Naliehavý prípad

Naliehavý prípad https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72203/naliehavy-pripad-72203.jpg 4 110 17

Gynekológ Dr. Art Lee je obvinený z nezákonnej interrupcie s následným úmrtím mladého dievčaťa, Karen Randallovej, dcéry známeho neurochirurga Dr. J. D. Randalla. Dr. Randall je v žiali nad stratou milovanej dcéry presvedčený o vine Dr. Leeho a robí všetko pre jeho usvedčenie. Leeho priateľ a kolega z bostonskej nemocnice, patológ Dr. John Berry, ktorý je presvedčený, že Art je nevinný, na vlastnú päsť vyšetruje zamotané pozadie tohto prípadu. Zisťuje, že Karen nebola žiadnym dobrým dieťaťom zo slušnej rodiny, ako sa na prvý pohľad zdalo a otázka znie, kto je zodpovedný za to, že sa dostala na šikmú plochu a do pochybnej spoločnosti. Tento človek je totiž zodpovedný za jej smrť, ktorú sa pokúsil zvaliť na Dr. Leeho. Tento detektívny thriller vydal autor prvýkrát v roku 1968 pod pseudonymom Jeffery Hudson.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A case of need , 1968


více info...

Přidat komentář

p.stranska
18.02.2024 1 z 5

Kdybych pracovala ve zdravotnictví, možná bych to dočetla. Ale protože nejsem doktor, medik ani sanitářka, v polovině knihu odkládám. Detektivní zápletka se naprosto ztrácí ve spoustě informací o americkém zdravotnictví, o principech pitvání a o problematice potratů. Pro mě naprosto nezáživné.

Corso
29.07.2021 3 z 5

Take standardne odvypravane patranie. Dej sa posuva hlavne dialogmi, hoci vysetrovatel je trosku nestandardny... patolog. Ktoremu obzaluju priatela zo zabitia dievcata ktorej mal... udajne, urobit abort. Problem ani tak nie je v tom, ze zomrela, ako v tom, ze to bola dcera ineho vyznamneho doktora! A to je vlastne cela zapletka. V prvych knihach Crichton tazi hlavne zo svojich znalosti medicinskeho prostredia, pise putavo, lahko, nijake filozofovanie hoci pri takejto kontroverznej teme ako su potraty. Ak je to jeho prvotina, tak to vyzeralo, ze sa Crichton chcel spociatku vydat na cestu lekarskych krimi ako trebars Palmer alebo Cook.


Phoenix16.cz
15.01.2021 4 z 5

Na prvotinu úžasné. Mám přečtenou většinu autorových pozdějších knih a rozhodně mi tady nepřipadalo, že to není "ono". Napínavý příběh z realistického prostředí, kde fungují postavy, napětí i příběh jako celek.

Jana512
04.10.2020 3 z 5

Prvotina autora, který s čerstvými lékařskými vědomostmi vytvořil detektivní příběh z lékařského prostředí, oceněný cenou E. A. Poa v roce 1969. Hlavním hrdinou je lékař- patolog, kterému se podařilo z pitevním nálezů odhalit, že potrat nezpůsobil kolega lékař, ale docela někdo jiný, při čemž odhalil další trestní činnost - drogy.

lencin
21.08.2020

Detektivní příběh. Americké reálie. Problematika potratů a rasismu v Americe (2006)

Evaho73
02.05.2020 4 z 5

Nie som detektívny fajšmeker, ale pri tomto príbehu som zistila, že mi stará dobrá klasika vyhovuje aj u tohto žánru.
Sympatický hlavný hrdina so svojimi vyšetrovacími praktikami získal moje sympatie hlavne pre jeho objektivitu a nestrannosť.
Verím tomu, že v čase vydania bol tento príbeh vďaka citlivej zápletke úplne terno a zaslúžene získal v roku 1969 literárne ocenenie Edgar Allan Poe Awards.

Arev122
18.01.2020 4 z 5

Zajímavý příběh z lékařského prostředí s detektivní zápletkou, děj má spád i napětí. Četlo se mi to hezky.

ber-tram
31.12.2019 5 z 5

Autorská prvotina - ano, lidičky, tohle je Crichtonův debut! - kterou velkolepě uzavírám čtenářský rok 2019!
Proč mi pozdější Kmen Andromeda, Člověk na konci, neřkuli školácká Dvojice připadají tak mdlé a vzdálené oproti životaschopné Dívce, která ač po smrti, nedovolí polevit v pozornosti? Že by idylická studentská, příznačně invenční léta, kdy se nezištně tvoří, a nepíše pro kšeft?
Pan Crichton je - vlastně byl - jeden z nejpřesvědčivějších popularizátorů vědy cestou beletrie. Zaujetí pro fakta dokresluje poznámkový aparát, který by klidně fungoval i uprostřed textu, a praktické Dodatky z medicínských kuloárů. Příběh má bystrý spád, lidskou hloubku, ale zfilmován - jako leccos ostatního od Crichtona - nebyl, je-li mi známo. 49/19

Igor1311
05.10.2018 4 z 5

milujem crichtonove knihy. hned v prvej kapitole sa udeje zápletka a dej už len graduje. napínavé, prekvapivé, skrátka velmi dobré

Ivan Kučera
04.09.2018 4 z 5

„Možnože sú to proste len blbci.“ – „Samozrejme. Ale nie až tak blbí.“ Strašne dobrý debut. Svižný a diabolsky napísaný. Pôsobí dojmom, že sa odohráva behom pár hodín. Chytľavé dialógy, mrazivá zápletka, atraktívne nemocničné prostredie s množstvom detailov, ktoré pozná len doktor (neskorší poznávací znak Crichtonových bestsellerov) a sympatický, vynaliezavý a odvážny hrdina, ktorý sa kvôli priateľovi nebojí riskovať svoju vlastnú kariéru. Stretáva veľa postáv, z nich každá je ľahko zapamätateľná a má výrazný charakter, takže v postavách máte fajnový prehľad. Možnože na konci niektoré dovtedy dôležité postavy čudne vyšumia do prázdna (kamoš Art, arogantný J.D. Randall režúci ľudské srdcia údajne preto, že on sám žiadne nemá) a finálne rozuzlenie je menej ambiciózne, než budete čakať. Na strane druhej, aj v živote to veľakrát býva tak, že čakáte niečo veľké a nakoniec zistíte, že za to môže obyčajná ľudská blbosť. Nemám pravdu?

de_baques
01.06.2018 5 z 5

Tak tohle bylo velké a příjemné překvapení, svižný děj (který se ale nepodobá bezduchému filmovému scénáři jako u Dana Browna a podobných), dialogy mají logiku a tvoří podstatu knihy spolu s atraktivním lékařským prostředím.
Mladická chuť bouřit se proti autoritám se zde projevila v implicitní obhajobě neobhajitelných potratů (nebo ještě spíše lékařů, kteří se na nich podílí), ale paradoxně i díky tomu částečnému záporáctví působí jeho postavy velmi opravdově.

jarin58
06.08.2017 4 z 5

Kniha je napínavá,děj odsejpá.

proste.ja
22.05.2017 5 z 5

Četla jsem a četla... ba přímo hltala... napínavý příběh z lékařského prostředí.

vodovodnice
10.11.2016 3 z 5

Knížku jsem přelouskala na dovolené (když člověk cestuje několik hodin), díky této knížce ubíhá cesta velmi rychle. Je to moc zajímavá knížka na odpočinek, najde se tam napětí, koukáte pod ruce lékařům...
Moc milá knížka :-)

bararich8
08.10.2015 4 z 5

Dosti chytlavé, má to spád, napětí a bezva zamotaný příběh. Jen nevím, jestli to bylo mnou, spisovatelem, či překladem, ale v pár pasážích jsem se nějak ztrácela, nedávaly mi moc smysl. Jinak ale skvělá kniha, doporučuji.

cantona
07.07.2015 4 z 5

Kniha se mi líbila. Patolog, co chce dostat kamaráda potratáře z bryndy, tak si hraje na soukromé očko až to vypadá, že mu to jde lépe než jeho skutečná profese. Příběh fajn, ale ke konci tempo dost upadlo a rozuzlení mě až tak nerozbilo. jako prvotina dobré.

MoMa
24.11.2011 5 z 5

Absolutně úžasná knížka, nemohla jsem se od ní odtrhnout, nikdy bych nevěřila, že je to jeho první kniha. Stoprocentně doporučuju!

Štítky knihy

lékařské prostředí

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  82%Říše strachu

Kniha Naliehavý prípad je v

Právě čtených1x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce104x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x