Naprostá šílenost

Naprostá šílenost https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479898/mid_naprosta-silenost-anna-na-ceste-z-u-Fwq-479898.PNG 4 145 42

Středoškolačka Anna už týden nevyšla z pokoje. Jakmile to zkusila, rozbušilo se jí srdce a udělalo se jí tak špatně, až si myslela, že umře. Vrací se do školy s diagnostikovanou úzkostí, která na ni dotírá z každého rohu. Najednou je pro ni problém mačkat se s jinými lidmi v autobusu nebo se vydat do školy neprozkoumanou trasou. Příjemné nejsou ani ustarané pohledy rodičů. Nečekané zklidnění přijde do Annina života společně s klukem, který chodí do školy stejnou cestou. I když Anna ani nezná jeho jméno, cítí k němu okamžité přátelství. A když první den prázdnin zastaví před Anniným domem jeho dodávka, vydá se Anna na nečekanou výpravu. Jak to zvládne i s číhající úzkostí? Nový český komiks svým moderním pojetím připomene například díla Rainy Telgemeierové, zároveň se ale vydává vlastním směrem podobně jako hlavní hrdinka Anna, se kterou se bez problému ztotožní holky i kluci.... celý text

Přidat komentář

katerina1237
02.04.2024 4 z 5

Četla jsem docela málo knížek věnujících se těmto tématům a tohle bylo moc hezky zpravované. Příběh, ilustrace a celkově grafické zpracování paráda! Docela mě ale zaráží, že ji rodiče pustili, i když jindy nikam nechodí. Za mě ale určitě stojí za přečtení, a zabere jen chvilku (ehmehmpůlhoďkyehm)

Anna27
06.01.2024 4 z 5

Pro mládež určitě super a stojí za přečtení. Je to lehce depresivní, žádná velká legrace, ale hezky napsané.


Calinda
25.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Komiks určen spíše mladším čtenářům, taková hezky graficky zpracovaná jednohubka. Líbil se mi vztah Anny a Maxe (Max nic neřešil, na nic se neptal a bral Annu i s jejími problémy), ale trochu mě zarazila cesta rodičů do Egypta (možná tím autoři chtěli upozornit na to, že i okolí pacienta musí někde načerpat síly a má právo odpočinout si, neboť zdravotní problémy jsou velmi vyčerpávající i pro jeho blízké okolí). Určitě stojí za přečtení.

Librorumistka
17.10.2023 4 z 5

Musím říct, že tento komiks je v našich českých vodách opravdu jedinečná perla. Nepodařilo se mi totiž najít žádné jiné české YA komiksy, ve kterých se objevuje téma psychické poruchy. Námět je tedy na jedničku, pochválit musím také jedinečné grafické zpracování, kde se střídají tři primární barvy, které se používají dle atmosféry konkrétní situace. Romantická linka, která se v komiksu objevuje, je trochu slabší, ale nevadila mi. Problém jsem měla s dějem a chováním rodičů, protože mi obojí občas přišlo nerealistické. Myslím, že většina rodičů by měla problém s tím, že jejich dcera vyrazila s klukem na roadtrip a neví, kdy se vrátí. Až na tyto drobnosti se mi však komiks velice líbil a mohu ho doporučit.

Knihotyna
04.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tenhle komiks byl naprosto parádní!
Naše hlavní hrdinka se potýká s úzkostí. A ne jen tak ledajakou - úzkostí z úzkosti - bohužel, kdo si někdy podobné stavy zažil ví, že nejhorší je vlastně strach z toho, že znovu přijde strach, že znovu přijde panika, že znovu přijde ten nepříjemný pocit, který prolézá naprosto celým tělem a nechává ho v transu.

