Komentáře knihy Kaštánek

předevčírem

Skvělé čtení.

KristýnaP.
08.06.2026

Další kniha na doporučení a musím říct, že prvních cca 150 stran jsem fakt louskala s námahou. Asi nejsem typ na severské knihy a to se myslím v této autor dost krotí oproti jiným. Pak mě konečně chytla a šlo to lépe. Ke konci jsem měla chuť některé části přeskočit, ale to mi nedá... co kdyby tam byl nějaký důležitý detail
Celkově je to opravdu zajímavý příběh.

Terka1975
26.05.2026

Začátek byl hodně pomalý a četlo se mi to dost těžkopádně, nicméně druhá polovina knihy byla hodně akční možná na úkor té první části, hodně morbidních popisů, ale jinak nápad skvělý, určitě si přečtu i Ptáčátko.

Kudlanka03
25.05.2026

Za knihu děkuji do @albatrosmedia, knihu jsem si vybrala pro recenzi, protože se mi líbilo Ptáčátko.

To bych nebyla já, abych to nečetla obráceně. Takže po tom, co jsem vám tu napsala, jak se mi líbilo Ptáčátko, tedy druhý díl s detektivem Thulinovou a tím s očima (myslím Hesse), přicházím s prvním dílem, kdy se mi dostalo odpovědi na otázky, které mi vyvstaly právě v Ptáčátku.
Ale teď už k radostem podzimu, tedy kaštanům, k tomu, co se může stát, když systém nefunguje nebo třeba k tomu, že není všechno zlato, co se třpytí.

Aby v tom totiž nebyl zmatek, začnu hezky od začátku, prakticky bych tu nejradši převyprávěla celou knihu, ale to není můj úkol. Mým úkolem je vám zprostředkovat poje dojmy a postřehy z této knihy, která je tak dobrá, že ji Netflix zfilmoval do minisérie. Jedna z roku 2021 a poté druhé zpracování z letošního roku s názvem Jedna, dvě. Hodnocení jsou více, než dobrá. Takže pokud neholdujete knihám, ale díky knihám hledáte filmová zpracování, tohle je tak na chuťovku o víkendu.

Detektiv Thulinová a Hess, to mi vlastně přijde skvělý, že to berou rovnou podle příjmení a se jmény se moc nemažou. O kom ale musím hned z kraje říct, že je to idiot, pak Nylander, toho fakt nemůžu vystát.

S citem a obratností je nám tu servírována vražda a další vražda a nejedno nehezké zacházení s těly. Do příběhu jsem byla tak moc zabraná, že vlastně ani nevím, čím vás nalákat a zároveň něco nepropálit. No vidíte, a už jsem to udělala :D

Každopádně to, jak se děj postupně, opravdu velmi polehoučku, mění v natažený kšandy je za mě fakt povedená a přistihla jsem se, že vlastně čtu každé slovo, ačkoliv je text nahuštěn a formát knihy širší, než běžná kniha.

Doufám, že jsem vás tímto nesouvislým textem alespoň nahlodala k tomu, abyste si přečetli, o čem ta kniha je a jestli dostane místo ve vaší už tak plné knihovně. Ale abych byla přeci jen aspoň trochu osobní, Ptáčátko mi přijde ještě o chlup lepší. Nebo o pírko?

Punisher
23.04.2026

Já si Kaštánka užil.Sice jsem viděl seriál,ale kniha se mi dostala do ruky až díky výzvě 2026.A určitě si nenechám ujít pokračování.

KK22
11.04.2026

Velmi dobrý detektivní thriller. Knížka mi ležela 2 roky doma a dostala jsem s k ní až teď díky nemoci... Bylo to hodně napínavé, místy teda trochu moc brutální, ale s tím nemám až takový problém. Vraha jsem teda neodhadla a byla jsem velmi prekvapená. Plánuji určitě přečíst i Ptáčátko a podívat se na seriál.

Langosh
05.04.2026

Perfektní. Čtivé, napínavé. Podezření jsem měl a potvrdilo se. I mě pak napadlo, co se stalo s dívkou. Úžasné dílo, kdy cítíte vztek při popisu utrpení, které ty děti prožívaly. A na konci jsem se neubránil dojetí a slzám.

ivoiro
21.03.2026

Kaštánek byl přecten a já jdu proti proudu. Dávám totiž plný počet bodů. Líbilo se mi to hodně.

k@rol
12.03.2026

Ach jo. Těšila jsem se, ale tohle je podle mého názoru vážně slátanina. Částečně to bude zřejmě i špatným překladem a redakcí textu, závažné chyby v interpunkci, které ztěžují porozumění textu, mě opravdu hodně rušily, stejně jako nesmyslné přechody mezi minulým a přítomným časem. Přitom zrovna tenhle prostředek mám ráda, ale tady to prostě nedávalo smysl, věty typu "Otevře okno a roztřásla ho zima" mi dávaly zabrat. K tomu nesprávně používaná ustálená rčení. Jazykově celkově nevydařené.

Ale asi ještě horší byl samotný děj. Jedno velké klišé a na konci heroická akce, která je zkrátka nemožná. Autor zřejmě nikdy neviděl žádné video zobrazující, jak rychle se šíří požár.

