Nájdite ma

Nájdite ma https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374367/mid_najdite-ma-GEi-374367.jpg 5 204 73

6. mája 2013 večerné správy na celom svete priniesli ohromujúcu informáciu, že trom ženám väzneným v dome hrôzy v Clevelande sa podarilo privolať pomoc. Jedna z nich, Michelle Knightová, vo svojej autobiografii Nájdite ma opisuje, čo sa v dome skutočne udialo a ako to všetko vydržala. Autorka mala dvadsaťjedna rokov, keď ju uniesli a jej martýrium trvalo celých desať rokov. . Zmizla v roku 2002, nikto sa o ňu nezaujímal a nikto ju nehľadal. Ariel Castro, šofér školského autobusu, ju a neskôr aj ďalšie dve ženy väznil vo svojom dome v Clevelande, kde ich nepredstaviteľne kruto fyzicky aj psychicky týral. Michelle Knightová vo svojej knihe opisuje, čím všetkým zajatkyne museli prejsť. Hovorí, aké myšlienky jej pomohli prežiť tento čas hrôzy, aj o nekonečnej nádeji, že raz bude žiť normálny život Nájdite ma je veľmi silný príbeh, ešte dlho po prečítaní zamestnáva myseľ. Táto správa o nekončiacej nočnej more ukazuje, aký silný vie byť človek aj v extrémnych situáciách.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Biografie a memoáry

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Finding me , 2014


více info...

Přidat komentář

monte
06.04.2024 5 z 5

Příběh mě velice zasáhl. Neskutečná statečnost dívek. Michelle je mi moc líto, že kvůli té zrůdě přišla o syna

Han-nah
03.04.2023 5 z 5

Pro tuto knihu s opravdovým příběhem je 5* málo. Při čtení mrazí a člověk si tu hrůzu, bolest a ponížení vůbec nedovede představit. Krutý psychopat unesl Michell a dvě další dívky, které věznil a týral po mnoho let. Ty muka a týrání, které musely snášet, jejich duševní síla a touha utéct. Michell drží při životě myšlenky na syna, kterého by chtěla ještě vidět a obejmout. Psychické následky tohoto zvěrstva jim zanechají psychické i fyzické následky na celý život. Všímejme si okolí a pomáhejme potřebným.
Opravdu až za nějaký čas se odvážím podívat i na filmové zpracování.


Jitty502
09.02.2023 4 z 5

Neuvěřitelný, příšerný příběh psychopatického chlapa, co unese 3 dívky a vězní je 10 let ve svém domě. Příběh je detailně popsán jak dívky znásilňuje, pro silné povahy.

Kamila59
18.11.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne a večer jsem nemohla usnout. Později jsem viděla i film, ale ten byl trochu stručnější (věřím, že tam ani nešlo ukázat vše, co Michelle musela prožít). Knihu jsem půjčila kolegyním v práci a jak tam šla z ruky do ruky, tak se mi ztratila. Tak jsem usoudila, že se opravdu líbí. Je podle skutečné události, na chatě jsem shodou okolností našla noviny, kde byl o tom únosu článek. Doporučuji přečíst, je opravdu napínavá, jak pořád čekáte, že už je někdo osvobodí.

Amitiel76
29.09.2022 5 z 5

K takovéto knize snad ani není potřeba komentář...
Hrůzy a zvěrstva které dokáže páchat jedna lidská bytost na druhé, jsou zdravým rozumem nepochopitelné. Šílené, zvrácené, sadistické. Jak tohle dokáže někdo přežít a nezešílet? A ještě v sobě sebrat tolik síly, a sepsat o svém utrpení knihu.
Nedá se jinak, než hodnotit plným počtem. Nezapomenutelná autobiografie.

verculka
08.08.2022 5 z 5

Uff. To bylo něco. Přečetla jsem ji za pár hodin. Nešlo se odtrhnout. Musím si dostudovat jak jsou holky na tom teď. Zda Michelle pomohlo to sdílení se z toho dostat. Moc jim držím palce ať jsou v pořádku.
Knihu doporučuji všem přečíst!

Monuli36
20.03.2022 5 z 5

Hodně silný...není na to slov a hodně mě to zasáhlo

FoxFox
03.03.2022 5 z 5

Právě jsem dočetla poslední stránku, uf... Smekám před Michelle za její neuvěřitelnou statečnost. Je obdivuhodné, jak se zvládá vypořádat s minulostí, i když v důsledku to nejspíš bude proces na celý život. Tolik špatného, co si v životě zkusila, by vydalo na několik lidských životů.

