Narcismus – vnitřní žalář

Narcismus – vnitřní žalář https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320959/mid_narcismus-vnitrni-zalar-S3P-320959.jpg 4 126 24

Narcismus (narcistická porucha osobnosti) patří k mimořádně rozšířeným formám psychických obtíží dnešní doby. Zkušený německý terapeut Heinz-Peter Röhr se ve své knize zabývá osobitým způsobem vzniku této poruchy, jejím průběhem a naznačuje možnosti jejího překonání. Za východisko si autor zvolil kuriózní pohádkový příběh bratří Grimmů "Železná kamna". Hlavními protagonisty pohádky jsou princ zakletý do železných kamen, která stojí v lese a princezna, která v tom lese zabloudila. Závěrečný doplněk je stručným, věcným pojednáním o popisované poruše, o jejím společenském významu a konkrétních možnostech terapie.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

Narzißmus – das innere Gefängnis , 1999


více info...

Přidat komentář

růžovámakrela
03.08.2022 5 z 5

Celá porucha demonstrovaná na pohádce... ale proč ne, autor je evidentně hlubinně zaměřen. Takže pokud vám tento přístup k psychologii nesedí, berte to jako varování. Za velké plus považuji zahrnutí tématu "patologicky kompatibilního" partnera k lidem s narcistickou strukturou - i tomu je věnována podstatná část knihy.

Kyri
05.07.2022 3 z 5

Kniha je hodně upovídaná. Z první půlky si beru, že na nepříjemné pocity mohou pomoci návykové látka nebo vážná nemoc :). Postupně jsou informace trochu užitečnější. Nicméně mám pořád pocit, že se tam zamotaly symptomy, které vedou k jiným diagnózám (jako např. pocit prázdnoty a postrádání hranic).
Zaráží mě autorova jistota v interpretaci pohádek a chápání symbolů. Prostě ví, jak to je.
Chápu to tak, že autor má velkou trpělivost s lidmi, kteří se mění jen pomalu a ne vždy, i s kritickým postojem těchto pacientů. To je jeho hlavní přínos.


xTerezax
27.06.2022 3 z 5

Je mi hrozně líto, že nemohu dát více *, ale jsem trochu zklamaná. Autorova kniha "Závislé vztahy" je opravdu skvělá, tudíž jsem předpokládala, že její sestra pojednávající o tak zajímavém a komplexním tématu, jako je narcismus, bude na stejné (neli vyšší) úrovni. Neberte mě špatně, kniha rozhodně není žádným brakem, přesto si ale myslím, že téma narcismu mohl autor pojmout mnohem praktičtěji, a v některých případech více do hloubky. Jak už zde i bylo napsáno, občas se natolik soustředil na to, aby symptomy narcismu symbolicky napasoval na pohádkový příběh, že to místy působilo trochu křečovitě a člověk se musel hodně soustředit, aby vlastně pochopil, co tím chtěl básník říci. Škoda. Nelituji přečtení, zároveň bych však knihu vyloženě nedoporučila, k tomuto tématu existují publikace jiné, lepší, poutavější.

AnnaKoll
19.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihy Heinz-Peter Röhra jsou nesmírně přínosné - ať už se laicky zajímáte o psychologii, nebo jste rodič a chtěli byste vědět, jak výchovu svých dětí neposrat.
Díky metaforickému výkladu pohádky je příčina vzniku narcistické poruchy krásně pochopitelná.
Tato kniha je takovým stručným, ale velmi věcným průvodcem ze spárů narcistické poruchy. Některé části jsou adresovány lidem, kteří poruchou přímo netrpí, ale setkávají se s ní ve svém okolí.

"K narcistickému zranění došlo během vývoje v raném dětství. To vedlo k překážce ve vývoji nebo blokádě. Matka je většinou sama narcisticky narušená a nedokázala dítěti dovolit prožívání určitých pocitů, zvláště nesměly být projevovány pocity zlosti a závisti. K zablokování došlo většinou skrytě a manipulativně. Dítě se cítilo ve své "takovosti" odmítnuto. Bylo poraženo a snažilo se ustavit rovnováhu přizpůsobením a odštěpením pocitů. Obětovalo své pocity, aby matce samo bylo dobrou matkou."

Od Heinz-Petera Röhra doporučuju i knihu Závislé vztahy, ve které je vysvětleno, proč se někteří lidé dostávají do vztahu s narcisticky narušenými lidmi a nechávají se jimi vykořisťovat.

