Nálezy pana Minuse

Nálezy pana Minuse https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44798/bmid_nalezy-pana-minuse-4Aq-44798.jpg 4 16 7

Pět drsných příběhů z malého pohraničního města, jejich námětem je vražda ze závisti, tuposti, zášti. Všechny příběhy spojuje postava důchodce, pana Metoděje Minuse, který je v každém příběhu nějak zainteresován a pomáhá i v pátrání po vrazích.

Přidat komentář

babystar
14.02.2022 4 z 5

Pan Trefulka byl moravský spisovatel a novinář, který se angažoval ve snahách o emancipaci Moravy a i když jsem ho na jedné akci poznala osobně, nic jsem od něho nečetla. Moje škoda. Díky výzvě jsem si tedy alespoň poslechla jeho povídky s kriminální zápletkou z jihomoravského pohraničí. Nejedná se v nich o nějaké rafinované vraždy, ale o lidskou prchlivost a závist. Vzdáleně připomínají povídky Karla Čapka.

petra.kosiky
16.01.2022 4 z 5

Takový smutek nad člověkem na mě z té knihy pad'...


Batigol555
04.01.2022 4 z 5

Tato kniha povídek byla opravdu milé překvapení. Objevena náhodou ve staré knihovně kvůli zajímavému obalu. Krásně a jednoduše napsané příběhy, ve kterých hraje hlavní roli pan Minus.

marlowe
22.11.2021 4 z 5

V Trefulkových povídkách jsem našel poměrně dobře čitelnou čapkovskou stopu, kdy autorovi nejde ani tak o vlastní detektivní příběh (o to KDO, JAK a PROČ), ale spíš o zachycení atmosféry a o úsporně načrtnuté miniportréty obyčejných lidí.
Škoda, že Jan Trefulka nezvolil větší plátno, tohle byla opravdu jen taková jednohubka… Ale četlo se to dobře.

JFK117
09.08.2021 4 z 5

Můj komentář by mohl mít nadpis : Kouzlo starých Mistrů. Opět jsem se přesvědčila, že když někdo ví, co chce říct, nezáleží na literárním žánru. Může psát román, povídku, pohádku nebo detektivky . A vždy to má smysl a půvab.
" třicet let jsem byl v cizině. Když jsem byl blízko moře, chodil jsem k moři, když jsem byl blízko hor, lezl jsem do hor, no a tady v Čechách se chodí na pívo. Chodím na pívo a nemyslím, že by to bylo o něco horší. Právě naopak, někdy je to daleko větší dobrodružství... "

trudoš
12.04.2021 3 z 5

Nenáročné a takřka vesnické detektivní čtení o všetečném důchodci, kterému se pravidelně daří připlést se na místo zločinu. A to rovnou toho nejtěžšího, vraždy. Až si jeden říká, že v českém pohraničí to muselo v šedesátých letech vypadat jak v legendárním Deadwoodu. Samozřejmě přeháním, Nálezy pana Minuse nejsou žádnou kovbojkou. Autor drží všechny kriminální případy věcně při zemi a roli v nich většinou hrají ty nejpřízemnější mezilidské vztahy. Prakticky nikdy nejde o spletitá dramata, přičemž hrdina zde má roli ani ne tak detektiva, jako spíš osoby, která nalezne zdánlivě nepodstatný detail, díky kterému dá v závěru souvislosti do kontextu – ovšem nečekejte odhalení hodné Sherlocka Holmese. Jan Trefulka průběh událostí složitě nekomplikuje a vůbec bych se nedivil, kdyby spousta motivů vycházela ze záznamů Černé kroniky. Vyprávění stojí na jednoduchých dialozích, jež zvučí občas i v lehce humorné tónině, třebaže finální vyznění ohledně charakteru lidského pokolení není moc příznivé.

Koka
01.06.2020 5 z 5

Obrovské překvapení! Způsob, jakým autor dovede pomocí jazyka navodit atmosféru, vykreslit prostředí, typizovat charaktery, provést čtenáře myšlením postav - je úžasný.
Motivy veskrze lidské: nenávist, závist, žárlivost.
Jen to "překvapení" v závěru knížky mě poněkud zklamalo, ale možná že náznaky jsou někdy více, než pointa "po lopatě".
Všem, kteří ještě neztratili schopnost přijmout, vychutnat a ocenit literární hodnotu textu a sílu "malých" lidských dramat - doporučuji.