Nalezená minulost

Nalezená minulost https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424896/nalezena-minulostSnVomr-wWT-.jpg 5 25 6

Poutavá biografie a působivá mnohagenerační sága o hledání pochopení osobního i dějinného. V roce 1989, po smrti své matky Franci, se Helena Epsteinová rozhodla, že probádá a znovu oživí životy tří žen svého rodu - své matky, babičky a prababičky. Autorka využívá své bohaté publicistické zkušenosti a literárně dokumentaristickou formou oživuje minulost své rodiny a spolu s ní i bohatý, složitý a dnes zaniklý svět mnohonárodnostní společnosti českých zemí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Sefer
Originální název:

Where She Came From , 1998


více info...

Přidat komentář

osuška
18.10.2021 5 z 5

Autorka pátrá hluboko v minulosti po kořenech své rodiny a přitom přibližuje dějiny židovského národa. Kniha několika žánrů mi dala spoustu nových informací.

petrarka72
04.02.2021 5 z 5

Když ke kořenům, tak zgruntu... Vynikající práce mezi beletrií a literaturou faktu. Tereza, Pepi, Franci - a Helena. Komplexní historie židovského národa, dějiny nenápadné ženské emancipace, nástup fašismu a komunismu přes líčení každodenního života krok za krokem - plus kvazihistorická detektivka. Autorka má kromě osobního zaujetí schopnost poutavě vyprávět, umění porozumět kontextu i psychice svých hrdinů/ předků a smysl pro detail. Osvětlila mi některé souvislosti, které by mě ve snu nenapadly - a k tomu jsem si čtení užívala. Díky!


pavel9410
05.01.2020 5 z 5

Dost zajimavy a poutave vypraveny pribeh, se spoustou detailu, ktere cloveku pomuzou pochopit historii lepe, nez nejaka ucebnice dejepisu.

horskejvlk
12.11.2019 5 z 5

Fantastická, jedním slovem fantastická. Bezvadně a obrazotvorně napsáno. Chce člověk pochopit židovství a antisemitismus ? Tato kniha to dokáže skvěle, nenásilně, vysvětlit. Kapitola kdy maminka autorky, je transportována v odemknutém poloprázdném vagónu za slunného dne pryč z Osvětimi-Březinky ve působila jako bych v tom dobytčáku seděl vedle ní. Rozhodně doporučuji.

vikaa
03.08.2014 4 z 5

Zajímavý pohled na dějiny židovství očima dnešní ženy, která odkrývá osudy žen tří generací pocházejících z její "židovské" rodiny. Osudy prababičky mě příliš neoslovily, ale zase jsem si připomněla, co všechno židé nesměli dělat už od nepaměti a že Hitler vlastně využil dlouhotrvající a historicky zakotvenou nedůvěru v Židy a všechno židovské. Helenina babička měla velmi zajímavý život a její matka, která prošla jak Terezínem, tak i koncentračním táborem byla bezesporu výjimečná žena.Určitě stojí za přečtení, i když já jsem byla ne moc čtivou formou knihy zpočátku docela zaskočená... Za mě poctivé 3 1/2 hvězdy.

brabofka
18.01.2012 5 z 5

Knihu jsem "zhltla" doslova za pár dní. Biografický román, kde autorka popisuje osudy tří žen v historii své rodiny (matku, babičku a prababičku) je krásnou příručkou dějin Čech (nejen židovských). Je to určitě lépe čtivé než Glazarova Treblinka. Až se někdy nechce věřit, že všechny ženy opravdu žili :-)