Napoleon z Černého ostrova

Napoleon z Černého ostrova https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71150/napoleon-z-cerneho-ostrova-71150.jpg 3 34 4

Román, v němž ožívá kus historie z přelomu 18. a 19. stol. , líčí životní a posléze vítězný boj Francoise Toussainta, stojícího v čele bojovníků černé armády. Hlavním hrdinou je Francois Toussaint, jeden z armády otroků pracujících na plantážích ostrova Haiti. Autor zachycuje jeho životní osudy od mládí až k vítězným bojům černé armády jíž stál v čele jako velitel a posléze guvernér ostrova Saint Domingue.... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
04.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Dobrodružný román o Janu Kornelovi od stejného autora se mi líbil ještě více, ale i román o životě Francoise Toussainta se četl dobře a je značně zajímavý. Mladý čtenář dostal k dispozici dobrodružné líčení života skutečného černého hrdiny, který byl sice Napoleonovou Francií uvězněn a usoužen ve vězení, nicméně konečné osvobození Haiti od francouzské nadvlády zajistili dva Toussantovi nástupci, kteří se vzápětí stali diktátory. Teprve po jejich smrti se dá mluvit o začátcích demokracie na Haiti, zatímco svobodným státem bylo Haiti již od roku 1804. Velmi mě zaujalo líčení historie Toussantových bojů ještě před tím, než k Haiti připluli Francouzi. Jak mezi sebou nenávistně bojovali nejen černí otroci a bílí plantážníci, ale do věci se zapojili také míšenci a další dvě koloniální velmoci, Velká Británie a Španělsko. Vzpomněl jsem si na podobně nepřehledné události na Balkáně v období druhé světové války a devadesátých let 20. století.

Iljič
01.07.2020 2 z 5

Kniha není moc čtivá, ale je zajímavá porovnáním se současností. Vyhlazení rudých, otrokářství, krutovláda bílých, osvobození, krutovláda černých, ... Od začátku až dodnes všechno špatně.


ijcro
25.09.2019 3 z 5

Četl jsem to kdysi ve škole. Připadlo to na mě losem, to jako povinná četba. Příběh je to těžký, tragický, jako každý životopis a na rozdíl od Jana Kornela vyprávěný v jiném duchu, poplatný době vzniku. Nejzajímavější byl asi začátek, není to čtení pro každého a pod lavicí.

em54
22.08.2012 5 z 5

Tenhle román jsem četl už před léty. Nebylo to čtení snadné - hltal jsem tehdy Dumase a Maye, takže tohle knížka mi "neodsejpala". Ale příběh mě vtahoval zvolna a snad proto si toho dost pamatuji - bylo to pro mě první poznání skutečnosti, že každá revoluce požírá své děti, že porazit nepřítele v boji za svobodu vojenskou cestou ještě nemusí znamenat vítězství, nemá-li vojevůdce připravenu správnou taktiku pro přechod z bojových aktivit k hospodářské prosperitě. Jak často se o tom můžeme přesvědčit v dějinách dávných i současných...