Najdi mě

Najdi mě https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419313/bmid_najdi-me-WSs-419313.jpg 4 231 65

Dej mi své jméno série

< 2. díl

Autor světového bestselleru Dej mi své jméno znovu oživuje své postavy, aby si položil otázku: může opravdová láska uvadnout? V novém románu zachycuje Eliova otce Samuela na cestě z Florencie do Říma, kam jede navštívit svého syna, nadaného koncertního klavíristu. Náhodné setkání s krásnou mladou ženou však Samiho plány obrátí vzhůru nohama a navždy změní jeho život. Elio se brzy přestěhuje do Paříže, kde i on naváže milostný vztah, zatímco Oliver, nyní ženatý vysokoškolský profesor v Nové Anglii, začne znenadání uvažovat o návratu do Evropy. Nezapomenutelný román Andrého Acimana Dej mi své jméno svým líčením podstaty lásky dnešní čtenáře oslovil jako žádné dílo z nedávné doby. Jeho pokračování Najdi mě zve čtenáře, aby si nepřestal klást otázky o tom, co láska je.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , #booklab
Originální název:

Find Me , 2019


více info...

Přidat komentář

pethan
05.03.2024 4 z 5

Pokračování "Dej mi své jméno" je opět napsáno mistrnou formou, čtenář je do děje vtažen nenásilně. Otec Samuel je zde představen podrobněji, úvahy o smyslu života a lásky nejsou vysloveny, ale jsou přítomné. Ovšem onen pel mladické vášně, který byl hlavním kořením první knihy, se už definivně musel vytratit.

Aneleh
12.08.2023 4 z 5

Druhý díl o dost lepší než první. Líbilo se mi rozdělení na tři části, kdy v první se dozvídáme o lásce Eliova otce, která je v lecčems podobná té jeho. V druhé části je nám pak nastíněna vnitřní rozpolcenost Elia, kterou se snaží zakrýt láskou ke staršímu muži. A ve třetí části se opět setkáváme s Oliverem a konečně se rozmotává klubko velké životní lásky. Podáno citlivě a romanticky, vše dostává svůj smysl: "Pokud ani jeden z nás nevyhledal toho druhého, bylo to jen proto, že jsme se nikdy doopravdy neodloučili."


pam225
12.07.2023 5 z 5

Druhý díl se mi četl o trochu líp, než ten první. Bylo to jiné, než jsem očekávala, ale bylo to příjemné překvapení. Skvělý spisovatel. Konec potěšil.

TynaBehuncikova
26.05.2023 3 z 5

Těšila jsem se, ale bylo to na mě moc filozofické a upřímně místy prostě nechutné. Nebyl to můj šálek kávy. Třetí hvězda jen z nostalgie.

huhuhu
11.05.2023 4 z 5

Knihu jsem si zcela náhodně vybrala v knihovně, když jsem hledala nějaké čtivo v angličtině. Vůbec jsem tedy netušila, že se jedná o pokračování světového bestselleru, a nic moc jsem (kromě procvičení angličtiny) neočekávala. O to víc jsem byla překvapena, a to hlavně fascinujícími dialogy a skvělým vylíčením sebemenších pocitů. Děj sám o sobě by byl vcelku banální, možná kýčovitý, možná málo uvěřitelný, ale díky stylu kniha přináší zajímavý čtenářský zážitek.

Kiwicatko
18.02.2023 3 z 5

No ja nevim, tady me tahla jen zvedavost, jak to cele skonci a jestli se uvidi.
Nejsem si uplne jista jak to na me pusobilo. Nektere pasaze mi nebyly prijemne (nemyslim ty z gay pohledu, ale obecne), nejspis jsem cekala trosku jiny naboj. Jako by byl pribeh lokomotivou, ktera funi pri ceste do kopce. Skrabe se a skrabe, “zaskobrtava”,… nezdalo se mi to jako vyvazene dilo

pavlinda
14.08.2022 4 z 5

Bez dalšího komentáře-příběh velké lásky!

Uma
08.08.2022 5 z 5

Ze začátku jsem se trošku ztrácela, protože tam je nová postava, která má svůj příběh.. Myslela jsem si, že to bude jen o Eliovy a Oliverovi. Za mně je druhý díl velice povedený.

Petkona
27.07.2022 5 z 5

Od autora se mi víc líbilo Dej mi své jméno, ale musím říct, že ani tohle mě nezklamalo. Setkáváme se tu s méně známými postavami a dozvídáme se víc o jejich příběhu. Mně se nejvíc líbil samozřejmě ten poslední o Eliovi a Oliverovi, vlastně až zde jsme se dozvěděli konec jejich příběhu, který v autorově předchozí knize určitě neskončil, ale ani ty ostatní části nebyly špatné. Autorův styl psaní se mi moc líbil, krásně zachytil všelijaké pocity postav a ani mi ani nevadilo, že děj neubíhal nějakým strašlivým tempem, ale tak příjemně plynul a já jsem se vcítila do té atmosféry a i hlavních postav. Pro mě jako oddechové čtení na léto ideální a musím se pustit i do další autorovy knihy.

