Nakonec přijde smrt

Nakonec přijde smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70220/bmid_nakonec-prijde-smrt-Wjv-70220.jpeg 4 520 81

Anglická královna detektivek Agatha Christie dokázala vždy znovu a znovu překvapovat. Tentokrát se českým čtenářům dostává do rukou příběh o zločinu, ke kterému došlo před čtyřmi tisíci lety ve starém Egyptě. Po manželově smrti hledá Reniseneb útočiště v domě svého otce, zádušního kněze Imhotepa. To však ještě netuší, že stojaté vody života v Imhotepově venkovské domácnosti záhy rozčeří otcova krásná, ale zákeřná konkubína Nofret, jejíž příjezd vytáhne na světlo všechny skryté vášně, zlobu a závist, které v rodině po léta dřímaly. Když Nofret náhle za nevyjasněných okolností sejde ze světa, všichni s úlevou konstatují, že šlo o nešťastnou náhodu. Jen Reniseneb se s tímto vysvětlením nechce spokojit – v hloubi srdce totiž začíná tušit, že smrt zlé konkubíny ani zdaleka nebude poslední…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Death Comes as the End , 1945


více info...

Přidat komentář

Rade
20.03.2024 4 z 5

Každopádně zajímavé tím staroegyptským prostředím. Autorka při pobytu s manželem v Egyptě a účastí na vykopávkách nasála atmosféru starého Egypta a celkem podařeně do tohoto prostředí zasadila detektivní příběh. I když mi k detektivkám Agathy, kde je vše tak trochu zjednodušené, líp sedí stará dobrá Anglie, tady jsem ocenila ten staroegyptský šmrnc a náhled do života v povodí Nilu 2000 let před Kristem. Zase úplně jiná Agatha.
Chtěla jsem dát jen za tři, protože mi tentokrát ty mezilidské staroegyptské rodinné vztahy i detektivní zápletka trochu drhly, ale nakonec ten historický ponor do kultury nám tak vzdálené a v něčem i nepochopitelné byl docela fajn a tak trochu přidávám... Ale přece jen se ráda vrátím do meziválečné Anglie k Poirotovi ve smokingu, v lakýrkách a s navoskovaným knírem, to je ta pravá Agatha Christie...

sgjoli
03.03.2024 3 z 5

Docela mne zaujalo, že děj této knihy autorka zasadila do starověkého Egypta. Už dříve jsem četla knihy, kde se nevyskytuje žádný velký detektiv od A. Christie, ale takovýto posun hodně hodně do historie jsem ještě neviděla. Tak jsem byla zvědavá.
Zápletka nebyla vůbec špatná. Trochu mi to připomínalo Deset malých černoušků - v tom, že se ocitáme na jednom uzavřeném místě a kde máme omezený počet postav, které se postupně stávají obětí neznámého vraha. A čtenáře to nutí přemýšlet, kdo zatím stojí.
Musím ale říct, že mne to asi tolik nevtáhlo tolik, co jiné detektivky od této autorky. Některá místa v knize mi přišla trochu nudnější. Navíc mi přišlo, že hlavní hrdinka Reniseneb byla v některých ohledech trochu naivní - občas až moc.
Poslouchala jsem jako audioknihu a poslouchalo se to docela dobře. :-)
Nakonec hodnotím průměrně. Nebylo to špatné, bavilo mne to prostředí, zápletka fajn, ale už jsem od autorky četla lepší.


svetlanaLjQX
22.02.2024 5 z 5

Tak Agatha je zarukou skvele zabavy. Tahle knizka me bavila i tim, ze je ze stareho Egypta, ne z Anglie. A vrazd jako maku. Ten sladky zaver me potesil, pisar Kameni se mi nejak nelibil.

Vesmich
03.01.2024 4 z 5

Taková normální rodinka žijící kdesi na venkově, kterou diriguje despotický řvoun a tak se tam nutně musejí vyskytovat i další otravné osoby, které si říkají o problémy. A některé si o ně říkají tak moc, až se jim cosi nehezkého přihodí. Tentokrát jsem podezřelou osobu objevila docela brzy, což se mi ve staré dobré Anglii většinou nepodaří :)

SSTknihy
26.09.2023 5 z 5

Zkušenosti, které Agatha Christie nasbírala po boku svého druhého manžela na různých archeologických vykopávkách zúročila hned v několika detektivkách. Tenhle kousek je nicméně naprosto originální - vždyť se odehrává před mnoha tisíci lety! A překvapivě vše perfektně funguje. Děj i jednání jednotlivých postav vás rychle a přesvědčivě vtáhne do starých časů - vraždilo se holt vždy a všude, a i ty motivy byly a jsou stále stejné.

mirahr
21.08.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Tuto knihu jsem chtěl číst již několikrát, ale vždycky jsem ji odložil. Říkal jsem si - nebude tam stará dobrá Anglie, Hercule Poirot, slečna Marplová, Tommy a Pentlička, prostě moc mě to nelákalo. Ó, jak jsem se mýlil. Paní Agatha je prostě geniální. Kniha mě chytla hned od začátku a už nepustila. Postupně jsem podezíral všechny a nakonec....Nakonec jsem zjistil, že jako detektiv bych si nevydělal ani na suchý chléb.
Nenechte se odradit časem a místem děje. Je to skvělé. Doporučuji !!!

petrarka72
21.05.2023 4 z 5

Dramatické až do konce. V centru pozornosti mladá žena a především mužská domácnost, která se postupně vylidňuje. A jednoduché úvahy o tom, co znamená smrt, příběh špikují.

jprst
14.05.2023 5 z 5

Autorka příběhem zasazeným do starého Egypta jen potvrzuje, že povahy lidí, motivy jejich jednání a mezilidské vztahy jsou dlouhodobě takřka neměnné. Čtivý příběh, autorka opět dokázala udržet svůj spisovatelský standard.

xxbarbarelaxx
14.05.2023 5 z 5

Detektivka od Agathy je vždy sázka na jistotu. Zase povedené čtení. Příběh z Egypta byl také super.

Le Chat
05.02.2023 5 z 5

Agatha Christie detektivky prostě uměla - a pro tuto historickou to rozhodně platí také. :-) Doporučuji!!!

alekis
09.01.2023 5 z 5

Žár slunce stejně jako včera rozpaluje poušť
a dole v údolí se stále modře třpytí Nil...
Je konec! Pryč je dřívější čas šťastných chvil...
V kdysi vlídném domě nastal zmar a spoušť...

Historické detektivky, to je moje, a Agatha Christie je jedna z mých favoritek, ačkoliv se mi zdá, že více jejích děl jsem viděla zfilmovaných, než že bych je přečetla. Ale tentokrát jsem měla opravdu šťastnou ruku. Krimi příběh ze starého Egypta nemá chybu.
Ano, vraha jsem tipovala špatně, jako obvykle. Ano, trochu mi tam scházelo víc lítosti a žalu, když se ze společenství lidí, obývajících jeden dům, začali někteří vytrácet... a balzamovači díky tomu měli práci a pěkné výdělky...
Ale, když to shrnu, je to zajímavé a prostředí i postavy jsou tak neskutečně dokonale zobrazeny, a na to kladu důraz, že mi nezbývá, než opět konstatovat, že paní Christie je skvělá spisovatelka a navíc, je vskutku královnou detektivek!

Drakobrouk
22.10.2022 5 z 5

Je to detektivka ze starověku a odehrává se v Egiptě. Je to o veliké rodině, ve které jsou: táta co má už dospělé děti, a ty mají rodiny, babička a rodiná přítelkyně. Umře tam hodně lidí, ale o to víc mně to bavilo. Je to dobře napsané protože jsem nepoznal kdo je vrah. Líbilo se mi to a taková detektivka je jako hrát Among us.

marekB78
14.10.2022 5 z 5

Přistupoval jsem k této knize docela skepticky... Říkal jsem si, co může Agatha psát o starověkém Egyptě. Ale byl jsem velmi mile překvapen. Kniha mě vtáhla hned od začátku a pak začaly přibývat vraždy a říkal jsem si, kdo tak mohl asi všechny chtít zabít. Závěr mě překvapil a nakonec jsem knihu přečetl asi za 5 dní. Rozhodně doporučuji :)

