Náměsíčník

Lars Kepler

Detektiv Joona Linna série

< 10. díl

Mohl mladík v náměsíčném stavu vraždit? Joona Linna řeší s pomocí hypnotizéra stockholmský masakr sekerou. Připomíná to zvířecí jatka: stěny, strop i podlaha karavanu jsou pocákané krví, povalují se tu části lidského těla. Přivolaný policista vidí, že patří muži. Jde o první z nalezených rozčtvrcených obětí, které zdánlivě nemají mnoho společného. Jediným očitým svědkem krveprolití je sedmnáctiletý Hugo – syn slavného spisovatele, trpící vzácným druhem náměsíčnosti. Naneštěstí si nic nepamatuje. Případu se ujímá komisař Joona Linna, který požádá svého starého přítele, psychiatra Erika Mariu Barka, aby pomocí hypnózy zjistil, co Hugo ve spánku viděl. Přál by si mít ve vyšetřovacím týmu i bývalou kolegyni Sagu Bauerovou, jež se po tragické smrti mladší sestry uzavřela do sebe. Je však připravená stát se zase komisařkou? Zatímco se Hugo s pomocí lékaře noří do hlubin podvědomí, mrtvých přibývá… Jubilejní desátý díl fenomenální krimisérie z pera věhlasného švédského dua.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery

12.01.2026

No mazec super díl

dencazrnu
13.12.2025

Keplerovci jsou moje láska a já bych si přála, aby tahle série nikdy neskončila. Tento díl je opět hodně brutální a krvavý, ale přečetla jsem ho jedním dechem. Je pravda, že číst večer jsem knihu úplně nemohla, protože jsem měla strach, že na mě vyskočí zpoza rohu psychopat se sekyrou. Každopádně svého podezřelého jsem měla celkem brzy, ale byla jsem totálně vedle, jak ta jedle. Já hlavně miluju tu chvíli, kdy se váš podezřelý najednou objeví jako mrtvý. To jsem pak už nehádala a užívala jsem si čtení každým douškem. Tuhle sérii moc doporučuji. Je sice brutální, ale rozhodně nebudete litovat. Snad to doopravdy nebyl poslední díl, protože za mě jsou tam věci, které by stály za dotáhnutí :-)

klarence
04.12.2025

za mne trošičku slabší a ne úplně všechno , bylo asi dovysvětleno..
Ale přiznám, že mi ten konec překvapil . Takže ano a příště se vrátím..

LadyWalsh
11.11.2025

Napětí roste tak rychle, že jsem si chvílemi připadala jako při sprintu, který jsem ani neplánovala běžet, a přesto jsem nedokázala zpomalit, protože každý další detail mě vtahoval hlouběji do té dokonale vystavěné temnoty. Atmosféra působí jako chladný dotek na zádech, přesto se jí nechcete zbavit, protože precizně dávkovaná děsivost je doplněná nenápadným humorem, který obrousí ostré hrany a dodá tomu příjemně lidský šmrnc. Každá scéna má sílu rozpohybovat fantazii natolik, že se člověk přistihne u poslouchání vlastního dechu a přemýšlí, kam až se dá zajít, když si noc vezme hlavní slovo. Inteligentní zvraty se skládají do sebe jako elegantní puzzle, které vás nenechá ani na okamžik vydechnout, protože nic není tak jednoduché, jak se zdá. Temnota tu nepůsobí jako trest, ale jako fascinující prostor, kde logika a instinkt spolu tančí o dominanci. Přes všechnu mrazivost má vyprávění téměř podmanivou krásu, která se nevnucuje, ale o to víc zasáhne. A přiznávám, že i po skončení ve mně zůstalo příjemné napětí, které člověk nepustí jen tak.

adela2316
06.11.2025 audiokniha

Tak tentokrát jsem byla vedle jak ta jedle. Sice jsem tušila, že pohlaví vraha nebude to, jaké se celou dobu nabízelo, ale osoba, která vraždila, me nenapadla ani ve snu.
Bylo to skvělé, napětí se dalo krájet, velmi čtivé, prostě jako vždy Joona Linna geniální.

hrabalikoval
31.10.2025

Kepler ty popisy vražd stupňuje a stupňuje. A to je super, protože mi přijde že knížka od knížky se líp čte. Opět jsem ani netušila kdo to může být a začínám být kvůli tomu sama naštvaná. Ale v rámci knihy to je super, protože tohle nemá být předvídatelná kniha. Jenom doufám že bude další díl, kde se toho ještě dozvíme víc o životě Sagy. To totižto potřebuju!

rengers
31.10.2025 audiokniha

Klasika od autora, která neurazí, ale ani nepřekvapí. Přibylo podrobné popisování okolí a postav. V polovině se to trochu vleče. Přesto poutavé a čtivé, doporučuji.

