Narodili se, aby přežili

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Tři mladé matky a jejich neobyčejný příběh o odvaze a odhodlání přežít. Skutečný příběh Češky, Slovenky a Polky, které těhotné odjely do koncentračního tábora Osvětim. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477780/big_narodili-se-aby-prezili-EYF-477780.jpg 4.8834
Žánr:

Komentáře (275)

Kniha Narodili se, aby přežili

Vendula897
05. února

Když jsem držela tuto knihu prvně v ruce, podivila jsem se, jak je možné psát o holocaustu s nadějí v lepší zítřky. Po pravdě, zaradovala jsem se, že je to možné a že kniha bude jakousi oslavou života.
Není. A nikdy ji pravděpodobně ani být nechtěla. Příběhy žen, jejichž život začal smysluplně se řítí do tmy židovského pogromu, mění lidí v lidem se nepodobající trosky a dětem krade šťastné dětství. Mengele je zde popsán v celé své zrůdnosti, kdy Hippokratova přísaha od základu padá a medicína stijí na prahu pekla.
Přesto se i v dobytčácích, bez základních hygienických potřeb, rodí děti, které přežily. Malé drobné nic přikryto v hadrech začalo dýchat a žilo. Příběhy tak podobné a tak jiné.
Oslava života jako takového to není, přesto život oslavuje.
Smutné, ale nádherné čtení

Rozarka454
03. února

Kniha rozhodně stojí za přečtení, místy jsem ji musela odkládat, protože byla až moc emotivní a potřebovala jsem to rozdýchat při představě, že tohle všechno se opravdu dělo. Ale souhlasím s tím, že by měla být součástí povinné četby. Velice silné čtení

PetrV439
24. ledna

Četl jsem ji jedním dechem! Stojí za to!

pavel1238
16. ledna

Naprosto strhující vyprávění a knížka, která by měla být součástí povinné četby ve škole. Hodně cením, že se toho dost dozvíte o osudech hlavních hrdinek před válkou, ale i po ní.

zandu
12. ledna

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se do této knihy pustila, v mé knihovně ji mám už nějaký ten pátek a stale jsem se nemohla odhodlat. Ted nastal ten čas a bylo to neskutečné, otřesné. Četbu této knihy jsem musela prokládat čtením něčeho lehčího, "hezčího".
Asi jedna (pro mě) z nejsilnějších knih na toto téma a že jsem jich už přečetla dost.

Marki019
26.12.2022

Za mě jedna z neljepších knih o osudech židů za 2.světové války. Zajímavé si přečíst o chodu různých táborů. Velké plus je, že se dozvíme i o životě po válce.

JaninaV.
02.11.2022

Tak tohle bylo opravdu silné čtení. Pěkné zpracování knihy, dobře se četla, i když chvílemi jsem odkládala a vydýchvávala. Co všechno člověk vydrží v děsným podmínkách a ještě svádí boj o své nenarozené dítě, natož potom za jakých podmínek se narodí......

Hanouzzz
30.10.2022

Knih s tématikou holokaustu jsem již pár přečetla, tato rozhodně vede… Moc se mi líbilo, že kniha není uzavřená osvobozením tábora, ale dozvídáme se i co se dělo po… Neskutečné, srdcervoucí příběhy, moc doporučuji.

1 ...