Mé první a také poslední setkání s autorem, nikdy více.

Hrošanda
04.03.2026

Vraha jsem neuhádla. Konec se mi zdál trochu neuvěřitelný, ale detektivka to byla dobrá. Děj napínavý, kapitoly krátké. Událostí je v příběhu opravdu hodně, až jsem občas některé z nich zapomínala. Pokud však byly pro děj důležité, vždy byly v pravý čas znovu připomenuty. Sem tam mi přišly některé věty zvláštně formulované, takže jsem si občas musela odstavec přečíst znovu. A drobná výtka nakonec – vazba knihy se mi držela dost nepohodlně a při delším čtení mě z ní bolely ruce. :)

HH77
21.02.2026

Napínavá detektivka, od které jsem se nemohla odtrhnout. Že stopy případu vedou k minulosti a že dříve vyřešené případy, byly vyřešeny špatně , čtenář tak nějak tuší. Ale vraha jsem tipovala několikrát jinak, a ten skutečný mne vůbec nenapadl.

Iwíček
02.02.2026

Tuto knihu jsem začala číst po tom, co jsem viděla stejnojmenný seriál z produkce Netflixu. Byla to zajímavá podívaná a musím říci, že v případě knihy to bylo o to zajímavější. Autor velmi zkušeně budoval temnou atmosféru, na pozadí napínavého příběhu vykresloval Dánsko a jeho kulturu. Vše začíná v minulosti, na kterou je v dalších kapitolách odkazováno a jež nenápadně poukazuje na motivace. Zhruba do desáté kapitoly před koncem se můžete jen domnívat, kdo za vším stojí a proč. I když už ale vraha znáte, pořád je tu dost prostoru na napětí a pátrání. Kniha mě bavila a již teď se těším na další díl ze série.

Makii
02.02.2026

Dlouho jsem nečetla dobrou severskou krimi. A tahle byla dobrá. Sice mě trochu štve, že u většiny těchto příběhů jsou hlavní hrdinové naprosto nesmrtelní supermani, ale člověk si musí asi zvyknout. Stejně tak na to, že nadřízení nikdy neberou své podřízené vážně... Jo a Thulinová byla spíš jak osina v ... Jinak byl ale příběh zajímavý, četlo se to samo, rozuzlení super, dávalo to smysl. Líbilo se mi a těším se na Ptáčátko.

TessieB
20.01.2026

Poslechnuto jako audiokniha - začátek byl trošku chaotický, najednou tu bylo spoustu jmen a u každé postavy jsme se zdrželi jen na okamžik. Po pár kapitolách si ale vše sedlo a začala velká jízda. Skvělá zápletka a vyústění, trošku musím přimhouřit oko u velkého finále, ale ona se ta "policejní nesmrtelnost hlavní postavy" objevuje skoro v každém příběhu :) za mě ale celkově skvělé a doporučuji k přečtení.

Lilith7
11.01.2026

Naprostá pecka , proto kudy chodím, tudy doporučuju. Volné pokračovaní s hlavními hrdiny je také skvělé! Takže Ptáčátko je taky správná volba.

markulina711
05.01.2026

Nejdříve jsem viděla vyborný seriál. Knihu jsem dostala později a nechávala schválně dlouho uležet. Postupem času se mi kromě kaštánků vybavoval jen vrah a matně jeho motivace. O to víc jsem si teď vychutnala čtení. Severskou krimi čtu nárazově ale celkem pravidelně.Neváhám tvrdit , že Kaštánek má velmi originální nápad a je i mistrně zpracovaný. Sveistrup nic neošidil, vymyslel,smotal a vygradoval úžasnou zápletku. Skoro se mi nechce věřit, že to byla jeho prvotina. Každopádně si chlapec nastavil laťku hodně vysoko.

absa2611
20.12.2025

Výborná detektivka, přesně podle mého gusta!

tami1
20.12.2025

Wow, to zas byly jatka!

Vrah, se se svými oběťmi dvakrát nemaže a při tempu, kterým mrtvoly přibývají, nedává policii moc času na vyřešení.
Nápaditá spojitost v podobě kaštanových panáčku mi asi navždy uvízne v hlavě. (Rozhodně jsem ráda, že období kaštanů už máme s dětmi za sebou :o))

Jen pro silnější povahy, hodně drsné popisy.

Miliarda
19.12.2025

V žánru severské krimi je díky přemíře autorů stále těžší přijít s originálním nápadem, který není recyklovaný. A Kaštánkovi se to podařilo úžasně, originální vrah, nesourodá dvojice vyšetřujících, oba se svými vnitřními démony a především příběh se stupňujícím napětím s velmi překvapivým rozuzlením. Celkově mi četba Kaštánka skvěle utekla a určitě mě navnadila na další díl série s detektivem Naiou Thullinovou a jejím parťákem Hessem.

Nikol2110
25.11.2025

Nejdřív se mi nešlo začíst ale jakmile se to po 130 stránkach rozjelo, tak sem se nemohla odtrhnout.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi