Zběsilost v srdci

Zběsilost v srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22959/zbesilost-v-srdci-22959.jpg 4 55 10

Námořník a Lula série

1. díl

První část šesti volně na sebe navazujících románů o Námořníkovi a Lule. Zběsilost v srdci je příběhem Námořníka a Luly, jejichž láska je od začátku vystavena nepříznivým okolnostem a náhodám. Nepřející Lulina matka dělá vše proto, aby oba mladé lidi od sebe oddělila – pokud možno navždy. Námořník a Lula se rozhodnout utéct, a tak se vydávají na cestu. Život „on the road“ však není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát, a uskutečnit sny je ještě těžší. Zvlášť když jste plní vášně, pro ránu nejdete daleko a zlo na vás číhá v každém hotelovém pokoji. Kniha byla zfilmována v roce 1990 režisérem Davidem Lynchem, jako Námořník se představil Nicholas Cage, jako Lula Laura Dernová a jako zloduch Willem Dafoe.... celý text

Literatura světová Novely Romány
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Wild at Heart , 1990


více info...

Přidat komentář

dr.horrible
27.10.2022 3 z 5

Skvele vykreslené charaktery obyčajných ľudí skrz dialógy, ale chýba tomu ten Lynch. Zbesilosť v srdci je jeden z mojich najobľúbenejších filmov a kniha má skrátka menej imaginácie. Pri ostatných postavách, jak je dej úplne prostý vaty, pôsobí trochu brakovo. 70%
Ps: Páči sa mi, jak je knižka pekne nadizajnovaná. Teším sa, že ju mám v knižnici.

boticelli
09.04.2022 5 z 5

Knížečka o sladkém nic aneb spalující lovestory. Lula a Námořník, miluju je už dávno z filmovýho plátna, teď jsem se do nich mohl začíst, zaposlouchat se do jejich rozverných dialogů a úvah. Třeba když se Lula zasní, jaká by to asi byla smrt roztrháním divokým zvířetem…


FirstDaw8ID
26.07.2021 2 z 5

Nebudu lhát, jako první jsem viděl Lynchovo zpracování, ovšem knižní předlohu s ním srovnávat nebudu. Známé jméno na mě vyskočilo v e-shopu za příjemných 59 korun, tak jsem neváhal a následně knížku sbalil s sebou na dovolenou, kdyby na ni třeba zbyl čas. Literatura je to nenáročná a oddychová, milostný pár na útěku, do toho si vyprávějí příběhy stylem: "Už jsem ti říkal příběh o tom,...?" Dějovost je téměř minimální, skrze podivné historky se dozvíte o různých obskurních postavách a dokonce si přečtete povídku (Dobré spojení) od detektiva, kterou dvojici pronásleduje. Celkově mě to příliš neoslovilo, zřejmě takový typ knížek není pro mě, ale pokud hledáte malou, skladnou knížku na cestu vlakem, zkuste to, třeba vám to dá víc než mně.

S1M0NE
13.08.2019 3 z 5

Pokud prahnete po ději, Zběsilost v srdci není ta správná kniha. Pokud se ale na chvíli chcete přesunout do atmosféry amerického jihu, vyspávat v začuzených hotelech, frčet si to po dálnici v autě bez střechy, tahle knížka je právě pro vás. Celá kniha se skládá z mini dialogů/povídek, takže ideální pro čtení třeba v šalině nebo na záchodě. Celá mozaika nakonec zapadne a vytvoří nenucené devadesátkové jižanské love story.

Lukasen
13.04.2018 5 z 5

Přiznám se, že jsem ke knize přistupoval s velkým očekáváním, podníceným filmovým zpracováním od Davida Lynche. Nakonec jsem od knihy dostal to, co jsem chtěl: primitivní dialogy, silnej motiv lásky, přesvědčivou perverznost, vůně nicnedělání s vychutnáváním si každodenních okamžiků, obyčejné uvěřitelné postavy...
A že se tam vlastně často "nic neděje" mně přišlo úplně nejlepší, protože co se ostatně má dít, když jste na cestě, jenom se válíte po postelích a ujíždíte dálkama za pocitem "něčeho lepšího"? Plus naprosto silný závěr (který si samozřejmě samolibý Lynch upravil dle svého...)

katajanci
01.02.2017 4 z 5

Na to, že je knížka tak krátká, obsahuje značné množství mikropříběhů a ten hlavní nakonec vyznívá trochu do ztracena, takže budu někde muset splašit dalších 6 dílů, abych zjistila jak to s Námořníkem a Lulou nakonec dopadne, protože tenhle konec mi nestačí.

Luca84
16.09.2016 3 z 5

Nejdřív jsem si musela zvyknout na styl, kterým je to napsáno, ale nakonec se mi to četlo celkem dobře. Samotný příběh průměr. Oddechovka. Ke konci jsem to četla už jen proto, abych věděla jak celý příběh dopadne.

Disease
12.09.2016 3 z 5

Na druhé přečtení lepší dojem, ale i tak to není nic zásadního. Taková příjemná jižanská novela.

Palivo
17.05.2016 3 z 5

Tato kniha by se správně měla jmenovat "Dva lidi jedou autem a do toho si povídají historky, které se netýkají děje a tudíž přeskočte na konec." Bohužel se tak kniha nejmenuje, takže jsem ji celou přečetl.

Zpětně toho nelituji, protože číst jakoukoliv knihu je přeci jen pořád lepší než mít třeba rakovinu, tarif od O2 nebo průjem, ale podruhé bych asi raději volil ten průjem. Ale zpět ke knize. Ta je jen směsicí historek a blábolů, které vyplňují místo a "jaksi taksi" dávají nahlédnout do motivace postav, ale ve skutečnosti jsou v knize potřebné asi jako popelník na motorce. Všechno by se to dalo odpustit, kdyby byly historky aspoň trochu extra, jenže jsou naprosto o ničem a ani jako samostatné útvary neobstojí.

Takže po 150 stránkách budování motivace a charakteru postav z ničeho tu máme konec, kdy se něco děje, ale vše je popsáno na 10 stránkách a než se člověk naděje, náhle je po knize. V doslovu jsem očekával alespoň 100 stránkový esej o Stanislavského metodě v provedení Nicolase Cage, ale ten tam nebyl, tudíž za mě mírné zklamání.

Note
01.10.2015 4 z 5

Oproti filmu kniha obsahuje menej dejových línií a je pomerne krátka. Ale aj možno vďaka tomu, že je tak stručne napísaná, číta sa veľmi dobre. Jediné čo ma trochu sklamalo, bolo nevyužitie postavy Bobbiho, ktorý sa v knihe objaví cca až na posledných 20 strán.

Štítky knihy

zfilmováno novely cesta, roadtrip

Autorovy další knížky

Barry Gifford
americká, 1946
2005  77%Zběsilost v srdci
1997  91%Ztracená dálnice

Kniha Zběsilost v srdci je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x