Boruvka.cerna
30.10.2025 audiokniha

Kepler patří mezi mé oblíbence, ale tomuto dílu jakoby něco chybělo. Ano, bylo to napínavé, do poslední chvíle člověk neví, kdo je pachatel, ale zdálo se mi, že tam jsou mezery. Jakoby knihu při psaní na několik dní odložili a pak se k ní vrátili a nějaké linie jsou bez konce, nebo moc nesedí. I tak ale kniha stojí za přečtení.

MichalHoráček
30.10.2025 audiokniha

Mé první setkání s autorskou dvojicí, a musí říci, že určitě ne poslední a zařazuji si je mezi své oblíbené autory.
I když má kniha skoro 500 stránek, tak se mi četla velmi lehce a děj krásně plynul. Vraha jsem tipoval úplně někoho jiného. S chutí se pustím do dalších dílů série, snad budou stejně napínavé a dobře čtivé.

Honey0105
15.10.2025

(SPOILER) Hodně přechozích dílů se alespoň částečně točilo kolem Jurka, tady máme ale zase případ, který jede podle jiného scénáře. To hodnotím kladně, protože Jurkovo jméno už zarezonovalo hodně.
Hlavní zápletka mi přišla napínavá, i když jsem nakonec tušila, jaké bude rozuzlení, tak jsem rozhodně nebyla zklamaná. S Keplerem a sérií o Joonovi vím do čeho jdu a málo kdy jsem zklamaná.
Autorské duo nešetří na brutalitě a občas mě napadá, co asi tenhle manželský pár doma řeší při večeři, když jsou pak schopní tohle přenést na papír. I přes některé až moc detailní popisy si čtení stejně užívám a vždy mě zajímá, jak bude náš detektiv postupovat.
Zjevení Julie v tomto díle bylo docela úsměvné, ale trochu mě navnadilo na to dát sérií Klíč druhou šanci. První díl zmíněné série byl podle mě opravdu nudný a Keplera jsem v tom nepoznala ani trochu. Tak doufám, že tu vyšetřovatelka jen hodila očko a nedojde k nějakému crossoveru, protože to si moc nedokážu představit a nejsem si jistá, zda by to stálo za to. Ale to už je na autorech a uvidíme, s čím přijdou příště.

PPardinio
12.10.2025

Už dlouho jsem neměl po dočtení knížky tak rozpoluplné pocity. Navíc u série, která mě opravdu oslovila a já se díky ní stal fanouškem Joony Linny a Larse Keplera. Předešlý díl, Pavouk, byl pro mě za snesitelnou hranou brutality. NÁMĚSÍČNÍK nastavenou laťku snad ještě překonal. Z mého pohledu vraždící maniak se sekerou, který odděluje části lidského těla jako nic a všude stříkají hektolitry krve, byl až moc brutální a vše mu vycházelo. Přitom námět byl zajímavý a postavy opět čtivě vykreslené, ale méně agresivity by námětu z mého pohledu ve výsledku neuškodilo. Žánr sklouzl takto do hororového nádechu. Ale vidím, že fanoušci série to hodnocením vidí jinak.

Martiiiik
10.10.2025 audiokniha

To byl zase masakr (teď by se hodil smajlík utírající si opocené čelo :-D ). Je jasné, proč je autorský pár tak oblíbený mezi fanoušky tohoto žánru, v této knize jen potvrzují svou pozici :-). Ale upřímně, když pár dní po dočtení šel taťka štípat dříví, s takovou pěknou pořádnou sekérečkou, mírně mě zamrazilo v zádech, tak pozor :-D
Kniha neměla žádná hluchá místa, stále se něco dělo, postavy uvěřitelné, hezky se kniha četla.. A pro mě bonus, vraha jsem neodhalila, dokud nebyl odhalen záměrně autory :-) Určitě doporučuji, zkuste, zda budete úspěšnější :-) Celá série je výborná a každý díl je mrazivým požitkem :-)

tereza8
07.10.2025

Opět výborné duo Lars Kepler a tentokrát jejich Náměsíčník. Napínavé, promyšlené a tajemné do poslední stránky.