mysak518
06.03.2022 5 z 5

Krásné napsaná kniha přečtená za pár dní vtáhla do děje a sama se četla doporučuji

adel_pe
29.11.2021 4 z 5

Asi souhlasím s tím, že některé části působily až trochu slohově a ne tak přirozeně plynule jako v Call Me By Your Name. Navíc na začátku jsem byla trochu zklamaná, že velkou část knihy tvořil příběh Samuela (A to ho jako postavu úplně miluju! Jen jsem čekala větší pozornost na Elia a Olivera), ale zpětně mi to vlastně nevadí. Protože v Call Me By Your Name byla závěrečná řeč Samuela ikonická a tahle část ve Find Me, která mu byla věnovaná, to vše krásně dovysvětlila a uzavřela. A konec knihy mi nechal velký úsměv na tváři, takže i když jsem si chvílemi nebyla knížkou jistá, nakonec mi dala to, co jsem od ní čekala.

Rade
12.11.2021 4 z 5

Jak název trochu napovídá, kniha je opět, jako dvanáct let předtím napsaná "Dej mi své jméno", o hledání, setkávání, touhách, ztrátách, loučení a návratech.
Setkáme se s postavami z knihy předchozí, ale celé je to vlastně o něčem jiném, jak to tak v životě bývá, když uplyne tolik času. A jak se říká, nevstoupíš do stejné řeky dvakrát, trochu to platí nejen o vlastních postavách a příběhu, ale tak trochu i o pocitu, který z téhle knihy mám.
Stejně přemýšlivé, stejně plné životních mouder a postřehů, jako kniha předchozí, ale pro mě jeden přeci jen významný rozdíl. "Dej mi své jméno" bylo hravé, spontánní, hovory a myšlenky plynuly přirozeně, byly naprosto uvěřitelné. A z příběhu se na mě přenesly všechny emoce, které autor tak skvěle popsal: napětí, netrpělivost, čekání, trápení, touha, zklamání, láska. Vše jsem s postavami prožívala, trápila se, soucítila. Tady, nemohu si pomoci, už se mi to zdálo občas trochu strojené, snad autor nad textem moc přemýšlel, hovory plynuly občas jako slohová cvičení a vztahy – zejména v první části - byly až sluníčkově ideální…
Stále dobré čtení, stále je nad čím přemýšlet, závěr nezklamal, ale přece jen, tahle kniha už se mnou prostě nezamávala…

kate9326
06.11.2021 4 z 5

Původně jsem čekala pokračování. Příběh Eliova otce mi nijak zajímavý nepřipadal- a to zabral dost velkou část knihy.- Docela rychlý spád u vztahu, možná osud, láska na první pohled- ale význam - spíše mě bavil pois památek a reálíí, než ta lovestory.- Elio byl jako postava asi nejsympatičtější, takže jeho část byla podle mne zajímavější. - Ten konec asi dost lidí čekalo, když se pročetli předchozím...Za mě tak 90%..

karol.cadex
24.10.2021 5 z 5

Tuhle nádheru jsem si musela dávkovat. Přečíst si to najednou mi nepřišlo vůči knize i autorovi dostatečně fér. Byla to velká zkouška mojí trpělivosti!
"Dej mi své jméno" miluju. Miluju Itálii, Elia, jeho tatínka, lásku u nich doma a pak tu neskutečnou věc, co mezi sebou s Oliverem mají. Kdysi jsem chodila s klukem, něco jako Elio, ale hodně českou verzí. A děsně chápu, co v něm Oliver viděl.
A teď tohle! Překvapivě ale jsem nejvíc hltala část tatínka a Mirandy. Nádhera. Ty dialogy! Ty myšlenkový pochody! A umění! A Itálie! Hlavně ta komunikace. Vyřčená i nevyřčená.
Eliova část už nebyla pro mě tak intimní, ale spíš teplá (nikoli gay teplá, ale teplá - domovská a příjemná), taková správná zastávka na další cestě.
No a pak ten konec. TEN konec!!!
Krása. Miluju. V příštím životě chci být zase Italka, protože v tom minulém jsem určitě byla. A taky bych chtěla, aby mě Aciman držel za ruku a pil se mnou víno a já bych v jeho očích viděla všechno to, co vidí on. Díky němu bych se stala i romantikem, hihi.

Grohlinka
05.06.2021 3 z 5

Vše je tak, jak má být. Tahle kniha je jako připomínka toho, že někdy ujdeme dlouhou cestu, potkáme lidi, kteří nám ublíží a pak ty, kterým ublížíme my, že žijeme na spoustě míst, že žijeme naše životy, nebo se o to snažíme, a pořád si klademe otázku, kam tohle všechno vede, jaký to má smysl. A někdy právě tohle všechno musíme prožít, aby až dojdeme tam, kam máme jsme poznali, že tady opravdu chceme být a tady také chceme zůstat. Aby jsme si na konci mohli říct, vše mělo nějaký smysl, vše bylo tak, jak to mělo být.