Hanka_Bohmova
03.10.2022

Předčítala jsem synovi a dala jsem číst dceři, když jsme se učili o starověkém Egyptě. Abychom neměli jen samé dávné prameny. Zdá se mi to jako šikovný text, zprostředkuje mnoho reálií, na něž se dá navazovat. A samozřejmě je to detektivka, docela dobrá, i když pro mě zbytečně naředěná romantickými úvahami hrdinky. Poslední kapitoly už syn nevydržel a dočetl je sám, přece nebude čekat další dva dny na odhalení vraha.

Kakho-Oto
12.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Velmi kvalitní detektivní román, který je situovaný do starověkého Egypta v době okolo roku 2000 před naším letopočtem. Od Agathy Christie jsem dosud četl jen pár povídek, takže nemohu román Nakonec přijde smrt porovnat s detektivkami stejné autorky, které se odehrávají v průběhu 20. století. Vrah (sedminásobný!) byl pro mě velmi překvapivý, osobně jsem tipoval zcela jiné postavy. Příběh popsaný v knize by se podle mě mohl odehrát snad v jakékoli době. Jiná historická detektivka – Šimáčkův Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 se mi líbil ještě o něco více než tento výtvor Agathy Christie.

Rosocha
03.09.2022 5 z 5

Páni, já četl od Agathy tolik knih, tahle mi ale unikala tak dlouho... a přitom je naprosto úchvatně napsaná (a přeložená rovněž). Lehkost, s jakou paní Christie dokázala psát, je fenomenální. Moc doporučuji!

HáMaPé
14.08.2022 5 z 5

Člověk se snadno stane součástí příběhu. I když jsem ho četla již opakovaně nebo možná právě proto? Jako bonus je kniha prošpikována spoustou moudrých myšlenek: např. "... Je tak snadné a stojí tak málo námahy zapsat deset bušlů ječmene nebo sto kusů dobytka nebo deset polí špaldy - a bude se zdát, že jen to, co je zapsáno, je skutečně důležité, a písař začne pohrdat člověkem, který obdělává pole, sklízí ječmen a pěstuje dobytek. Jenomže pole a dobytek, ty jsou skutečné, nejsou to jen značky na papyru. " nebo "Přišlas na to, že štěstí má každý ve svém vlastním srdci...."

nai.ivka
02.02.2022 4 z 5

Trvalo mi než jsem se začetla, vraha jsem si tipla hned ... ale užila jsem si to i tak. Nechlubím se, sama sobě jsem nevěřila, obvykle to neuhodnu, byla to výjimka.

Lusa
03.01.2022 5 z 5

Moje jedna z prvních detektivek od této autorky i kvůli výzvě. Královna detektivek jí patří právem, i když je to starší kniha je stále čtivá s překvapivým koncem.

Ivan F
10.12.2021 4 z 5

Je to typická Agatha v netypickom prostredí starého Egypta, so všetkým, čo k nemu patrilo - intrigy, pretvárka, láska a nenávisť, balzamovanie, obetovanie bohom a samozrejme vražda, vlastne niekoľko vrážd. No a to netypické prostredie mi dosť vadilo, nedokázal som sa do príbehu zahĺbiť a to ma pri čítaní vyrušovalo. Keďže A.Ch. má niekoľko šablón, podľa ktorých písala svoje knihy, tak tu som sa v podstate od začiatku chytil a na konci ma žiadne prekvapenie nečakalo. Bude to tým, že ma prostredie knihy nebavilo a tým pádom ani nerozptyľovalo, premisa a riešenie boli tak povediac na rane. Plusom knihy je aj jej na dnešné pomery strohý stranový rozsah, žiadne rozptyľovanie sa nekoná. Som rád, že som si prečítal aj túto knihu, no určite sa k nej už nevrátim. Od A.Ch, očakávam Anglicko (prípadne inú krajinu), avšak za prítomnosti belgičana, alebo starej dievky Marplovej.