Irika
23.09.2025

(SPOILER) Plynule jsem navázala na předchozí díl a jsem ráda, že se vše netočí okolo Waltera.
Čtení je rozhodně velmi poutavé, podezřelých na pachatele jsem měla víc, ale toho správného nakonec vůbec ne. Některé postavy jsou tu asi spíš k odvedení pozornosti (Olga, Moa, Kasper, sestra Rakel, kluk v metru...), některé scény klasicky nemají moc logiku. Tak už to nejen v hororových filmech bývá (praštím útočníka tyčí a zdrhám bosá sněhem, on mě vzápětí honí - místo abych ho zneškodnila rovnou pořádně a zůstala v teple)...
I tak dávam plný počet, protože kniha je fajn oddychovka a budu se těšit na další díly.

oleg
20.09.2025

Skvělé čtení, jako vždy,tentokrát to byl masakr, vraha jsem neodhalila,bylo to překvapivé.....

zpevSusannah
17.09.2025

Zase to byla parádní jízda.
Téma náměsíčnosti mě moc bavilo. Návrat k hypnóze jsem uvítala.
Možná jsem ale divná, ale zase tak brutální a drsné mi to nepřišlo (Carterovi knihy mě nejspíš vycvičily v odolnosti). Bylo to přesně tak, jak to ve správném napínavém thrilleru má být - člověk se musí malinko oklepat hrůzou, pocítit husí kůži a nervozitou si okusovat nehet :-).
Kniha se četla skvěle, děj byl plynulý a rychle ubíhal, žádné zbytečné odbočky a popisky. Vrah brilantně zamaskováný v ději, téměř do posledního okamžiku jsem měla špatný odhad. Tleskám a těším se na další díl (doufám, že se už píše, Lars Kepler).
Jediné co mi tam malinko chybělo, byla Saga. Přece jen ta holka tomu dává ještě o něco větší šťávu :-).

Dada077
16.09.2025

Ďalšia dobrá Keplerovka. Na konci sa síce dej nejako nevmestil do fyzikálnych zákonov - beh naboso polmetrovým snehom bez následkov, ale následne primrznutá ruka od krvi k ľadu a nejde odtrhnúť ... Koniec koncov napínavé až do konca, autori nechávajú čitateľa potácať sa od jedného podozrivého k ďalšiemu ešte viacej podozrivému. Viacero tém, ktoré poukazujú na protizákonné, či krimi pozadie temnej strany Švédska.

maryska09
15.09.2025 audiokniha

Duo Lars Kepler prostě umí! Umí. A pokud někdo neví co, tak ať si celou sérii přečte a dá mi za pravdu. Jejich knihy jsou obsáhlé, ale čtou se jedním dechem. Brutální, ale stejně se nedá přestat. Komplikované, ale čtenář chce víc a víc stran. Doporučuji

nicky_13
14.09.2025

(SPOILER) První třetinu knihy mi trvalo se začíst, pak se to rozjelo a už jsem se nechtěla odtrhnout. V komentáři u předchozího dílu jsem si přála, aby se autoři už vydali jiným směrem (pryč od vy-víte-koho), což se naštěstí stalo, pocity mám ale znovu smíšené.

SPOILER
Osobně bych preferovala méně Huga (a Olgy, která vůbec nebyla důležitá) a více Joony, který tu byl spíš jako vedlejší postava. Saga chyběla velmi. Vadil mi i způsob, jakým jsme byli seznámováni s novými postavami-oběťmi, bylo to téměř vždy stejné a člověk mohl jen čekat na to, kdy a jak je vrah rozseká. Nějaké trhliny ve vyprávění tu jsou, co mě ale opravdu zarazilo, že nikdo nevyslechl svědkyni z místa činu, která zahlédla obličej pachatele. Naopak se krátce poté znovu neúspěšně snažili vymámit jeho podobu z Huga během hypnózy. Odhalení mě překvapilo, o tom žádná, ale měla jsem trochu problém to brát jako uvěřitelné rozuzlení. Pachatel v minulosti zabil manželku i jejího milence, manželku zakopal na vlastní zahradě a zfalšoval její útěk za hranice, a nikdo na to nepřišel?

Nemluvě o tom, že mám pocit, že autoři postupují ve vývoji děje a chování postav podle určitého vzorce, který se v této sérii stále opakuje. Tady akorát přibylo erotických scén, které vlastně nic nepřinášely. Další knihu si nejspíš opět přečtu, ale bez větších očekávání... Nejlepším dílem pro mě zůstává Svědkyně ohně.

Iva B.
13.09.2025 audiokniha

Napínavé, čtivé, pachatele jsem neuhadla, takže spokojenost. Tentokrát krvavější a možná bych oželela ty erotické scény, na ty chodím do jiných knih...

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi