Nanejvýš čtyři hodiny spánku

Nanejvýš čtyři hodiny spánku https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431284/nanejvys-ctyri-hodiny-spankuB4x0Zy-i84-.jpg 3 106 30

Francouzská komedie o úskalích mateřství, stereotypu manželství a úspěšném skloubení práce s rodinou. Dvě ženy na prahu třicítky. Jedna si buduje kariéru v reklamní agentuře, druhá je na mateřské dovolené. Jedna žije v moderním bytě v Paříži, druhá v domku na předměstí. Jedna drží dietu, druhá už kila navíc nepočítá. Morgan a Emílie. Dvě dávné kamarádky, které k sobě po čase opět najdou cestu. Netrvá dlouho a jejich role se vymění. Morgan otěhotní a nezbývá jí než řešit věčné dilema úspěšných žen – kariéra versus dítě. Prožívá hektiku těhotenství spojenou s výběrem vhodné porodnice, sháněním volného místa v jeslích, nepříjemnými kontrolami u gynekoložky. Bojuje s nevolnostmi v práci a prožívá obavy z budoucnosti. Emilie se zase z domácího života snaží utéct, hledá práci, zvažuje rozvod a prožívá románek s přitažlivým hasičem. Pomůže Morgan Emílii s návratem do světa pracujících? A usnadní Emílie Morgan vstup do světa matek?... celý text

Přidat komentář

Anie94
12.08.2022 3 z 5

Kniha se mi az tak nelibila. Mozna proto, ze deti jeste nemam, ale s laskou se na ne pripravuji. Nesedel mi moc styl psani autorky, nektera rozhodnuti hrdinek se mi taky nelibila, protoze ja bych to nejspis udelala jinak.

Ale jinak je to mila odpocinkova knizka s mnoha historkami ze zivota, ve kterych se mozna nektere z vas poznaji. A mozna jednou i ja kdybych se rozhodla si knizku pozdeji precist znova.

_Michelle_
23.10.2021 4 z 5

Nenáročné a příjemné čtení o útrapách mateřství, organizování času, zaměstnání, vztazích a nově nalezeném přátelství. Kniha je rozdělena na kratší kapitoly. Střídá se vyprávění ze života dvou dávných kamarádek. Tou první je utahaná Emílie, která je ze strany svého muže zanedbávanou manželkou, dále je matkou dvou capartů a ženou v neuspořádané domácnosti. Druhou ženou je Morgane, která má milujícího parnera a časově náročnou práci, přičemž zarputile bojuje o kariérní růst. Líbilo se mi propojení životů těchto hlavních hrdinek, jakož i jejich životní posuny kupředu. Kniha je čtivá. A i když o uvěřitelnosti příběhů by se dalo debatovat, tak se ji v rámci daného žánru nebojím doporučit.


FlLys
19.04.2021 2 z 5

Dle popisu se jedná o komedii. Já se tedy ani jednou nezasmála. Navíc je příběh dost málo uvěřitelný. Chybí tam taky dost důležité věci. Kariéristka jde na rizikové těhotenství a nic, žádné negativní pocity vůči dítěti nebo situaci... Nic prostě autorka to přejde bez povšimnutí...

Vlastula.P
23.03.2021 5 z 5

Za mě super oddychovka ???? I když příště bych si ji raději četla po porodu než v 8 měsíci ???? četla se sama, tyhle jednoduchý knížky mám ráda.

Allla9
26.01.2021 4 z 5

Dvě kamarádky, které se potkávají po letech odloučení, si navzájem závidí své životy. Milé, humorné příběhy ze života.

Martina1725
09.12.2020 4 z 5

Někdy lehce depresivní, někdy úsměvné a někdy hřejivé. Hlavně je zajímavý kontrast dvou hrdinek a to, jak se obě vyvíjí.

lenka9044
06.10.2020 5 z 5

dobra kniha, odpocinkove cteni. sice je to příběh z Francie, ale v některých věcech se to od naší země vůbec neliší

Péťa087
27.09.2020 5 z 5

Příjemná oddychovka, která mě vtahla do děje. V některých pasážích Emilie mi připadalo, ze mi mluvi z duše ???? Doporučuji k dobrému čaji nebo kávě, nohy nahoru a na nic jiného nemyslet ????

Shirlei
23.09.2020 5 z 5

Knížka je velice zábavná a oddechová. Příběh je o dvou kamarádkách, které se sejdou po letech, přičemž jedna se chce z mateřské vrátit zpátky do pracovního procesu a ta druhá naopak kariéru mění za mateřskou dovolenou. Čte se to rychle, člověk se u toho zasměje i si odpočine. Skvělá kniha.

Nikychlupova
27.07.2020 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla, nasmála jsem se.

MamaKnihomolka
07.02.2020 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Čekala jsem takové průměrné odpočinkové čtení. Naopak kniha se velmi dobře četla, byla čtivá, jednoduše psaná s kratšími kapitolami. U určitých scén nebo poznámek jsem se opravdu nasmála a přikyvovala. Autorka dokázala výborně vystihnout pravdivé situace co se matkám prostě stávají.
Jen jsem měla pocit, že čím víc jsem se blížila ke konci knihy, tím víc mi přišlo, že se autorka už unavila a nebylo to takové jako na začátku.
Rozhodně doporučuji jak maminkám tak i ženám co těhotenství teprve čeká.

ciniminisek
15.01.2020 3 z 5

Dychtivost po humoru sice toto francouzské dílo neukojí, avšak letmý úsměv se přinejmenším dostaví. Nanejvýš čtyři hodiny spánku řadím do škatulky cílových skupin a proto ji doporučuji především matkám, které alespoň jednou pomyslely na slova stereotyp a nespokojenost. Protože příběh krásně poukazuje, že změna je sice možná, ale především na to, že vždy toužíme po opaku toho, co jsme si sami nadělily.

locin
03.09.2019 2 z 5

Znovu se ke knize asi už vracet nebudu. Konec mi přišel trochu zmatečný autorka skákala z jednoho období do druhého, že jsem se chvílemi ztrácela... Asi francouzská literatura nebude úplně pro mě :)

lenkaBajza
12.03.2019 4 z 5

Žádné veleliterární dílo to není, ale pěkná oddechová četba. Asi jsem ji zrovna potřebovala, líbila se mi a jsem spokojená. Střídání hlavních hrdinek v krátkých kapitolkách je fajn, jejich starosti také. 3/4 knihy se mluví o těhotenství Morgan, možná autorka mohla dát více prostoru i jejímu mateřství (a nezapomenout vyjmenovat všechny strasti:D). Konec je na můj vkus dost osekaný a bohužel už také trochu nudil.
Občas sice čtenář narazí na nějakou naprosto absurdní situaci, ale i tak. Spokojenost:-)

Lemurka
28.03.2018 1 z 5

Knihu jsem dočetla, ale bylo to spíš utrpení než potěšení. Napsáno jak od středoškoláka, obsah taky bída. "Hrdinky" v knize nesympatické, kariéra na prvním místě, dítě na vedlejší koleji, šup ve 2 měsících do jesní, vidět mimčo půl hodiny denně, ať ho vychovává cizí žena ...? Tohle jako matka neuznávám, proto se mi to ani nečte lehce.
Kariéra a děti prostě nejdou dohromady.

Daenerys
09.01.2018 5 z 5

Celkem mě mrzí to obecně nízké hodnocení a to mě asi popostrčilo při rozhodování mezi 4 – 5 *, dát plný počet. Bylo to fajn. Živé, čtivé, pěkně vystavěné. Líbilo se mi střídání kapitol z pohledu dvou hlavních postav a jejich prolínání. O to to celkově mělo větší záběr. Vůbec bych řekla, že to má šmrnc, já se rozhodně bavila.

Karola050716
27.05.2017 3 z 5

Pomalejší rozjezd, ale potom fajn. Příběh Morgan a Emílie určitě více ocení ženy, především ty, které si prošly těhotenstvím a péčí o dítě. Některé postřehy jsou opravdu přesné - buzerující doktorka, těhotenské vůně, dokonalé matky v okolí atd.

Šárka5875
13.03.2017 4 z 5

Nanejvýš čtyři hodiny spánku je víc než výstižný název. Kniha osloví zejména čtenářky, které už alespoň jedno těhotenství prožily. Rozhodně se potom ve spoustě situací najdou a nebudou jim cizí, naopak.
Autorka píše s humorem a nadsázkou, ale některé pasáže mě dokázaly i dojmout.
Hlavní hrdinky jsou sympatické ženské. Neváhají si ze sebe dělat legraci. Určitě v knize nechybí správná dávka ironie a sebeironie. Ani jedna z kamarádek však neměla ideální dětství a svým způsobem se na nich podepsalo. Pro své děti jsou však ochotné udělat cokoliv.

Pokud hledáte oddechovou knihu, která je částečně romantická, vtipná a rozhodně z reálného života, určitě Nanejvýš čtyři hodiny spánku doporučuji. Nudit se nebudete.

janyska13
23.09.2016 4 z 5

Kniha o běžném životě, která není určena jen matkám dětí. I když jim se bude líbit asi ještě o něco více.

lenkaabooks
16.09.2016 3 z 5

Mateřství versus kariéra. Morgan, s vysokou pozicí ve firmě, otěhotní. Emílie, matka dvou dětí, se vrací zpět do práce. Dvě kamarádky ze školy se po letech zase našly a řeší spolu a každá zvlášť běžné, i méně běžné situace. Zapsání ještě nenarozeného dítěte do jeslí, rozvod, porod v přímém přenosu. Čtivá kniha, ale nenadchla.

Štítky knihy

láska humor partnerské vztahy Francie těhotenství mateřství

Autorovy knížky

Marlene Schiappa
francouzská, 1982
2019  68%Nanejvýš čtyři hodiny spánku

Kniha Nanejvýš čtyři hodiny spánku je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst35x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x