Plague
12.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Velmi inspirující kniha. Touto a jí podobnými bych nahradil brožurky v čekárnách v porodnicích a na předporodních kurzech. Kniha se věnuje duševních poruchám, ale velmi dobře ukazuje vliv, jaký rodiče na dítě v jeho nejútlejším dětství mají. Že poučky a nesmysly tak často prezentované odbornicemi a odborníky na slovo vzatými mohou mít velmi fatální důsledky, které si člověk ponese možná celý život.
Velmi výstižně jsou uváděny "modelové" případy s vysvětlujícími komentáři, které člověk snadno pochopí.

Doporučuji

Matty_v
10.03.2021 2 z 5

Chtěla jsem porozumět tomuto typu poruchy osobnosti, ale kniha mi moc nepomohla. Za mnohem srozumitelnější považuji knihu "Dont´t you know, who I am" od Durvasula, Ph.D, Ramani S., která toto téma umí převést do každodenní reality života s člověkem, který má ve svém chování tyto rysy významně zastoupeny (člen rodiny, kolega, kamarád, ....), proč nejsou zdravé, k čemu ve vztazích vedou a jak je vhodné se chovat, aby člověka takový vztah poškodil co nejméně. Má i výborná edukační videa na youtube, stejně jako videa od Jana Dvořáka.

Baru_nek
07.03.2021 4 z 5

Zajímavě pojatá kniha o fenoménu narcismu. Ta obraznost byla docela osvěžující. Co se mi ale opravdu nelíbilo, byl překlad Patočky...

Luis
05.03.2021 3 z 5

Škoda, že se celá kniha tak křečovitě drží úvodní pohádky. Popisovat takové niterné hodnoty (a že skutečně je co nabídnout) a zároveň do vyprávění neustále míchat princeznu a žáby mě při čtení dost mátlo a ve výsledku jsem možná nepochytil vše co autor zamýšlel.
Díky alespoň za celkem obsáhlý doslov.

Iwaeu
26.09.2020 5 z 5

Vynikaji kniha, ale tak trochu predpoklada, ze ctenar ma alespon minimalni povedomi o tom, co je narcismus jako diagnoza. Pokud zna ctenar alespon zakladni fakta o narcismu a ma ve svem okoli takto “postizeneho” cloveka, je pro nej tato kniha vicemene zabavnym a oddechovym pruvodcem.

Icequeen
26.10.2019 3 z 5

Rozhodne zaujímavé, len škoda tej prílišnej fixácie na rozprávku. V poslednej tretine sa autor už nemal čoho chytiť a nasilu sa snažil v príbehu hľadať niečo, čo tam nie je. Ako keď vezmete kladivo na puzzle, ktorého dielik nie a nie zapadnúť. Viac by mi vyhovovalo, keby bol text trochu viac odborný a kazuistika bohatšia. Myslím, že ani Grimmovci by sa neurazili, keby bol Heinz-Peter pri pitve ich diela trochu striedmejší.

lucie.8
03.03.2019 5 z 5

Velmi poučná kniha. Obzvlášť když máte ve svém okolí někoho, kdo touto poruchou trpí.

hu_87
19.12.2018 4 z 5

Srozumitelná kniha, chvilkami se čte hůře, chvilkami naopak lépe. Hysterie se mi od tohoto autora četla o dost lépe, i přesto si myslím, že kniha je podnětná a zajímavě podaná.

Mimir
17.10.2018 4 z 5

Pridávam sa ku konsenzu pozitívnych spätných väzieb na knihu, ktorá šikovne a súčasne ozrejmuje dve veci. Prvá, inferiórna, že človek stratil schopnosť porozumieť symbolom napr. v rozprávkach. Druhá, superiórna, narcistická porucha osobnosti, autorom rozpísaná veľmi prehľadne a z tohto prehľadu bola nie len cítiť kvalitná teoretická platforma, ale taktiež skúsenosť terapie s diagnózou narcistickej poruchy osobnosti. Autor myslím, zvládol svoju úlohu par excellans!

Blahorodi
30.08.2018 2 z 5

Dozvěděl jsem se spoustu zajímavého, ale nucené lepení poznatků na pohádku mi přišlo místy až křečovité.

Madam.art
07.03.2018 5 z 5

Vynikající, dobře srozumitelná kniha o fenoménu narcismu, který je mnohem složitější, než jak jej vnímáme z mytologie.

