, hospodářských cyklů, ekonomického růstu i měnového kurzu. Pozornost je věnována také roli státu v tržní ekonomice, vysvětlena je zejména fiskální a měnová hospodářská politika. Druhá část publikace se věnuje národohospodářskému vývoji v českých zemích od začátku 19. století.... celý text

Přidat komentář

Set123
30.08.2022 5 z 5

S komentářem Blembl se nedá nesouhlasit. Publikace je napsána velice lehce a svižně, autoři se netrápili se složitými větnými konstrukcemi, takže je poměrně (na standardy akademických textů) jednoduché dočíst větu tak, abyste si pamatovali, jak začala.

Jedná se prima facie o učební text k předmětu „Národní hospodářství“ na právech na Masarykově univerzitě. Což je samo o sobě zajímavé, pojem „národní hospodářství“, ač mimochodem užitý i v Listině základních práv a svobod, je považován za socialistický přežitek, asi jako daný předmět. Uklidněte se, není to tak tragické. Učebnice z mého pohledu slouží hlavně coby základní seznámení s ekonomie vůbec, s tím, že ano, je zaměřena spíše na státní zásahy do ekonomiky. Není to ale, myslím, nic tak hrozného a náročného.

Nechybí ani obligátní historický exkurz (zde na nějakých 60 stranách), který se pomalu stává únavným, ale s tím se člověk už tak nějak musí smířit. Pojat je zde navíc poměrně velkoryse ke studentům, není detailní, dlouhý, zkrátka vyčerpávající, což je milé.

Vlastně tento text mohu upřímně doporučit, v kontrastu s jinými je to příjemná změna.

Blembl
11.09.2016 5 z 5

Kniha se čte hodně rychle a dobře.