Najšťastnejší človek na Zemi

Najšťastnejší človek na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470596/bmid_najstastnejsi-clovek-na-zemi-gnR-470596.jpg 5 1021 245

Eddie Jaku sa vždy považoval v prvom rade za Nemca, až potom za Žida. Bol hrdý na svoju krajinu. Všetko sa zmenilo 9. novembra 1938, keď ho nacisti zbili, zatkli a odvliekli do koncentračného tábora. Počas nasledujúcich siedmich rokov Eddie denne čelil nepredstaviteľným hrôzam. Najskôr v Buchenwalde, potom v Auschwitzi a nakoniec počas nacistického pochodu smrti. Prišiel o rodinu, priateľov aj svoju vlasť. Eddie však prežil, a tak si slávnostne sľúbil, že sa bude každý deň usmievať. Dnes verejne rozpráva svoj príbeh, delí sa s poslucháčmi i čitateľmi o svoju múdrosť a žije najlepšie, ako vie. Vzdáva tým hold všetkým obetiam holokaustu a verí, že je „najšťastnejším človekom na zemi“. Eddieho biografia vyšla v roku 2020, keď autor dovŕšil sto rokov. Je to silná výpoveď plná bolesti, no v konečnom dôsledku aj nádeje, príbeh o tom, ako možno nájsť šťastie aj v tých najtemnejších časoch. Kniha Eddieho Jaku sa dostala do užšieho výberu nominácii v kategórii literatúra faktu na ocenenie Indie Book Awards 2021 pre výnimočné nezávisle vydané knihy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Happiest Man on Earth


více info...

Přidat komentář

Ristridin
15.04.2024 4 z 5

Příběh silný a velmi smutný, Eddie zažil šílené věci a dokázal se s tím poprat. Vyprávění občas působí trochu neosobně, což byl buď záměr a nebo takto prostě psal 100letý technicky založený člověk. Nicméně myšlenky o lásce a lepším životě, který je třeba prožít ve štěstí a radosti jsou hezké a inspirativní.
Měl hezký proslov na TEDx, pusťte si ho.
91 % mi přijde trochu příliš pro tuto knihu, a asi jsem proto čekal víc, pokud se to tak dá v kontextu knihy říct. Není to ale zklamání.

Silwinka87
14.04.2024 5 z 5

Nevím, co bych měla napsat..Snad jenom - Eddie, děkuji Vám.


Rihatama
10.03.2024 5 z 5

"Na světě je milion lidí, se kterými je lepší se hádat, než se svou maminkou."

Němec, Belgičan, Australan, žid. Eddie nenapsal román, ale memento, memoáry a motivační příručku v jednom. Čtenář nahlíží do Eddieho vlastního života někdy téměř den po dni poté, co jej coby žida zbili a poslali do koncentračního tábora. Psal se listopad roku 1938, kdy v Evropě vzplanul hon na židy a vůbec na všechny, kterých se z nejrůznějších důvodu doba nabízela zbavit se a ideálně získat jejich majetky. Autobiografie Eddieho je prosycená smutkem, bolestí, ztrátami. Především ale nadějí. Zbývá však ještě nějaká, když je člověk zlomený na duši, na srdci i na těle a váží v dospělosti 28 kilo? Zjevně ano, jak dokládá 101 let, kterých se Eddie nakonec dožil. Nemá smyslu psát o nacistickém režimu, kolaborantství, zbabělosti, krutosti, zlu, bezectnosti nebo přetrvávajícím antisemitismu v člověku. Jedině snad jen proto, aby nám toto vědomí - nikoliv přímá vzpomínka - nevymizelo z mysli ani ze srdce. Má především smysl psát o odvaze a chuti žít a pracovat. O radosti z pomáhání druhým, méně šťastným.

Ne, Eddie nečekal na pomoc od druhých. Sám vystudovaný strojař se naučil, jak opravovat a prodávat vozy, sám se naučil, jak prodávat nemovitosti a vždy jen se svou ženou úspěšně založil a rozhojnil. svou firmu. Od společnosti nežádal pomoc, jen lidství, respekt a příležitost. Co si půjčil, zase vrátil. Ty peníze pomohly jemu, přece mohou pomoci někomu dalšímu, potřebnému. Není divu, že židé odcházeli do zámoří, kde nacházeli záštitu, přesněji prostor k životu a pracovní příležitosti. Evropa byla, je a nejspíš vždycky bude zamořená antisemitismem. A vývoj ve stávajícím konfliktu na Blízkém východě k tomu bohužel ještě přispívá.

Eddie tuto knihu vydal v roce 2020, v roce jeho stých narozenin. Ani jeho žena jej neopustila před jeho smrtí. Sama odešla ze světa v roce 2022 ve věku 98 let. Eddie zanechal světu mimořádný dar. Vedle jeho nebývalé osvětové činnosti, co se týče holokaustu, je taky zdrojem nebývalé inspirace k životu a především náhledu na život. Díky, příteli Eddie.

"Pole je holé, ale když vynaložíš úsilí a něco vypěstuješ, budeš mít zahradu. A to je život. Něco do něj dáš, něco se ti vrátí. Nedáš do něj nic, nevrátí se ti nic."

Andulino
12.02.2024 5 z 5

Kniha mě velmi poznamenala. Eddieho těžký život by vydal na několik svazků, on sám však to podstatné shrnul v této úzké knížce. Málokdo by se vzpamatoval z takového utrpení a bolesti, ať už zdravotně či mentálně. Eddie však věděl, že přežil díky štěstí a často i díky náhodám a laskavým lidem, kteří v té hrozné době byli o to více důležití. Svou pozornost tak upřel spíše na to dobré, na naději, vděčnost a lásku. Nadpisy jednotlivých kapitol jsem si sepsala jako patnáct nejdůležitějších rad do života a jsem uchvácena hloubkou každé z nich. Jakkoliv to zní jako klišé, být šťastný je opravdu rozhodnutí. A pokud to řekne někdo jako Eddie, jehož tělo i duše byly tolikrát zlomeny, musí na tom přeci něco být, no ne? Pocit štěstí podle Eddieho nepadá z nebe, je v našich rukou. Pochází z našeho nitra a od těch, které máme rádi. A pokud jsme zdraví a šťastní, jsme milionáři. Taky se najednou cítíte jaksi jinak, lehčeji, vděčněji? Eddieho příběh mě tak zasáhl a dojal a vím, že jej s sebou budu nést už napořád. A nezapomeňte: Nikdy není příliš pozdě na to být laskavá, slušná a milující lidská bytost.

Soboll
03.02.2024 5 z 5

Opět krutý a strašlivý příběh jednoho z přeživších hrůz holocaustu . Avšak i přes všechno utrpení, našel štěstí ,ale hlavně šířil svůj příběh do posledních chvil svého života . To je dle mě opravdu důležité, nezapomenout čeho byli lidé schopni!! I my tímto pomáháme aby se nezapomnělo na všechny ty zničené a ztracené životy

Ivy_9
16.01.2024 5 z 5

Úžasná a inspirativní kniha. Přečetla jsem ji na jeden nádech. Má smysl hledat jakékoliv světýlko, i když se situace zdá být beznadějná.

simca9342
01.01.2024 5 z 5

Přečtená přesně před dvěmi lety v tento den.

"Život má větší cenu než bankovní konto."
K příběhu: podtitul knihy mluví za vše - Přežil Osvětim. Dvě slova, milion nevinných životů, nekonečné zvěrstvo. Tvář muže na obálce s číslem na předloktí je více než výstižná. Ne není to obyčejná tetovačka, číslo na kamaráda ani Eddieho ubytovny. Nepůjde smýt, zůstane na celý život. Jako připomínka toho, co vše zažil. Kdybych napsala seznam všeho, čím si nejen v nize, ale hlavně v osobním životě prošel nebude to stačit. Tak aspoň několik: skrývání identity, boj o život, smrt, útěk, hlad, práce v nelidských podmínkách, zima, smutek po svých nejbližších, a zejména to nikdy nepochopení Eddieho: " nemohli jsme pochopit proč nás uvěznili. Nebyli jsme zločinci."
Autor se dožil 100 let ,ale bohužel před třemi lety začátkem října zemřel. Co slíbil, dodržel: každý den se usmíval.
Úvaha na závěr: proč musí každá kniha o 2. sv. válce psala ich- formou začít tak pěkně popisem života a tradic a postupně přejít k tomu nejhoršímu? Na tuhle otázku se tuším odpověď zatím najít nepodařilo. Myslím, že těch málo přeživších, co ještě žijí (a bohužel další takový zemřel) a podle pravdy vypráví světu jak to doopravdy bylo. Druhá ale méně pravděpodobnější domněnka je, že postupné napětí a gradace ve čtenářích vyvolává touhu a zvědavost číst až dočíst knihu do konce. Já nejsem výjimka. Skvělá kniha

Mabie
05.11.2023 5 z 5

Kniha od člověka, který přežil sedm válečných let plných hrůzy a utrpení a přesto ani v těch nejtemnějších dobách neztratil svůj morální kredit a vnitřní sílu. Silná a dojemná výpověď nejen o holocaustu, plná smutku a utrpení a přesto (nebo spíše právě proto) i plná moudrosti:
- že pocit štěstí záleží jen na každém z nás a je to věc volby;
- že je větší potěšení dávat než brát;
- že přátelé a rodina jsou mnohem důležitější než peníze;
- že člověk má větší cenu než jeho bankovní konto;
- že laskavost je největší bohatství.
Poslouchala jsem jako audio a hlas Jana Kačera dobře podtrhl obsah knihy, vydané na počest 100. narozenin autora.
"Poučení, že laskavost, štědrost a víra ve druhého člověka jsou důležitější než peníze", byla první rada, kterou Eddie Jaku získal od svého otce a svou výpovědí nese toto poselství dál. Krásná a silná kniha, krásný a silný člověk!
Příteli Eddie, děkuji.

ellypusik
26.10.2023 5 z 5

Nejlepší kniha s touto tématikou, co jsem kdy četla. Nejlepší kniha za posledních několik let vůbec. Plná emocí, mouder a životní motivace. Nikdy jsem u knihy (ani u filmu) nezaháněla 4x slzičky. Autorovi se klaním a doufám, že je v nebi ještě šťastnější než se považoval na (Z)zemi.

lištička123
02.10.2023 4 z 5

Další osud člověka, který přežil hrůzy 2.sv. války. Je třeba si neustále připomínat.

Chillia
02.10.2023 5 z 5

Knížka, která ve mě zanechala opravdu silný dojem. Velmi těžký a dojemný příběh plný naděje.

Janadvorackova
29.09.2023 1 z 5

Spíš pro mladší čtenáře. I když sice nepochybuji, že takhle mohl někdo přežít, navíc dokážu ocenit i naději, která je z myšlenek autora cítit. Prostě kdo ji neměl, domů se nedostal. Ale příběh je sepsaný stylem poněkud divným. Jako by prožití takových hrůz byla procházka růžovým sadem.
Když autor popisoval, jak jeho skupině Poláci v dolech brali práci (naplněné vozíky vydávali za své) a řekl to, pravděpodobně způsobil jejich smrt. A ani vlastně proti tomu nic nemám. Donutilo mě to přemýšlet nad situací: "jsem v táboře, dělám, abych přežila - on a jeho parta." A druhá situace: "jsem v táboře, šetřím síly, nedělám, abych přežila - zmínění Poláci." Také chtěli přeží, jinak, zaplatili za to. A oba ty záměry měly stejný cíl. V takovém prostředí to jinak nešlo, ale málo kdy to vyšlo všem.
Tak jedině kvůli pohledu i z této strany autorovi věřím, ale jeho styl mi nesedí.

m2056
10.09.2023 3 z 5

Člověk který přežil koncentrační tábor a je skromný a pokorný k životu tak je většinou vždy šťastný kniha je dobrá vychází ze skutečnosti.