,,Osud působí dopředu, dozadu a do stran a je mu úplně jedno, jestli při svých vachrlatých úvahách o minulosti a budoucnosti prohlédneme jeho záměry."

zuzi.d
28.05.2021 5 z 5

Děkuji za připomenutí, že i takováto může být láska.

applause
02.03.2021 4 z 5

První díl je samozřejmě lepší, více jsem ho prožívala. Tohle dílo, které je rozděleno na tři části, kdy každá z nich je o někom jiném (Elliův otec, Ellio a Oliver) se také povedlo. Autorovy dialogy a myšlenky mě nikdy nezklamou. Vždy když je čtu cítím se, že nic se neděje jen tak a vše má svůj důvod.
Doporučuji.

Bája89
21.01.2021 3 z 5

Andrému se povedlo něco mimořádného. Opět. Stvořil úctyhodné pokračování, které není podbízíme čtenáři. Měla jsem zprvu obavy, jak to všechno dopadne. Pro mě celý příběh skončil s koncem Dej mi své jméno. Vše už bylo řečeno, nebo snad ne? Ale André překvapil. V Najdi mě nám nabízí ještě víc lásky v jejích rozmanitých podobách a navíc celý příběh osvěží tím, že se zprvu zaměří na Samiho a jeho lásku z Říma, a to se mi moc zamlouvalo. Navíc nás plynule vede přes další stránky a příběhy k vytouženému konci. Vypráví klidným tempem s naléhavostí sobě vlastní, která musí zákonitě oslovit každou romantickou duši. Dvacet promarněných let přetvořil na nový začátek. Zároveň kvituji i to, jak se napojil na konec Dej mi své jméno, což ve mně ze začátku spíš budilo obavy a přiznám se, že tahle kniha mě bavilo o něco víc. Ale kdo ví, kdyby tu nebylo nejdřív Dej mi své jméno, tak by Najdi mě nemělo onu potřebnou výchozí pozici a celá kniha by pak neměla takový dopad na čtenáře. Krása!

Ani832
18.12.2020 5 z 5

Kniha je rozdělena na několik částí - ta první a nejdelší vypráví o Eliově otci Samuelovi, který při cestě vlakem potká ženu jménem Miranda, jež mu od základů překope život.
Druhá část se věnuje Eliovi, který se v Paříži seznámí s o mnoho let starším mužem Michelem, se kterým nakonec bude rok žít.
Třetí část se zaměřuje na život Olivera, který se stále nepřenesl přes to, co se stalo v Itálii před dvaceti lety.
A v poslední, čtvrté části se konečně dozvíme, jak tedy dopadl vztah Elia a Olivera.

Protože je tento titul volným pokračováním knihy Dej mi své jméno, ze které jsem byla nadšená, má očekávání byla vysoká.

Od knihy jsem očekávala vyřešení situace, ve které se ocitl vztah Elia a Olivera, a ona se skutečně vyřešila.

Od příběhu jsem očekávala větší náhled do života Elia; jednoduše jsem očekávala, že se jím v knize bude autor zabývat mnohem více. Toto mé očekávání se bohužel nenaplnilo, jelikož se autor zdaleka nejvíce zabýval příběhem jeho otce Samuela, který zabral polovinu knihy.

Ačkoli kniha neoplývá mnoha zvraty a spoustou akce, člověk se u jejího čtení nenudí. Jak “Dej mi své jméno”, i “Najdi mě” je hlavně o myšlenkách, pocitech a emocích. Tyto pocity a myšlenky ještě završuje autorův mnohdy až poetický styl psaní, jenž je pro něj velmi typický. Zatímco popisy míst v jiných knihách svým způsobem většinou odvádí pozornost od podstatného děje, tady jsou popisy lokalit tak působivé, že mi připadá, jako bych na tom místě stála. Autorovy jedinečné popisy lokalit úžasným způsobem dotvářejí atmosféru a vůbec mě neobtěžují.

Vyhovuje mi i způsob líčení postav, který mi umožňuje dobře chápat jejich osobnosti. Máte pocit, že jde o lidi, které můžete dnes nebo zítra klidně potkat někde na ulici. Velmi výstižně jsou popsány i jejich vlastnosti, z nichž některé jsou mi blízké. Například určitá překombinovanost a složitost myšlení a analyzování situací, která může bránit rychlejšímu přijímání často jednodušších a přímočařejších řešení. Nedalo mi to, a spoustu myšlenek a výstižných obratů jsem si musela poznamenat (je jich asi čtyřicet).

I přesto, že se Najdi mě knize Dej mi své jméno nevyrovná, pořad je to skvělá knížka.

4,5*/5*

Francesca14
23.11.2020 4 z 5

Jakožto pokračování k "Dej mi své jméno" tato kniha není nic moc. Ale já příběh četla spíše jako něco nového, jen s povědomými postavami. A proto jsem si četbu velmi užila, hodila se k prázdninám a až na pár (velkých) problémů, co jsem měla s první částí, se mi kniha velmi líbila. Acimanovo psaní a jeho myšlenky nezklamou, protože u mě se trefuje přesně do všech požadavků. Zbožňuji jeho dialogy a citlivost, se kterou si hraje se slovy. To bylo to hlavní, proč jsem do knihy šla a co jsem dostala.