Clarissa Oakesová

Clarissa Oakesová https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500617/bmid_clarissa-oakesova-gkQ-500617.jpg 4 12 6

Kapitán Jack Aubrey odplouvá z nenáviděných vězeňských kolonií v Austrálii na své oblíbené lodi Surprise a za plavby přemítá o středním věku a sexuální frustraci. Brzy si všimne, že mu dosud unikalo, jaká nálada zavládla na jeho lodi: ke svému úžasu zjistí, že bez ohledu na celoživotní zkušenosti netuší, co si mužstvo a dokonce jeho vlastní důstojníci myslí. Vědí něco, co on ne, totiž že Surprise má na palubě cizince - a naopak nevědí, že ten cizinec je možná stejně nebezpečný jako otevřený oheň v prachárně.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Clarissa Oakes , 1992


více info...

Přidat komentář

kyssling
04.11.2023 3 z 5

Budu trochu kritičtější, ten popis duševního stavu kapitána není dále vytěžen, takže pokud v dalších dílech nebude jeho zdravotní stav nějak zhoršen, byla to zbytečná odbočka. Kromě nápadu s Clarissou se toho příliš dějově nestalo, hádka z předchozího dílu a naložení Padeena byla také nevytěžena. Takže budu k této knize kritičtější, autor píše skvělě, postavy, dialogy prostředí výborné. Ale děj dostal podle mého názoru na frak ...

Marty
08.07.2023 4 z 5

Přestože pořád výborná kniha, tak za mě asi nejslabší díl série. V průběhu jsem tak nějak pořád očekával nějaký zvrat týkající se titulní postavy, který ale, bohužel, nijak zásadně nenastal. Popis života na moři ale jako obvykle dokonalý.


Francois17
24.05.2023 5 z 5

Tak tentokrát se prostě pluje. Po minulém skvělém dílu je to trošku dějově chudší, ale nenudil jsem se. Na trhu už je další díl, tak si ho musím co nejdřív koupit a přečíst.

MartinvonHau
06.02.2023 4 z 5

(SPOILER) U O´Briana to bývá jednoduché. Cirka rok se těším, než vyjde nový díl. Než se ale do něj pustím, přečtu si pro jistotu ještě jednou ten předcházející, abych si oživil vše podstatné. A pak se do novinky pustím a čtu většinou až do brzkých ranních hodin. Obvykle je otázka přečtení koncentrována do několika málo dní. Pak tady na stránce dám knize pět hvězd. Ani by mě nenapadlo dát méně. Dal bych i šest, ale to jaksi nejde.
Tentokrát to bylo jinak. A to z několika důvodů. Kniha velmi těsně navazuje na Pozdravnou salvu a Muškát útěchy. Takže jsme si pro jistotu znovu přečetl oba díly. A pak se s potěšením vrhnul na Clarissu Oakesovou. Přece jen téma žen na válečné lodi je u autora neobvyklé a setkáme se s ním snad jen v Pochmurném ostrově. Tentokrát ale nastalo mírné zklamání. Celou dobu O´Brian vytváří kolem Clarissy spoustu tajemství a nejrůznější narážky v textu nás připravují na zajímavé a nečekané vyústění příběhu. Bohužel přes veškeré přísliby (a že jsem v průběhu četby měl spoustu nejrůznějších teorií) se nakonec nic nestane. Vůbec nic. Motivace Clarissy je podivná a celkově to moc nedrží pohromadě. Takže tentokrát poprvé, a věřím, že naposledy, jen čtyři hvězdy. Nebo možná spíše čtyři a půl.

elcapitano
22.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Tato serie je moje asi nejoblíbenější literatura, takže v kostce znovu, již mnohokrát řečené: humor, podrobná znalost námořnického řemesla i tehdejší věda, .. no, opakoval bych se. Opět báječné. Tentokrát ovšem - pozor - po dlouhé době žena na palubě (!) a s ní příchod zcela očekávaných problémů. Díky ní se vlastně autor mohl věnovat i jiným než námořnickým a špionážním stránkám života. Čtenáři se dostane i zamyšlení se nad mužským středním věkem atd.
Nicméně si dovolím drobnou výtku: celou knihu pomaličku eskaluje napětí (žena na palubě), celou dobu se pomalu odkrývá a zhušťuje.. a .. a nic. prostě nedojde ke konfliktu a následné katarzi. Autor se jí vyhne náhodnou smrtí jednoho z aktérů. To tedy považuji za určité spisovatelské selhání a poprvé nedávám O'Brianovi plný počet hvězdiček.
Opět klobouk dolů před překladem.

dan-sam
16.10.2022 4 z 5

Přijde mi, že tento díl patří mezi výplňové, trochu podobné jako Rub medaile. Nicméně se téměř výlučně odehrává na moři, což je O'Brianovo silné téma (to asi nikoho nepřekvapí), takže pěkně plyne. Čekal jsem, a měl několik teorií, proč se kniha jmenuje právě takto a nakonec se potvrdila ta méně divoká. Příjemné je, že se stále držíme v jedné dlouhé kampani (již třetí kniha a tuším, že ještě jedna nás čeká), ve které se toho stalo už docela dost aniž by posádka viděla byť jen Doverské útesy. Těším se na Wine Dark Sea!