Nálet bez návratu

Nálet bez návratu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22443/bmid_nalet-bez-navratu-1j1-22443.jpg 4 40 9

Wing Commander série

1. díl >

Již po celé generace bojují pozemšťané s nebezpečnými Kilrathi. Konečně se zdá, že lidé získali technologickou převahu a mají lepší zbraně, aby dokázali porazit kočkám podobné mimozemšťany. Přesto pozemšťané podstupují veliké riziko: zamíří do nitra nepřátelského impéria, aby namířili na nepřítele past. Pokud vše proběhne dobře, nepřátelé budou zničeni, pokud ne… Vydává se posádka Tarawy na cestu bez návratu? -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Klub Julese Vernea
Originální název:

End Run , 1994


více info...

Přidat komentář

nero 13
03.12.2023 5 z 5

Četba prvního dílu Space opery Wing Commander dopadla velmi dobře, já beru tento druh literatury jako oddechovou, a zde to byla dobře namíchaná směs osobních příběhů, vesmírných bitev, zlotřilých mimozemšťanů, lidských hrdinů i idiotů, kterým jsem přál špatný konec, což mi autoři splnili a proto vzhůru na další díly.

Boby17
14.11.2023 5 z 5

No tak to tedy byla jízda! Osádce doprovodné letounové lodi Tarawa na sebevražedné misi do srdce nepřátelské soustavy jsem držel všechny palce a popis nelítostného boje jsem doslova hltal. Dávám všechny hvězdy a plynule přecházím na druhý díl.


mi-380
04.11.2023 4 z 5

K očekávané vesmírné střílečce ve stylu Hvězdné pěchoty k mému překvapení přibylo pár bonusů:
- příběh vůbec nebyl prostoduchý ani jednoduše přímočarý
- docela přesvědčivě jsou popsány povahy vojáků a napětí mezi nimi
- a pro mě nejzajímavější byly náhledy do myslí a jednání druhé strany, do velení, zázemí a mocenských struktur nepřátelské rasy.
...
Vytáhla malou smyčku spletené šňůry, na které viselo šest tmavých kožnatých kroužků.
Věděl, že by bylo lepší se neptat, ale musel to zjistit.
„Co to je?“
„Kočičácký uši,“ řekla příslušnice pěchoty, „sama sem je uřízla. Jedna sada eště drobet smrdí, tu mám z Vukaru, ale ty druhý dvě sou vydělaný a v pohodě, padesát za kus. Prima dárek na poslání domů.“
Chtělo se mu vybuchnout, ale věděl, že si ho žena dobírá.
„Nechme toho, vojíne,“ vykročil dál a nevšímal si výbuchu tichého smíchu.
Sakra. Bylo mu z toho zle. Co to s námi tahle válka dělá? Stáváme se snad stejnými jako oni?...
75 % (zatím 35 hodnocení, aktuální průměr 85 %).

ludek.n
27.09.2023 4 z 5

Letounová loď CVE-8 Tarawa a její posádka je vyslána na sebevražednou misi, která má podpořit odvážný plán admirála Banbridge na ofenzivu pozemských jednotek v boji proti Kilrathům. Pro mnohé z nich je to cesta bez návratu. Panové William R. Forstchen a Christopher Stasheff napsali údernou válečnou sci-fi, která má všechny atributy pro nevšední zážitek. Komandér Jason „Medvěd“ Bondarevskij, důstojnice Světlana Ivanovová, Doomsday nebo Janice „Hvězdná zář“ Parkerová si rozhodně nepřišli hrát na písek, tady jde o všechno. Vhodně zvolená strategie rozhoduje o životech miliard lidí, vojáků i civilistů. Cíle jsou jasně dané a jde jen o to, zda se je podaří našim hrdinům naplnit. Operuje se na velké ploše a s velkým počtem osob, což by mohlo svádět k megalomanství, naštěstí se mu autoři vyhnuli a sem tam (hlavně nenápadně) dokázali do textu zamíchat i nějaká ta filozoficko-psychologická moudra a ponaučení. Není jich tolik, aby udělaly z této válečné mašinerie mravoučné kázání, spíše jsou použity jako koření. Přestože se jedná o část šestidílné série, Nálet bez návratu je ucelený příběh, který je možné si přečíst a vychutnat jeho akcemi nabitý děj bez ohledu na zbytek. Je dokonce tak dobrý, že jsem se ohlížel po páté hvězdě.

orson
14.07.2021 4 z 5

Fajn scifi military oddechovka. Autor umí dobře psát (četl jsem od něj první knihu o Magicu Gatheringu), mrknu na další díly.

kokrokr
24.05.2020 5 z 5

Celá série je výborná a dávám všem šesti dílům maximum bodů. Kompletní ságu „Wing Commander” mám ve své knihovně a četl jsem ji několikrát. Tahle military sci-fi je vedle „Honor Harrington” to nejlepší, co v tomto žánru můžete číst. Jsou tu krásné popisy bojů a používané techniky. Při čtení téměř cítíte jak vaše lodě zanikají pod náporem nepřítele a vítězství proti přesile stojí víc, než jste ochotni obětovat.

WeeWar
17.02.2017 5 z 5

SUPER. Super space flight fight sci-fi počteníčko. Je tam všechno: marnost/šílenství vojenské mašinerie, blbost zbabělé i zabedněné arogance, ale hlavně je to hodně slušnej koktejl bojové romantiky(SUPER POPISY SOUBOJŮ ATD), opravdové lásky, hrdinského zmaru a patriotismu. Má to prostě koule!

PS: nemáte někdo návod na to, jak přežít ve hře WC z roku 1990 déle jak asi 12sekund? :)

EDIT: též se přikláním k tomu, aby případný čtenář začal celou sérii hltat tím, že si jako první přečte až pátou knihu série.

tequilaking
24.10.2012

Ačkoliv ofišl první kniha série, doporučuju nejdřív sáhnout po "pětce" Na bojové stanoviště, která se odehrává ještě před Náletem.

vic11
25.08.2011 5 z 5

Velmi kvalitní čtení, zapříčiněné umem autora i překladatele... doporučuji přečíst.

Štítky knihy

mimozemšťané válečné sci-fi

Autoři knihy

Christopher Stasheff
americká, 1944 - 2018
William R. Forstchen
americká, 1950

Kniha Nálet bez návratu je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x