Evaho73
23.02.2022

Ak neveríte, že na svete skutočne existuje zlo, kniha "Nájdite ma" vás určite presvedčí...

Naozaj nemám pocit, že by som túto knihu mala ohodnotiť hviezdičkami. 

Michelle rozpráva svoj príbeh otvorene a úprimne, kde zbytočne nezachádza do podrobnosti, ktoré by ešte viac sťažovali čítanie. Obdivujem Michellinu schopnosť zotaviť sa z toho, čím si prešla a jej nezištnú lásku k svojmu synovi. Obdivujem jej odvahu a úprimnosť. 

Celkovo však táto kniha naozaj nie je knihou, ktorá vo vás môže zanechať iný pocit než znechutenie a rozhorčenie nad tým, že sa takéto veci vo svete dejú.

AlenaO
27.09.2021

(SPOILER) Teda... Člověku se ani nechce věřit že jedna dívka/žena zvládne unést tolik bolesti! Od malička se to na ní vše valilo a když už mohla být se synem šťastná tak zas tohle. Mrzí mě že chlapa víc neuhlídaly aby ten trest pořádně a co nejdéle protrpěl! Vyšel z toho lehce!Přečetla jsem to za pár hodin jedním dechem. Četla jsem do noci a to nebyl nejlepší nápad pak jsem měla sny tím směrem a šílený.

milena8281
16.08.2021 3 z 5

Tato kniha se nedá komentovat. Takže jen jedna věta na konec - doufám, že se Michelle bude moct setkávat se svým synem.

Domisek1
09.08.2021 5 z 5

Šílený… obdivuji spisovatelku že se o to dokázala s námi všemi podělit a znovu se k tomu vracet . Klobouk dolů

werick
28.05.2021 5 z 5

Strašný příběh, který nepřeji nikomu prožít :-(

Mona7741
22.03.2021 4 z 5

Krutý příběh, hlavní hrdinka měla opravdu kopec smůly ve všech směrech, o to smutnější, že se jednalo o skutečná muka. Kniha se četla sama. Oceňuji, že je i příběh zfilmovaný a mohu porovnat představy při čtení s filmovým zpracováním.

petrzel
13.02.2021 5 z 5

Kniha mě moc zasáhla.

Pavlina50
12.01.2021 4 z 5

Kdyby ta kniha byla pouze román vytvořený fantazií autorky, asi bych na ní objevila spousty much. Ale vzhledem k tomu, že tento otřesný příběh je příběhem několika skutečných dívek, které zažily to, co si nikdo z nás nechce ani v nejčernějších snech představovat, jakákoliv kritika mi přijde nemorální. Vnímám to pouze jako výpověď - výpověď o nepředstavitelném utrpení a prožité hrůze, ale také o naději, víře, o neskutečné vůli, síle a touze žít. Literární stránka je pro mě v tuto chvíli vlastně absolutně nepodstatná......
"Já vím - sem hnusnej člověk, " uvedl. Nenávidím to, jakej sem". "Tak proč to všechno děláte?" Třásl se mi hlas. "To, že vám někdo dělal něco ošklivého, neznamená, že ho máte napodobovat a dělat špatné věci jiným lidem". Chvíli mlčel, než odpověděl: "Nemůžu si pomoct. Musím ti ubližovat."

MarkétaI.
05.12.2020 5 z 5

Psychopat, který unesl, týral a znásilňoval tři dívky po dobu mnoha let..
Je to neuvěřitelný, emotivní a krutý příběh, který rozhodně stojí za přečtení.

Vlak7
29.08.2020

Ve srovnání s filmem o Nataschi Kampusch to muselo být peklo.

Petty001
25.08.2020 5 z 5

(SPOILER) To snad ani není možné aby se jednomu člověku stalo tolik hrozných věcí. A o tom že se mezi námi nacházejí takové zrůdy jako byl Castro ani nemluvě. Smekám před Michelle a její chutí žít poháněnou myšlenkou, že zase spatří svého syna. Je mi moc líto, že když ona byla dítě, tak jí sociální systém vůbec nepomohl, ale naopak o pár let později zareagoval velmi rychle odebráním syna. Mějme všichni oči otevřené kdyby v našem okolí také někdo potřeboval pomoc.... Tato kniha ve mě zůstane ještě dlouho a na závěr kdy se píše co Michelle přese všechno dokázala jsem měla slzy v očích.

Aaloha
12.08.2020 4 z 5

Strašné, až neuvěřitelné, co ženy zažívaly a že to tak dlouhou dobu vůbec vydržely a přežily.