Nákaza

Nákaza https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90734/bmid_nakaza-O38-90734.jpg 4 262 32

Marissa Blumenthalová série

1. díl >

Thriller z lékařského prostředí, ve kterém se setkáváme s Dr. Marissou Blumenthalovou, kterou můžeme znát i z knihy Známky života. V L.A se začne šířit epidemie neznámé nemoci. Marissa je vyslána poprvé do terénu. Zajistí karanténu a zjistí, že se jedná o virovou horečku - Ebola. Snaží se vypátrat původce choroby. ..

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Smena
Originální název:

Outbreak , 1987


více info...

Přidat komentář

Aymira
28.01.2024 3 z 5

Cestování skrz naskrz Spojenými státy. V první polovině knihy pomáhá hlavní hrdinka řešit nákazu smrtícím virem na různých místech USA. V druhé polovině najdete návod na to, jak můžete sami, bez jakékoliv pomoci, zdolat partu mocných, kteří na vás poštvou drsné zabijáky.

aliza
12.03.2023 5 z 5

Jako všechny knihy od autora je i tato kniha skvělá.


Monyel
02.02.2022 4 z 5

Moje první setkání s tímto spisovatelem a určitě ne poslední. Nejvíce se mi líbila první polovina knihy, kdy se řešila Ebola a zaváděla se opatření v jednotlivých nemocnicích. Autor uvěřitelně zachytil chaos, zmatek a strach z nakažlivé nemoci. Druhá polovina knihy byla akčnější a měla již ráz krimi thrilleru. Při čtení je nutné mít na paměti, že kniha byla napsána před více než 30 lety, a to se projevuje v chování některých postav a použité technice. Marissa měla víc životů než kočka a chvílemi nevěděla co vlastně chce. Její provinilost ohledně toho, že se nenechala obtěžovat šéfem, když je vlastně tak přitažlivý, byla absurdní. Knihu přesto hodnotím kladně, místy byla sice trochu kýčovitá, ale četla se dobře a rychle uběhla.

Prey
23.12.2021 3 z 5

Ideální čtení na pandemické Vánoce... :) Cook splňuje hlavní zásadu oddechové literatury, dá vám přesně to, co od něj čekáte. Přes omletý mustr vždycky vykřeše napínavé stránky, kdy jde hrdinům o kejhák. Nicméně Známky života, globální honička se stejnou hrdinkou, Marissou Blumenthalovou, jsou lepší. (Čteno v překladu Jany Pacnerové.)

Meda77
06.11.2021 4 z 5

Klasický oddechový román z klasického lékařského prostředí. Lehčí průměr, jeho romány jsou prakticky stejné, ale čte se to celkem fajn.Čtěte s rouškou ať něco nelapnete.

sgjoli
25.07.2021 3 z 5

Nákaza je jedním z mnoha lékařských thrillerů z pera Robina Cooka, pro mne pak šlo o první setkání s tímto autorem.
Jedná se o dílo staršího data (v originále poprvé vydáno r. 1987) a ve srovnání se současnými thrillery může tato kniha působit trochu pomalejším tempem. Ale to knize vůbec neubírá na čtivosti.
Kniha není nijak překombinovaná, vlastně je dost přímočará. Autor nemá za potřebí čtenáře mást na každé druhé straně a servírovat mu tucet různých sebefantastičtějších teorií, aby překvapil tím, že je to nakonec stejně ještě celé jinak. To autor rozhodně nedělá. Má vcelku jasné vytyčenou linii, po které kráčí.
Pravda, motivy pachatelů jsem tak díky té přímočarosti odhadla celkem brzo (cca v půlce knihy), konkrétní pachatelé také vykrystalizovali rychle, ale to mi tady vlastně vůbec nevadilo. Mne na knize nejvíc fascinovalo, jak reálně to celé působilo. To bylo dost mrazivé a svým způsobem děsivé.
Co bych možná vytkla, je to, že kniha působí trochu uspěchaně. Na cca 210 stranách se toho zas tolik vymyslet nedá a autor musí dost brzy přijít s vyvrcholením a nějakým finále. Závěr je sice akční a vygradovaný, o tom žádná, ale asi bych ocenila, kdyby se šlo v některých věcech v průběhu knihy více do hloubky.
Celkově hodnotím 3 hvězdami z 5. Nebylo to vysloveně špatné a jsem ráda, že jsem se s autorovou tvorbou mohla seznámit. Ale už jsem četla i lepší...

Tania123
02.05.2021 2 z 5

Nic moc.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.

Aribana
26.09.2020 2 z 5

Asi jsem to neměla číst v coronavirové době, které jsem sytá...

rutto45
18.08.2020 4 z 5

Príbehy z lekárskeho prostredia nevyhľadávam, na toto dielo som narazil náhodou. Musím však povedať, že ma milo prekvapilo. Kniha má všetko, čo má dobrá kniha mať: zaujímavý dej, ešte zaujímavejšiu zápletku, napätie, sympatické postavy... Určite do budúcna siahnem po Cookovi.

jan6775
09.08.2020 4 z 5

v knize je příběh, který je těžko uvěřitelný ač ho právě v této koronavirové době prožíváme.

annacte
05.05.2020 4 z 5

velice čtivé, přečetla jsem za jedno odpoledne:)

pedroK
28.05.2019 4 z 5

Četla jsem už dříve a líbilo..napínavé, četlo se jedním dechem.

pingu1
08.03.2019 5 z 5

Pěkná, čtivá, napínavá, aktuální téma. Kdo má rád lékařské thrillery, přijde si na své :-)

Prateri
12.02.2019 4 z 5

Knihy z lékařského prostředí jsou oblíbené. U mě to není jinak, takže Robin Cook mne vždy potěší. Doktorka Marissa v této knize rovná záporáky - ve skutečném životě neskutečné, ale tohle je kniha, tak co by ne.

moudivlacek
30.04.2018 4 z 5

Kdo má rád příběhy z lékařského prostředí a navíc s prvky detektivky, tak si zde určitě přijde na své, stejně jako já. Myslela jsem si, že se budu nudit, ale bavilo mě to od začátku až do konce a rozhodně s klidným srdcem knihu doporučuji.

OldFirehand
17.01.2018

Ruzaaa, výstižne napísané. Plne sa stotožňujem.

Danago
19.08.2017 5 z 5

Skvělý thriller z lékařského prostředí. V L.A se začne šířit epidemie neznámé nemoci.Hlavní hrdinka je postavena do těžké pozice, musí zajistit karanténu a vypátrat původce choroby, jež je velice nakažlivá a nebezpečná Ebola. Mně se knížky autora líbí a tato mě naprosto nadchla. Přečetla jsem ji jedním dechem, jen těžko jsem ji odkládala. Velice aktuální téma , velmi dobře zpracované. Kniha je velice akční, napínavá a dramatická.

iLuciferie
28.12.2016 4 z 5

Zvláštní, myslela jsem, že toto je první knížka z dvojsérie s Marissou.. minimálně dějová souslednost je opačně a také bych tak doporučovala číst. Jinak Marissa patří k mým nejoblíbenějším Cookovým hrdinům.

Ruzaaa
30.10.2016 3 z 5

Kriminální případ z prostředí lékařů. Neurazí, nenadchne. Kniha je čtivá, zajímavý námět, ale pak se hrdinka chová jako střevo. Vše končí happyendem.