Kapitán fregaty

Kapitán fregaty https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76892/kapitan-fregaty-76892.jpg 5 67 12

Příběh začíná v okamžiku, kdy se Jack Aubrey vrací domů po svých eskapádách ve Středozemním moři. Británie prožívá období míru, následujícího po příměří v Amiensu. Spolu s přítelem lékařem Stephenem Maturinem začíná vést život venkovského gentlemana - věnuje se lovu, zábavě a milostným zápletkám. Jejich pohodlné žití je však náhle ukončeno, když se z Jacka přes noc stane chuďas s tolika dluhy, že by mohl zbytek života strávit ve vězení. Prchá na kontinent, aby zde našel spásu. Místo toho se však stane pronásledovaným uprchlíkem, neboť Napoleon nařídil internaci všech Angličanů, nalézajících se ve Francii. Aubreyho dobrodružství při úniku z Francie a před vězením pro dlužníky uchvátí pozornost čtenářů stejně silně jako jeho nedostižné šarvátky na moři.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Post Captain , 1972


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
10.01.2024 5 z 5

Anotace odpovídá cca prvním 100 stranám. Kupodivu mě bavily i ty pasáže na pevnině (ty romantické i ty v admiralitě) a řekl bych, že tento díl patřil více Maturinovi. V poslední kapitole vstoupí Maturin na palubu lodi Indefatigable, která se vyskytuje i v románech o Hornblowerovi.

bleekemolen
16.03.2023 3 z 5

"Hola hej, rum pijem, zajídáme suchary, střílíme na ..." .. Maďaři ani chachaři se v této knize nevyskytují, konec úvodního eposu tak zůstane navždy nedokončen. Uplynul asi rok od dočtení prvního dílu. Poslední měsíc jsem si uvědomil jeho osamocenou přitomnost v horní části knihovny a po našich dvou hrdinech se mi začalo stýskat. Nastal čas vrátit zašlou slávu prkenným neckám.
První částí knihy se prolíná jakýsi pre-viktoriánský salonní románek. Oba mořští vlkové se zamilují a chovají se jako pávi v pubertě (jeden z nich je trochu opelichaný). Zbytek knihy se vśak nese v očekávaném duchu.
Autor také v tomto díle vynechává některé části děje, pravděpodobně pro větší zmatení čtenáře. Podle komentářů nejsem jediný, kdo s tím měl problém. Jedná se však o poctivé čtení značně nad úrovní některých komerčních dobrodružných braků.


Garik
20.06.2021 5 z 5

Kým v prvej časti tejto série popis charakterov hlavných postáv, to jest J. A. a S. M., iba kĺzal po povrchu, tu sa už autor rozhodol ísť do hĺbky. Zvlášť osviežujúce sú vhodne zakomponované Maturinove zápisky s veľmi výstižným popisom charakteru a spôsobu myslenia J. A., Sophie, jej matky aj Diany. Je tu tiež viac filozofických úvah aj zaujímavých postrehov.
Žiaľ, obrovským nedostatkom (ako aj u prvého dielu), ktorý narúša plynulosť príbehu (resp. čítania), a teda aj pôžitok z neho, je kostrbatosť textu, spôsobená jeho katastrofálnym členením, ktoré akoby bolo ponechané čistej náhode. Každú chvíľu vás zabrzdí nutnosť opraviť si v hlave obraz scény, na zmenu ktorej upozorní až nesúlad v texte a vy až dodatočne zisťujete, že došlo ku skoku v deji, k zmene miesta a situácie. Príliš často s oneskorením zisťujete, že už sledujete reč či myšlienky inej postavy. Ani si nepamätám, či som sa už niekedy stretol s takto dokaličeným dielom (ak by sa toto malo odzrkadliť v mojom hodnotení knihy ako celku, hodnotil by som oveľa nižšie). Napriek tomu som ani na chvíľku neoľutoval, že som sa do tejto „dobrodružnej“ série pustil.

myshichka
03.04.2021 4 z 5

Možno skôr 3,5*. Síce bavilo, ale o trošku menej než prvý diel. Ten mi pripadal akčnejší a vtipnejší, tu Jack chvíľami pôsobil ako totálny suchár. Dúfam, že to nie je predzvesť vývoja v ďalších dieloch. Ani žiadne veľké finále sa nekonalo, akcia tak všehovšudy na pol kapitoly. Zápletka so súbojom bola trochu zmätená, takže si ho dohodli a potom z neho zrazu zišlo a správali sa znovu ako najlepší priatelia. Možno som nečítala dostatočne pozorne, ale chýbalo mi tam nejaké vysvetlenie situácie medzi nimi. Tak asi sa vrhnem na ďalší diel a budem dúfať, že sa to zase zlepší.

Francois17
22.02.2020 5 z 5

Pěkné. I ta suchozemská část mě bavila. Oba hlavní hrdinové jsou sice každý úplně jiný, ale pár věcí mají společných. Především lidskost, pro oba tak charakteristickou, a také lásku k hudbě a ke stejné ženě. I když v případě Jacka Aubreye je to trošku komplikovanější, ten to má rozehrané na více frontách. Uvidíme jak to bude pokračovat.

kyssling
24.01.2020 4 z 5

Výborné pokračování, jsem rád, že vydávají znovu sérii v druhém vydání. Tato kniha byla téměř k nesehnání a 1000Kč za ní dávat nebudu ... PS: Protože čtu napřeskáčku, neví někdo a nemohl by mě napsat do zprávy jak to vlastně v dalších dílech série dopadlo a bylo uzavřeno s tím soubojem mezi Aubreyem a Maturinem ?

Ládja
22.06.2018 3 z 5

Osobně trochu zklamání. První díl byl skvělý, úžasný. Tento se táhl, nezáživné popisy venkova a běhání za mladou krví(někdy se Jack choval jako úplně jiný člověk, nevěřil jsem mu no). Je to někde jinde. Když se dostaneme v příběhu opět na moře, je to zpět ve staré dobré koleji. C.S.Forester a jeho knihy mi tentokrát přišel lepší, ale "Štístko" mám rád, tak pokračuji v příběhu dál.

cori
29.12.2015 3 z 5

(SPOILER) První tři kapitoly se odehrávají na anglickém venkově ve stylu Jane Austinové - tři sestry a jejich ovdovělá sestřenice čekají na vhodné gentlemany, kteří by se o ně mohli ucházet. Nejvíc jsem se pobavila při útěku Jacka ve zvířecím převleku do Španělska a při jeho potížích s ukrýváním před soudními úředníky, kteří ho marně pokoušeli zavřít do vězení pro dlužníky. Stephen se projevil ze své "chlapské" stránky jako tajný agent, šermíř a střelec. Škoda jen, že po Sophii přišel Jack i o Polychrest.

campri
20.08.2014

Nojo, jen ji sehnat.... papírovou, ne v elektronické podobě :(

miskamsk
25.05.2013

Musím přiznat, že trochu zklamání. Hodně děje na pevnině, zamilovanost, jakoby chyběl příběh. Snad to spraví třetí díl :-)

jakub87
24.02.2013 5 z 5

Rozečteno. Zpočátku mě jako suchozemce mrzelo, že se nezačlo na moři, ale kdesi na anglickém venkově, ale teď už jsem spokojený. Nelituju, že mám v knihovně i všechny další díly, co doposud vyšly v češtině. Snad postupně vyjdou všechny a jestli ne, asi opráším angličtinu a začnu číst v originále. :-D

elcapitano
11.03.2012 5 z 5

Báječné, čtivé, fundované. Moc mne bavilo a určitě si celou serii v budoucnu dám ještě jednou.