Naše hlavní hrdinka Anna by nejraději nechodila do školy, bohužel to není řešení. Je na střední škole a tam jednou zkrátka musí. Snaží se tak překonat veškeré myšlenky a pocity, které ji celé dny tíží. S tím ji pomáhá i přítomnost Maxe. Max tento rok maturuje a před nástupem na vysokou školu se zjeví u Anny s tím, že si udělají výlet. A Anna jede. Bez léků, bez přemýšlení. Ale zná vlastně Maxe?

Co se mi líbilo:
- situace a pocity, které jsou zde popsány jsou skutečné reálné pro lidi trpící úzkostí
- Max - to je prostě jasný kluk :D - Anna má v hlavě to nejhorší a on si zkrátka udělá pohodičku
- chování Anny po prožité panice (atace) - protože když člověk překoná svůj strach (a má u sebe někoho, kdo mu s tím pomáhá), cítí se silnější :)

Co se mi nelíbilo:
- rodiče Anny - jen tak ji z ničeho nic nechají odjet bůh ví kam s klukem, kterého ani neznají?

Super objev, kterého rozhodně nelituji!

Lilda
29.03.2023 4 z 5

Cením knihu pro téma a zpracování. Budu doporučovat dětem kolem sebe. Mám ale i pár "ale". Některé chvíle jsou zvláštní například chování těch rodičů, možná mi i scházel nějaký úvod k tomu, kde se nacházíme, kolik je Anně let a tak podobně.

Nezletilci
24.03.2023 5 z 5

Takto komiks hodnotí Nezletilá kritička Cecílie, celou recenzi najdete na Facebooku ve skupině Nezletilí kritici: "Moc knížku doporučuji. Nezáleží na tom, jestli vám jde čtení, je to komiks. Moc se mi líbilo, jak smutný život plný úzkosti Anna má, a přesto je s Maxem v pořádku."

veriszv
27.01.2023 4 z 5

Kniha je určena čtenářům od 12 let, takže jsem ráda, že se tato důležitá témata dostávají i k mladším čtenářům. Na druhou stranu příběh místy působil trochu zkratkovitě a zrychleně, což nevím, jestli byl záměr vzhledem k věkové skupině? Nicméně to bych odpustila.
Co mi vadilo o mnoho více bylo chování přítomných dospělých postav, které nic moc neřešili a vlastně vše brali dost na lehkou váhu, případně měli nevhodné poznámky.
Celkově ale hodnotím spíše pozitivně. Je fajn tato témata do komiksu, který zvládnou i ne moc velcí čtenáři, přinášet.

Zuzvil
15.09.2022 4 z 5

4,5* Velmi povedený ČESKÝ komiks o úzkostech pubertální dívky. Knížka je označena jako vhodná od 12 let a musím s tím souhlasit, je to velmi adekvátně k tomu věku vedeno, zpracováno a předáváno čtenáři či čtenářce. Graficky se mi kniha také velmi líbila, jak ilustrace samotné, tak barevnost, jsou tam především tři barvy, které by mě nikdy nenapadlo zkombinovat, ale tady mi to přišlo absolutně trefné a velmi povedené. Za mě můžu tuto jednohubku určitě doporučit a budu doufat, že nějaký další krásný komiks zase brzo objevím.

Aprilek
11.09.2022 5 z 5

Krátký komiks o psychické poruše (přečteno za půl hodiny).

Lubošovo
18.08.2022 4 z 5

Ilustrace skvělé, příběh zajímavý, zvrat u konce překvapil. Jednu hvězdičku ubírám jen kvůli tomu, že by se konec dal interpretovat tak, že skoncovat s úzkostmi lze pouhým vnitřním rozhodnutím. Autoři to mysleli dobře, ale tak jednoduché to bohužel není.

SamanthaCook
13.08.2022 4 z 5

Tento komiks je veľmi špecifický, jednak som nikdy taký nečítala a je v ňom veľmi veľa emócií. Keď som ho dočítala tak som nad ním rozmýšľala ešte dva dni.
Mala som ho prečítaný veľmi rýchlo.
V komikse sú veľmi pekné kresby.
Odporúčam všetkým čo majú tiež takýto podobný problém.
85%

Čand@
08.08.2022 4 z 5

Mám popisovaný problém z prvej ruky, som v úlohe Anniných rodičov. Preto mi skoro oči vypadli, keď si oni celkom v pohodičke odídu do Egypta, keď im ich nedospelá dcéra s takýmito problémami len tak neplánovane odcestuje kamsi preč so starším chalanom, ktorého ani nepoznajú. Ostala som celkom paf. Chválim za to, že komiks s touto tématikou vznikol, páči sa mi jeho grafika i veľmi dobré vysvetlenie Anniných stavov, ale samotný príbeh sa mi zdá veľmi nepravdepodobný, resp. chovanie asi všetkých dospelých postáv je divné. Preto bohužiaľ hoci by som rada, nehodnotím plným počtom hviezdičiek.

Kate18
16.07.2022 5 z 5

Krásná knížka, která hezky popisuje, jak se cítí člověk s úzkostmi. Snad přinese větší porozumění pro všechny.

Anna trpí úzkostí, bojí se snad všeho, nejvíc právě úzkosti a strachu. Naštěstí potká Maxe a rozhodne se s ním vydat na neplánovaný výlet.

Štěpinambura
12.06.2022 5 z 5

Krásný komix. Nechtěla bych zažívat život, který se nežije naplno jako Anna.

Alethea_k
22.05.2022 5 z 5

Opět něco, co mě okamžitě pohltilo, zajímalo mě, co se s Annou stane, jak to celé dopadne. Vůbec mi nevadilo, že se jedná o komiks, spíš naopak. Díky tomuto provedení může myšlenka a téma zapůsobit na čtenáře.

Anna 13
07.05.2022 3 z 5

Jsem také Anna... A bohužel také moc dobře vím, co je úzkost. Úzkost z úzkosti.

Jsem ráda, že vznikl komiks, který mladým i dospělým přiblíží tento problém. Jako člověk, který ví, o čem tohle je, si dovolím říci, že se autorům povedlo pomocí obrázků a slov dobře vyjádřit, s čím se potýkají lidé s úzkostnými poruchami a panickými atakami.
Pokud bych měla hodnotit příběh jako takový, tak se bohužel musím snížit k průměrnému hodnocení. Nevěřila jsem celému tomu výletu, reakcím rodičů a koneckonců ani citům Maxe a Anny.

Zkrátka jsem ráda, že se mi komiks dostal do rukou, nezavrhuji ho, ale myslím, že by potřeboval trochu osvěžit, zpravděpodobnit a ubrat na možná příliš dramatickém konci.
Tak úplně mi tato podoba příběhu nesedla.

petrarka72
03.05.2022 5 z 5

Cenná zpráva o úzkosti - a přesná, obávám se...

muchomurka
11.04.2022 3 z 5

Číst si knížku o úzkosti nebylo v mém nynějším rozpoložení nejlepší nápad, neb jsem pak byla taková skleslá. Ale jinak skvěle zpracované téma, oceňuji vhled, který mi knížka dala na to, jak těžké to může být a jaké to je. A děkuji, že já nemusím tyto stavy řešit.
Co se mi na knížce nelíbilo, byla podivná reakce rodičů. Jejich dcera odjede pryč s neznámým klukem a oni si jedou na dovolenou? Chápu, že i pro ně to muselo být těžké, přesto bych však seděla doma a klepala se strachy o svou dceru a čekala na její návrat. Na dovolenou, pokud bych ji potřebovala, bych jela jindy, vždyť se to určitě dá udělat a domluvit.

dagmar7365
18.03.2022 4 z 5

Za grafické zpracování dávám 5*, po obsahové stránce je to až moc "ideální" a jednoduše řešitelné, bylo by krásné, kdyby šlo tak snadno překonat úzkosti i v reálném světě. Ale i tak, zaujalo a víc takových knih, které teenagerům přibližují tato témata!