Přidat komentář

braunerova
14.06.2019 4 z 5

V první dílu, který je spíše sbírkou esejů, se snaží autor nahlédnout do Napoleonovi duše. Druhá část, o dost čtivější, je vlastní životopis, koncipovaný jako pohyb slunce od úsvitu až do noci. Situace u Waterloo byla popsána skvěle. Náročné čtení je plné citací, úvah a historek o Napoleonovi včetně jeho memoárů. Mnoho čtenářů kniha asi neosloví, na druhé straně ukazuje Napoleona z jeho lepší stránky a přináší o něm plno zajímavých a málo známých informací.
O Napoleonovi vyšly tisíce knih. Jeho život, jeho činy, jeho války, ba dokonce i jeho ženy a maršálové jsou dopodrobna zmapovány. Ale jak napsal Stendhal, čím více se o něm dovídáme, tím méně jej známe.

"Liliputáni vidí každou buňku Gulliwerovi kůže, ale obličeje jeho nevidí. Malinkými lokty mohou změřit s matematickou přesností jeho tělo; ale představit, pocítit se v tom těle nemohou. Tak my nemůžeme se pocítit v těle Napoleona. Ale přece toho je třeba, abychom ji poznali."

"Géniové jsou meteory, které musí shořet, aby ozářili svůj věk."
Napoleon Bonaparte

"Ale vždyť je to Rus, Vaše Veličenstvo, podotkl někdo, aby ho uklidnil.
Co z toho vyplývá? zvolal v ještě větším hněvu. Což pak nevíte pane, že po vítězství není nepřátel - všichni jsou lidé!"
Napoleon o zraněném vojákovi na bojišti u Borodina