Narkopolis

Narkopolis https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176151/bmid_narkopolis-176151.jpg 4 45 6

Kniha, jejíž děj začíná v zákoutí opiového doupěte a přilehlém bordelu, představuje řadu nezapomenutelných postav v průběhu tří desetiletí. Je to Dimple, hidžra (žena/eunuch) vyrábějící dýmky; Rúmí, vysoký úředník a manžel, jehož závislostí je násilí; Newton Xavier, opěvovaný malíř, který sice odmítá nekritickou chválu, ale současně po ní touží; pan Li, čínský uprchlík a obchodník; a konečně různorodá směsice básníků, prostitutek, pasáků a gangsterů. Narkopolis, román napsaný poetickou a dojemnou prózou, je zářivý debut, fascinující portrét jedné krásné, leč prokleté generace... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

Narcopolis , 2010


více info...

Přidat komentář

hermína14
15.06.2022 4 z 5

Na to, co všechno knížka nese, působí neobyčejně křehce a jemně. Postavy nerozvažují, nepřemítají, nepřebírají, jen žijí...a umírají.
"Vracíme se, ale jen když nás milujete."

Radek99
05.01.2022 5 z 5

Vskutku strhující literární sonda do bombajského podsvětí, do života indických narkomanů i dalších vyděděnců společnosti a jedinců či dokonce celých sociálních skupin stojících na okraji. Popis zlaté éry časů opia a nástup garadu (odpadového heroinu) má své literární kouzlo a skoro se nechce věřit, že jde o autorskou prvotinu. Autorův styl je poetický, často až na hranici magického realismu, v kontrastu s tím ovšem kniha obsahuje velké množství naturalistických pasáží a výjevů a někdy až nepříjemně expresivní popisy násilných scén či sexuálních praktik, opravdu působivý autorský mix...je znát, že Džít Tháil dobře zná reálie a ví, o čem píše...tipuji, že v nejedné bombajské ,,cháně" strávil podstatnou část svého života... PS: Velké uznání zaslouží Libuše Čižmárová za vynikající překlad!


VerčaFF
10.08.2017 5 z 5

Velice zajímavá kniha, a to nejen exotickým prostředím. Je to takový smutný povzdech nad osudem jedné indické generace a nad tím, jak se mění doba. Líbí se mi, že autor své postavy nesoudí, ale ani neoslavuje, spíš představuje realistický portrét jedné společenské vrstvy. Už dlouho jsem nečetla něco, co by na mě tak zapůsobilo.

Warana
08.06.2017 5 z 5

Na to, že takhle knížka v podstatě není vidět, užila jsem si ji moc. Jeden z literárních skvostů, který mi zůstane ještě dlouho v paměti.

Honzeecheck
05.11.2014 3 z 5

Extrémně lákavý prostředí indickýho podsvětí, nominace na Booker prize... tohle mi mělo podle všeho utrhnout hlavu. Ne že by to nakonec bylo špatný, to ne, ale prostě to nějak nesepnulo. Jedná se spíš o různě propojený smutný a vulgární historky, který se navzájem proplétají, než o opravdovej román. Kromě drsnejch popisů sexuálních aktů všeho druhu mi toho v hlavě moc nezůstane se obávam.

Wichita
19.12.2013 4 z 5

První komentář. Božíčku!

Narkopolis je poměrně čtivé vyprávění (tedy, pokud se prokousáte mindfuckovým začátkem) o příbězích lidí scházejících se v opiové cháně v Bombaji. Toliko ve zkratce. V podstatě dostanete naservírované osudy, které nejsou zrovna bezstarostné. Samozřejmě. Plus Vám kniha osvětlí spoustu pojmů a historických událostí a souvislostí, že si budete připadat o něco chytřejší.

Neváhala bych ji doporučit všem milovníkům realismu.

Štítky knihy

drogy Indie indická literatura Bombaj

Autorovy knížky

Džít Tháil
indická, 1959
2013  75%Narkopolis

Kniha Narkopolis je v

Právě čtených9x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce44x
Chystám se číst45x
Chci si koupit14x