Slůník
10.09.2023 4 z 5

Tento "návod na život" je potřeba brát vážně - jeho autor si právo své čtenáře poučit odtrpěl.

vlkodlaq
04.09.2023

Titul knihy zjevně nekoresponduje s obsahem knihy. Eddie toho zažil jako málokdo a ono "budu se pořád usmívat" je dle mého názoru jen póza, jak se ze strašných prožitků nezbláznit. Je opravdu milé, že je milý a vlídný k okolí, ale to údajné štěstí mu prostě nedokážu uvěřit.

gnatalka
26.08.2023 5 z 5

Velmi dojemný příběh plný smutných chvil, ale hlavně naděje a obrovského optimismu. To, čím si Eddie prošel, si nedokážeme představit a člověk se pak zamyslí nad tím, čeho všeho by si měl v život vážit. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Určitě stojí za přečtení a všem bych ji doporučila.

4708
06.08.2023 4 z 5

Je to první kniha na téma holokaustu, kterou jsem nečetla s úzkostí. Eddie neodpustil, ale necítí nenávist. Kniha nevyznívá jako obžaloba. V průběhu vyprávění se Eddie opakovaně ptá Proč? Proč to ti lidé dělali? Jak mohli? I pro mne je to nepochopitelné. Nutné podotknout, že taková zrůdnost je jako soukolí malých, větších a velkých ozubených kol. Každý, kdo mlčel, kdo se díval jinam (malá kolečka), přispíval k fungování systému na jejímž vrcholu stály ty největší zrůdy (velká kola). Pokud by se zadrhla malá kolečka. mohlo být vše jinak. Vím, je to ideální představa. Spíše je to rozjímání nad tím, jak takové věci v budoucnu nepřipustit. Bohužel cítím, že v dnešní společnosti je spoustu nenávisti - kterou Eddie považuje za odpověď na svou otázku Proč? - a je tady evidentní záměr tuto nenávist dále podněcovat a udržovat. Z dějin víme, a Eddieho příběh je toho jednou z mnoha připomínek, že to k ničemu dobrému nevede.

Cit. z knihy: Život je krásný, když mu to dovolíš.

katerina3633
02.08.2023 5 z 5

Krásné vyprávění rozdělené do kapitol, dle toho, čeho by si měl člověk na světě nejvíce vážit. Kniha se čte sama, je tak akorát dlouhá, člověka nutí se zamyslet. Hrůzy, kterými si autor prošel jsou napsané tak, že se z každé dá vzít ponaučení, člověk žasne nad lidskou vůlí k životu. Jedna z nejlepších knih o tomto období dějin. Rozhodně bych si jí ráda někdy přečetla znovu.

Anahk1
01.08.2023 5 z 5

Příteli Eddie... velké díky za toto skvostné dílo plné všemožných emocí a důvodů k zamyšlení...

gladya
19.07.2023 5 z 5

Rozsahem nevelká, ale hodně působivá knížka. Přiznám se, že některé věci se mi zdály skoro až neuvěřitelné. Tím v žádném případě nechci zpochybňovat holokaust a další zločiny nacistů. Jen se mi zdálo, že tolik šťastných i nešťastných náhod snad nemohl zažít jeden člověk. Ale co, vyloučeno to není, v pohnutých dobách se osudy lidí mohou zamotat různě.
Líbilo se mi, že (není to přesný citát) autor necítí k nacistům nenávist, ale odpustit jim nedokáže. A oceňuji, že ho útrapy nezlomily a že si i po prožitých hrůzách zachoval pozitivní přístup k životu.