Nalehko

Nalehko https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284863/bmid_nalehko-sMU-284863.jpg 3 110 27

Minimalistický příběh o lásce a putování... Dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla Svérázná americká dvojice vyráží na neuvěřitelnou cestu. Jednadvacet dní, osm zemí, skoro pět tisíc kilometrů. Žádné plány, žádné hotely a žádná zavazadla. A žádné šaty na převlečení. On má jen to, co se mu vejde do kapes, ona si bere kabelku. Ona je Clara, životní krizí trochu pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v šílených oděvech a v rámci experimentu se například pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce. A pak si šli koupit letenku. Pro začátek do Istanbulu. Jako novodobí tuláci bez tíže pak pokračují dál. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie... Když se pak vracejí, ve stejných šatech, v jakých vyjeli, vezou si domů něco víc než suvenýry. Naději. Nebo dokonce lásku?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

No Baggage , 2016


více info...

Přidat komentář

Veronika33
14.07.2019 1 z 5

Tak to to bol riadny prepadák. Čo viedlo niekoho toto napísať a vydať je mi záhadou. Najzaujímavejšie na knihe sú tie dve vetičky na prebale, vážne!! Nikdy viac.

čika
29.01.2019 3 z 5

Od knihy som si neslubovala nic, obalka ma skor odradzala. Co ale mozem kvitovat, je uprimnost, lebo sympatie k hlavnym hrdinom clovek naozaj nepocitoval, takze asi nejake romantizovanie ci prikraslovanie si autorka odpustila. Filozoficke ci "poucne" vsuvky mi nevadili, celkom dobre mi dotvarali obrazok urcitej sucasnej subkultury, ktoru v podobe podobnych cestovatelov uz stretneme po celom svete. Prave autobiograficka uprimnost mi pripominala skor cestovatelsky blog, siahodlhy instagramovy komentar - konieckoncov spominane snimky, ktore si dvojica obstaravala na svojich cestach lahko dohladate na nete :-)


marushka
15.09.2017

Od knihy jsem si moc neslibovala. Čím může překvapit bílá američanka z dobré rodiny, před kterou si po absolvování nesmyslného oboru na univerzitě svět nesedl na zadek? Tak právě tím, že se tak strašně podobá stovkám a tisícům dnešních mladých, kteří studují Bůh ví co, jen aby něco vystudovali, bez jakékoli představy jak své studium budou sto využít ve svém dalším životě. Jako bonus pro mne je popis návštěvy Istanbulu, skoro jako kdybych mohla být s nimi, díky... Konec knihy trochu uspěchaný, škoda...

maid
13.08.2017 2 z 5

Už dlouho se mi nestalo, že bych z knihy byla tak zklamaná. Nečekala jsem nic duchaplného, ale trochu šťávy, mladistvé romance a roadtripu po Evropě, jak kniha už podle obálky slibovala, by neuškodilo. Místo toho jsem dostala průměrnou bílou Američanku (jak sama sebe popisuje autorka a zároveň jedna z dvou hlavních postav příběhu) a šíleného profesora bez kapky studu, oba dva ve krizi středního věku, z nichž se oba dva, byť každý svým způsobem potýkají. Ten slíbený roadtrip po Evropě obsahoval pouze nářky spisovatelky, která mezitím stihla vložit flashbacky do historie, kdy se potýkala s depresemi i detailně popsat své dny na Chorvatské hranici.
Kniha slibuje zábavu pro všechny, kteří mají rádi přibývající razítka ve svých cestovních pasech. Myslím, že tato kniha by je spíše pobavila. Ti méně odvážní jíž jistě podnikli dvaceti tří hodinovou cestu autobusem (nepohodlí při cestě věnovala autorka půl kapitoly), ti otrlejší vyzkoušeli si již jistě couchsurfing či dokonce autostop. Vzdechy hrdinky, která si potřebovala vypsat své srdíčko v půlce knihy pak začnou již dost nudit.

Romance je to slabá a jako cestopis ještě horší.

Corly
31.07.2017 2 z 5

Trochu zklamání...kdyby to byl příběh nebo třeba dokument, ale ne taková ,,patlanina"...tak by to bylo o moc lepší!! Takhle se tam míchají náznaky dobrého děje, pak to utne zdlouhavé filozofování, i popisy jsou někdy zbytečně dlouhé a nudné...Nevím, bohužel se mně to nečetlo tak ,,nalehko" jak jsem si myslela...

piquillio
28.07.2017 5 z 5

Kniha láká na příběh o lásce, obálka je rovněž trochu zavádějící a výsledek byl pro mne příjemným překvapením. Ani ne tak o zábavě, ani ne tak o všeobecné představě lásky, spíš o nás osobně, o cestě k sobě. Milé a hlubší, než nejeden čtenář u nás očekává. Kniha by asi byla vybavena lépe, kdyby ji vydalo jiné nakladatelství, nebo v jiné formě. Lze snadno pochopit rozčarování určitého čtenářstva, které dostalo něco jiného, než co očekávalo. Ale třeba dostalo o mnoho víc. Snad se tedy za to nebudou zlobit a budou rádi.

ssyyllvvaa
14.07.2017 3 z 5

Spíše než o cestopis jde o o psychologický román ( či spíše jen novelu) , v němž jeho autorka líčí svůj skok z prostředí své spořádané a nábožensky silně založené rodiny, v němž ztratila smysl života a propadla se do depresí, do života svého nového přítele, který naopak tradiční hodnoty příliš neuznává a pro nějž "nic není nemožné". Je vyznavačem minimalismu a provokatérem a vylíčení jejich společné třitýdení cesty po Evropě jen s tím, co měli na sobě a po kapsách a v kabelce rozhodně nepostrádá vtip a zajímavost .

baru_h
09.06.2017 3 z 5

Kniha je směsí románu,cestopisu, (filozofických) úvah, reklamy, dějepisných okének a nevím čeho ještě. Na mě to působilo až přeplácaně. Také mně vadilo časté střídání časové linie, která se tak zvláštně prolínala, až jsme se v tom někdy ztrácela.
Ale abych nevyjmenovávala jen negativa. Líbila se mi myšlenka sebrat se a et jen tak nalehko pryč. Sama bych to asi nezvládla, ale takhle knižně to 'pozorovat' u někoho jiného bylo fajn.

Ajli
03.06.2017 3 z 5

Příjemná oddychovka na léto, mile mě překvapila :-)

pdoubkova
14.04.2017 1 z 5

ta anotace znela tak nadejne, ale samotna knizka o cestovani, ani o lasce skoro neni, spis je to takove vyliti autorcina srdicka, jaka byla chudinka, jak se prala s psychickou nemoci, sem tam troska filozofovani, poucek, nabozenstvi, ale stranky o ceste by se daly spocitat na prstech, o vztahu s Jeffem doted nevim, co si myslet, oba dva jsou to exoti, az nevim, ktery vic, trosku mi to pripomina, jak kdyby se na cestu vypravil Sheldon s Amy z TBBT, i kdyz ti by se v Athenach neptali, jak se dostat k Eiffelovce, zkratka Americani v Evrope, porad si myslim, ze to vsude prehani, ale oni asi takovi opravdu jsou...

Lenny33
15.02.2017 5 z 5

A tady je vidět, jak se každému líbí něco jiného. :) Mě právě styl "cestopisu s filozofickými úvahami" naprosto sedl a opravdu jsem si užívala každou stránku. Na začátku mi možná chvilku trvalo než jsem si zvykla na autorčin styl psaní, ale pak už jsem se začetla a bylo to skvělé čtivo s mnoha zajímavými úvahami. Dokonce bych brala knihu mnohem delší, přijde mi že druhou část cesty už autorka strašně zkrátila a bylo mi to líto. Ale jinak skvělá kniha s ještě lepším námětem!! Ráda si od autorky přečtu další knihu, pokud něco vyjde. :) Hodnotím 4,5* a doporučuji.

Aracely
30.01.2017 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale čekalo mě spíše rozčarování... Bylo to, jako bych četla Cestopis se spoustou filozofických úvah o světě a o životě...
Nicméně hrozně málo o hlavních hrdinech...

Více v mé recenzi.

cukrovka
14.11.2016 3 z 5

Zajímavý nápad, ale kniha se mi špatně četla. Na můj vkus tam bylo moc filozofování. Obdivuji odvahu vypravit se na třítýdenní cestu pouze s tím co mám na sobě a co se vejde do malé kabelky. To bych nedokázala. Co se mi špatně rozdýchávalo, bylo Jeffovo dojídání odloženého cizího jídla. To se mi opravdu dělalo špatně od žaludku.

Makkk
08.11.2016 3 z 5

Příjemná oddechovka. Trochu cestopis, trochu román, trochu filosofická kniha... Každopádně klobouk dolů před autorkou a tímto jejím experimentem! Já bych si na to asi netroufla, cestovat jen s mini kabelkou tři týdny po světě, bez předem zajištěného ubytování.
Autorka nás mezi vyprávěním o tomto šíleném cestování retrospektivně seznamuje se svou existenciální krizí a psychickým zhroucením, které předcházelo této cestě a seznámení s Jeffem. Duchovní úvahy jsou zde myslím na místě, vezmeme-li v potaz, že Clara byla vychovávaná v silně věřící evangelistické rodině. Tyto části jsou možná malinko náročnější, ale pro mě vítaným zpestřením.
V knize se čtenář dovídá o osmi zemích, které tento pár navštívil a hlavně to, jak málo toho k cestování vlastně stačí :)
Jak moc je "cestovatelský román" autobiografický je diskutabilní, ale já to možná ani vědět nechci :)

Safienka
14.10.2016 3 z 5

Začátek vás zaujme, pak se to divně zasekne, pak se dostanete na tu správnou vlnu, lehce to opět zadrhne a je konec. Mno, ale líbil se mi duch knihy... Zajímavé téma, které nás donutí k zamyšlení, jestli bychom toho byli sami schopni... Vyrazit si napříč světem jen tak s kabelkou :) jedno velké dobrodružství s někým koho sotva znáte...

Lucie51
04.10.2016 1 z 5

Bohužel mě to vůbec nebavilo, s knihou jsem se trápila asi týden, přičemž jsem se nedostala ani na 50. stranu. Bylo to pro mě vyloženě utrpení a naprosto mě to znechutilo mé obvyklé večery s knihou.. neustále jsem jen chodila kolem své knihovny a přemýšlela nad tím, že bych se měla pustit do něčeho jiného, a tak se také nakonec i stalo. Kniha se četla velmi obtížně, neuvěřitelně mě nudilo autorčino neustálé filozifování, vracení se do depresivní minulosti a její náboženské rozpravy o Ježíšovi. Čekala jsem knihu o cestování a zábavných zážitcích, otevřela jsem však spíše duchovní literaturu... možná jí dám ještě jednu šanci, ale nejméně tak za 10 let, zatím na tento typ literatury asi nejsem připravená. A to nejsem žádný teenager, co nevidět mi bude 30.. Přitom by to mohlo být tak skvělé, geniální nápad, muž v červených kalhotech, žena v zelených šatech, žádná zavazadla, tři týdny cestování po světě... dokonce i několik vtipných scén jsem tam objevila, například Jeff v obklopení smečky divokých psů nebo Jeff snažící se zbavit dotěrného prodavače suvenýrů... bohužel, Jeff to celé nezachrání... kdyby někdo vzal tu knihu, vyrval z ní Clařino filozofování a nechal tam jen střípky o cestování a Jeffův pohled na věc, hodnotila bych bez problému pěti hvězdičkami. Takto bohužel nemůžu, nebylo by to spravedlivé k ostatním knihám, které mám přečtené.

janasim
17.09.2016 5 z 5

Ty dva jsou obdivuhodní. Přestože se mi příběh nečetl úplně snadno,tím myslím,že bych ho nedokázala číst na jeden zátah,moc se mi líbil.Je skutečně zajímavý.

TerraNova
03.09.2016

Nějak mě to nebavilo, takže jsem to nedočetla. Možná si to někdy zkusím přečíst a dočíst znovu. Tím samozřejmě neříkám, že je ta kniha špatná, nemůžu to ani hodnotit, jelikož jsem to nedočetla.

bookcase
02.09.2016 4 z 5

Opravdu minimalistický, zároveň i lehce filozofický cestopis s životopisnými vsuvkami. Čte se lehce.

veronika0382
26.08.2016 4 z 5

Skvělá cestovací bláznivá kniha :-) .... více v mojí recenzi zde :-)

Štítky knihy

cestování cestopisy minimalismus

Autorovy knížky

Clara Bensen
americká
2016  64%Nalehko

Kniha Nalehko je v

Právě čtených2x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených7x
Knihotéce58x
Chystám se číst79x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x