Guepp
18.12.2017 5 z 5

Skvělé uvedení do problematiky pro laika i náročnějšího čtenáře. Perfektně vysvětleno a srozumitelně popsáno.

zipporah
08.11.2017 4 z 5

Ťažký, stredný a ľahký stupeň narcizmu sa prejavuje u oboch pohlaví rôzne. Dievčaťu nie je dovolené prejavovať zlosť, chlapec nesmie plakať. Muž vykrikuje o vlastnej cene a o tom, že nikoho nepotrebuje, žena verí tomu, že musí spraviť veľmi veľa, aby si zaslúžila lásku. Narcizmus sa tvorí v ranom detstve prístupom rodiča (nepochopenie, chlad, nijaká reakcia, naopak reakcia prehnaná, atď.). Vysvetľovanie ženského narcizmu na základe tej rozprávky mi prišlo trochu nepresvedčivé, nezrozumiteľné, neviem, čo má spoločné s narcizmom neschopnosť postaviť sa na vlastné nohy, byť závislou od kráľa otca, počúvať ho na slovo a poslať miesto seba iné ženy do lesa a nepočúvnuť princa o sľube troch slov na rozlúčku s otcom... Kde sa v tej krásnej rozprávke preukazuje narcizmus princeznej, ak len nejde o to, že maximálne premenila pravé Selbst na falošné, aby bola milovaná otcom.. Ubližovala tak akurát sama sebe, kým mužský narcizmus kosí všetky narcisy v Holandsku.. Narcizmus je taký typický a šitý mužom na mieru, ako je hysterizmus (od toho istého autora) na mieru šitý ženám. A veru mi príde tak trochu hysterické zablúdenie v lese, či zúfalé odovzdanie sa životu na pokraji úsilia dostať sa k princovi.. Veď aj sám autor tvrdí, že princ a teda narcis nedokáže city prejaviť (iba ak sebe a tie falošné), kým princezná ich nevie zadržať, čo je známka hysterizmu.. Takže v tomto mi asi niečo uniklo vzhľadom aj na to, že sa pohybujem na pracovisku, kde sú krásne vykreslené tri ženy s poruchou osobnosti, všetky tri stupne narcizmu dokážem podľa knihy im prisúdiť, ale sú to tie príznaky, ktoré má princ, nie princezná.. tá mi stále prišla ako príklad hysterika, ktorý utekal za princom, aby sa utvrdil, že nebude odmietnutý... viď názov knihy od Rohra: Hysterizmus - strach z odmietnuia...

Každý z nás má štipku narcizmu v sebe na tvorenie obranných mechanizmov, a štipku hysterizmu.

LordSnape
29.10.2017 4 z 5

Opět skvělá edice Spektrum a další super Röhr. Narcistní poruchu osobnosti vysvětluje na příkladu Grimmovské pohádky o princi v železných kamnech a opět to funguje skvěle. Něco málo jsem o tom věděl už předtím, ale nikdy by mi nedošlo, jak je to strašné, kde se nachází jádro problému a jak moc dotyční musí vnitřně trpět. Kniha je pak určitě užitečná i tím, že obsahuje spoustu inspirativních citátů a odkazů na jiná díla, a to nejen psychologického ranku.

Miro.slav
15.10.2017 5 z 5

Edíciu "Spektrum" mám veľmi rád. Nie všetky knihy stoja za prečítanie, ale táto áno. Heinz-Peter Röhr opäť boduje. Pôvodne som mal o narcizme skreslené predstavy, až kým som si neprečítal danú publikáciu. Nie je ťažkopádna, ani suchopárna. Naopak. Röhr cez demonštráciu a využívaním symbolov a obrazov z rozprávok veľmi prirodzene predstavuje čo to narcizmus je, čím je špecifická táto porucha a (pre mňa asi najzaujímavejšie) ako súvisí táto diagnóza s prežívaním osamelosti a opustenosti. Syndróm železnej pece bol vynikajúci!

PolarBee
19.05.2017 4 z 5

Rohr opět ukazuje, že s puncem tvrdé vědy si lze poradit i hravou, pohádkovou metaforou, které rozumí naprostá většina. I na skromném počtu stránek dokázal perfektně vystihnout problematiku.
Konec je trochu více teoreticky zaměřený, podlě mě by knize prospělo pokračovat v původním duchu.