Nálet

Nálet https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33492/nalet-33492.jpg 4 13 3

Kritické zamyšlení nad současnou rodinou a výchovou mládeže, které autorka konfrontuje se zážitky rodičů z konce války v malém jihočeském městečku.

Přidat komentář

dagmar5477
27.05.2019 5 z 5

Vynikající a nadčasová kniha.

Hani77
07.01.2019 5 z 5

Za mě je to 5*, i když ze začátku jsem byla hodně rozčarovaná, protože první polovina knihy je pouze o problémech 17letého puberťáka a jeho rodiny. Nakonec jsem si však něco vzala i z této části, Ondrův praděda byl opravdu borec, jak řešil Ondrovy problémy. Já jsem si ale knihu vybrala (na základě Čtenářské výzvy) právě kvůli tomu náletu. Autorčino "Městečko" jsou jihočeské Mirotice a já jsem v této oblasti strávila v dětství velkou část prázdnin u mé milované babičky. Můj děda a jeho sestra byli v době náletu v Miroticích a mnohé věci, popisované v knize, viděli/zažili na vlastní kůži. Kniha se mi moc líbila právě proto, že toto místo je moje srdeční záležitost, ale byly v ní popisovány velice smutné věci. V "Městečku" umírali lidé, kteří byli úplně nevinní, jen byli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Bylo mi jich moc líto a vůbec nechápu, proč došlo k opakovanému "náletu" na civilisty. Ten druhý nálet prý byl horší než ten první, ke kterému měli Spojenci alespoň nějaký důvod. Ale proč se vrátili, to mi hlava nebere.


Damato
22.06.2015 3 z 5

Když jsem tuhle knihu četla v patnácti fandila jsem Ondřejovi, jeho tatínek mi připadal, že mu nerozumí, maminka spíše měla podle mě strach, aby nepřišla o rodinnou pohodu a klid a jinak problémy neřešila, dědečka jsem viděla jako už starého člověka, který kdysi dávno zažil válku a teď žije jen ze vzpomínek. Když jsem se ke knize- díky stěhování- vrátila po 15 letech, byl pro mě Ondra rozmazlený kluk, pro kterého rodiče pomalu dýchají a on - tvrdohlavec- si to snad ani neuvědomuje.Děda byl takový rozumný dědouš, který chce doma slepit neslepitelné. PO dalších 12 letech jsem se ke knize opět náhodou vrátila- a ejhle. Ondra byl pro mě najednou už rozmazlený jedináček, se kterým měli rodiče svatou trpělivost a děda - ta byl panečku frajer, který se svým rozhledem a laskavým přístupem dal nakonec dohromady pomalu nefungující rodinu. Tak jasně, že ne vše je tak jednoduché, ale knížka je napsaná moc hezky.